mpo.cz (MPO)
Investice  |  10.01.2024 10:16:15

Ministr Síkela a francouzská ministryně Runacher zdůraznili důležitost jaderné energetiky

 
Publikováno:
9.1.2024
Autor:
Odbor komunikace 01400

Dnešní setkání ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely s francouzskou ministryní pro energetickou transformaci Agnes Pannier-Runacher se týkalo především energetické tranzice a zejména role jaderné energetiky, pokud jde o dekarbonizaci a v zajištění energetické bezpečnosti nejen České republiky a Francie, ale celé Evropy. Byla podepsána dohoda mezi zástupci Technologické agentury ČR a Francouzské národní výzkumné agentury, která nabídne financování společných projektů v oblasti jádra.


„Tento rok bude pro jadernou energetiku v České republice průlomový. Budeme vybírat dodavatele nového jaderného reaktoru v Dukovanech a rozhodovat o počtu nových reaktorů. Pro úspěšné dosažení těchto cílů potřebujeme co nejspravedlivější podmínky pro podporu jaderné energie v rámci Evropské unie. Věřím, že na podporu ze strany Francie se v tomto ohledu budeme moci spolehnout,“ říká ministr průmyslu a obchoduJozef Síkela po setkání s francouzskou ministryní Agnes Pannier-Runacher v Praze. Během jednání se zaměřili především na budoucnost evropské energetiky a na roli jaderné energetiky.

„Vztah s Českou republikou je pro Francii strategický. Naše země jsou významnými aktéry evropského jaderného odvětví, ale i energetiky a průmyslu. Na evropské úrovni s panem ministrem Síkelou velice úzce spolupracujeme, abychom v rámci Jaderné aliance hájili tento zdroj energie a jeho ústřední roli v nízkouhlíkovém energetickém mixu,“ říká ministryně pro energetickou transformaci Agnes Pannier-Runacher a dodává: „Naším cílem je pokračovat v této práci tak, aby příští Evropská komise přistupovala k jaderné energii a obnovitelným zdrojům energie skutečně rovnocenně jako ke dvěma základním a komplementárním prostředkům k dosažení našich klimatických cílů.“

„Evropská energetika má před sebou obrovské výzvy. Ty zahrnují například důsledky ruské agrese proti Ukrajině či nutnost dosáhnout potřebné energetické transformace a s tím spojený očekávaný růst spotřeby elektřiny vlivem elektrifikace nových sektorů ekonomiky. Podle mého názoru může jaderná energie společně s obnovitelnými zdroji hrát klíčovou roli v řešení všech těchto výzev,“ říká ministr Síkela a dodává: „Proto je Česká republika spolu s Francií aktivním členem takzvané Jaderné aliance, která zahrnuje více než polovinu členských států EU. Shodujeme se společně na tom, že plnění našich evropských cílů musí stát na všech dostupných nízkoemisních zdrojích, a proto musí být zajištěny podmínky pro rozvoj jaderné energie na stejné úrovni, jaké mají ostatní nízkouhlízkové zdroje.“

Obě země považují jadernou technologii za efektivní prostředek dekarbonizace a zároveň za způsob, jak zajistit energetickou bezpečnost a stabilitu sítě v celé Evropě. „Vážím si naší spolupráce na politické úrovni, ale také úzké spolupráce mezi francouzským a českým jaderným průmyslem,“ dodává ministr Síkela.

Z ministerského jednání vyplynula shoda na tom, že je potřeba dále rozvíjet vhodné finanční nástroje k realizaci nových projektů a zajištění konkurenceschopných cen elektřiny z jaderných elektráren v Evropě. Ministr Síkela také podpořil návrh Komise na vytvoření Průmyslové aliance s tím, že by mohla usnadnit a urychlit vývoj a nasazení malých modulárních reaktorů na evropském trhu.

Na závěr jednání byla podepsána dohoda, která dále přispěje k rozvoji česko-francouzské spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje v rámci jaderné energetiky: „Dnes jsme podepsali dohodu o spolupráci mezi Francouzskou národní výzkumnou agenturou a Technologickou agenturou České republiky. Díky tomu se budou moci subjekty z obou zemí ucházet o financování projektů, které přispějí k rozvoji jaderné energetiky,“ říká ministr Síkela.

 

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688