Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Energie  |  10.01.2024 13:47:42

Panika na trhu s energiemi se nekoná. Pouze 7 % Čechů měnilo koncem roku dodavatele

 Neplaťte za energie zbytečně i během dovolené

Začátek roku 2024 přináší Čechům v důsledku nových legislativních opatření v oblasti energetiky řadu změn. Ty však nepředstavují důvod k panice, dodavatele měnilo před koncem roku pouze 7 % odběratelů. Vyplývá to z průzkumu společnosti epet. Pozitivním výsledkem je, že v téměř dvou třetinách případů nedošlo ze strany dodavatelů k žádným změnám v navyšování či snižování záloh . Čechům, kteří žádali o snížení záloh, pak dodavatelé vyšli v 69 procentech vstříc.

V důsledku legislativních změn byl ke dni 1. 1. 2024 zrušen vládní strop cen energií, který česká vláda nastavila pro rok 2023. S přelomem roku zároveň došlo k obnovení poplatku za obnovitelné zdroje energií (POZE) a také ke zvýšení regulovaných složek cen za distribuci energií. Ke konci roku 2023 zároveň došlo k propadu cen energií, které se dostaly na dvouletá minima.


I přes aktuální vývoj na trhu energií však 93 % Čechů na přelomu roku 2023 a 2024 dodavatele elektřiny neměnilo. Vyplývá to z průzkumu společnosti epet, který mapoval chování českých spotřebitelů s příchodem nového roku. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Ještě v listopadu nad změnou dodavatele přitom uvažovalo 17 % odběratelů.

„Během roku 2023 došlo k stabilizaci na trhu s energiemi a poklesu cen energií. Což se projevilo u českých odběratelů tím, že s přelomem roku nemění dodavatele, a pokud ano, tak pouze v 7 % případů,” uvádí Petr Švec, generální ředitel společnosti epet, alternativního dodavatele energií, který dodává plyn a elektřinu na český trh již 18 let.



Dvě třetiny dodavatelů nemění od nového roku výši záloh

Průzkum společnosti epet také mapoval chování dodavatelů v oblasti zálohových plateb za energie. Téměř dvěma třetinám Čechů zůstanou výše záloh stejné. Pokud ale k změnám ze strany dodavatelů docházelo, tak spíše ke zvyšování záloh. Maximálně o 5 % zvýšili dodavatelé zálohy od nového roku celkem 10 procentům respondentů. Zvýšení záloh o 5 až 10 % se poté dotklo 9 % Čechů.

Dodavatelé energií vycházejí Čechům vstříc

O výši záloh a cenách na rok 2024 se svým dodavatelem elektřiny před koncem roku 2023 jednala třetina Čechů, z čehož 27 % z nich oznámili dodavatelé zvýšení záloh. Dalších 23 % odběratelů oslovili sami dodavatelé se snížením záloh. Téměř polovina respondentů oslovila dodavatele proaktivně s žádostí o snížení záloh cen energií, přičemž v 69 % případech jim dodavatel energií vyšel vstříc.

Zálohy na energie představují u více než čtyřiceti procent domácností až 40 % rodinného rozpočtu, což není malá částka. Ukončení vládního stropu koncem roku a navýšení státem regulované složky by tak u některých zákazníků mohlo vyvolat jistou paniku. Z naší zkušenosti pomohla proaktivní komunikace s klienty a také snížení cen pod vládní strop, díky kterému jsme klientům pomohli kompenzovat růst regulované složky,” komentuje aktuální situaci Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti epet.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688