pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  10.01.2024 00:00:00

Nestal se fotbalistou, ale vědcem světové úrovně. Michal Holčapek a jeho tým pomáhá v Pardubicích vyvíjet unikátní test na rakovinu slinivky

Rakovina slinivky patří mezi nejagresivnější nádorová onemocnění a její léčbu komplikuje fakt, že se na ni u velké části pacientů přijde pozdě. Včasná diagnostika by mohla zachránit tisíce životů. Málokdo ví, že vědci z Univerzity Pardubice pod vedením profesora Michala Holčapka jsou v této oblasti světovou špičkou a právě v našem regionu tým odborníků pracuje na tom, jak tuto zákeřnou nemoc odhalit z pouhé jedné kapky krve.

 

Výsledky pardubického týmu nemají na světě obdoby a je naděje, že do tří let budou sloužit v českém zdravotnictví. Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana je připravena ze své gesce zdravotnictví pomoci s náročným procesem přechodu výsledků výzkumu do zdravotnické praxe. „Z pozice vedení krajského zdravotnictví udělám vždy maximum, abych podpořila slibné projekty, které mohou sehrát obrovsky významnou roli v prevenci“, uvedla Michaela Matoušková.

Objev se opírá o základní výzkum v oblasti lipidomické analýzy s využitím hmotnostní spektrometrie a následné vícerozměrné statistické analýzy. Tým profesora Holčapka spolupracuje s nejlepšími klinickými a výzkumnými pracovišti při praktickém využití diagnostických metod, které mají základní cíl, a to pomáhat zachraňovat lidské životy. „Vysoká smrtnost (mortalita) a nárůst výskytu rakoviny slinivky v populaci je závažným problémem. Chceme pomoci tomu, aby většina lidí, u kterých se objeví, měla naději na vyléčení. Jediná cesta, jak toho dosáhnout je včasná diagnostika a chirurgické odstranění,“ uvedl k týmové práci předseda správní rady společnosti Lipidica, založené Univerzitou Pardubice a investorskou skupinou FONS JK Group, Zdeněk Jirsa.

Výzkumný tým profesora Michala Holčapka na Univerzitě Pardubice se analýzou lipidů zabývá více než 20 let. „Vyvinutá lipidomická metoda je patentována a v akademické studii prokázala velmi nadějnou přesnost při rozlišení osob s raným stadiem karcinomu a zdravých osob. Informace o ní byla publikována i v prestižních odborných časopisech,“ popisuje výsledky výzkumu profesor Holčapek.

Rakovina slinivky břišní má jednu z nejvyšších mortalit ze všech typů rakoviny. Je to zejména kvůli pozdní diagnostice, kdy již neexistuje účinná léčba. „Je plánováno rozšíření metody a její uplatnění i u dalších typů nádorových onemocnění, protože změny koncentrací sledovaných molekul lipidů v krvi mají podobný profil i pro ostatní typy nádorů, což by mohlo v budoucnu umožnit využití jednoho testovacího postupu,“ dodal profesor Michal Holčapek. Ten se přitom původně akademické dráze věnovat nechtěl a více jej lákalo se stát profesionálním fotbalistou. „Konečnou volbou vědce, který spojil svoji profesní cestu úzce s chemií jsme nakonec vyhráli všichni.“, doplňuje a závěrem děkuje Michaela Matoušková za výzkum, který dosahuje světové úrovně a jehož zárodkem je prostředí místní Univerzity Pardubice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688