Export (export.cz)
Export  |  09.01.2024 11:16:00

Česká firma vyváží pekárenské linky do celého světa (peče celá země)

PEČE CELÁ ZEMĚ: ČESKÁ FIRMA VYVÁŽÍ PEKÁRENSKÉ LINKY DO CELÉHO SVĚTA

Společnost J4 vyváží z Předměřic nad Labem pásové pece a pekárenské linky do celého světa. Svůj úspěch staví na kombinaci spolehlivosti, tradice a rozumné ceny.

J4 dodává do celého světa kompletní pekařské linky včetně kynáren. Foto: J4

Jedním z oborů, kterým se věnuje světová antropologie, jsou takzvané kulturní univerzálie, tedy zvyky a činnosti, které mají lidé společné na celé planetě a ve všech kulturách. Patří mezi ně i tepelná úprava jídla. A máloco spojuje Zemi tolik jako zahřívání směsi obilnin a vody: tedy pečení. I když princip zůstává stejný, každý druh pečiva chce jinou teplotu, svůj čas i vlastní postup výroby. Málokdo přitom mísení, kynutí, tvarování, pečení, ale i dekorování nebo nařezávání těsta rozumí tak, jako technici společnosti J4 v Předměřicích nad Labem.

Firma, která vznikla jako pokračovatel jednoho ze závodů někdejšího státního podniku Továrna mlýnských strojů Pardubice (TMS) v roce 1994, měla dvojí štěstí. Jednak osvícené nové majitele, kteří ve fabrice pracovali léta a cítili, že není na odpis. A pak také mnoho instalovaných pecí doma i v cizině, které potřebovaly servis a náhradní díly. Z původní vlajkové lodi, kterou byly cyklotermické pece, se sortiment postupně rozrostl. K chlebům a rohlíkům tak přibyly zakázky na celé automatické linky, které umějí pečivo ze všech koutů světa: francouzský croissant, italskou pizzu, americkou bulku na hamburger, arabský pita chléb, turecký lahmacun nebo třeba íránskou placku lavaš. A pak také sušenky, keksy, krekry, muffiny, perníky, buchty nebo toastový chléb.

Technologie výroby toho kterého pečiva je pro nás samozřejmě důležitá, od ní se odvíjí design celé linky. Základní modely máme odladěné pro různé druhy pečiva, ale každou pec děláme zvlášť a na míru. Jak se často s nadsázkou říká, nejdražší místo v pekárně je to, které je prázdné,“ vysvětluje Antonín Dostál, obchodní ředitel J4. I když čtyři společníci firmy (odtud i název J4) se pekařině sami také věnují v sesterské pekárně Perník v nedalekých Těchlovicích, mezi zákazníky české společnosti, která se specializuje na pečící linky, patří podstatně větší hráči v pekařském byznysu.

Antonín Dostál přidává několik nej. „V Dánsku jsme postavili linku na toastový chléb, která dokáže upéct 6 tun za hodinu. Největší pečící plochu, přes 160 metrů čtverečních, jsme pak instalovali ve Filadelfii v USA. Dokážeme vyrobit aktivní pečící tunel až 100 metrů dlouhý a pec vytopit až na 500 stupňů Celsia,“ vyjmenovává. V J4 si zakládají na tom, že své pece montují a seřizují přímo u zákazníka. Což je někdy malé dobrodružství. „V roce 2017 jsme třeba instalovali linku na strouhanku v Nizozemsku. Díly jsme museli do haly spouštět otvorem ve střeše, za plentou navíc stále probíhala výroba,“ vzpomíná Antonín Dostál.

Všechny pece se vyrábějí v Předměřicích nad Labem, staví se ale až u zákazníka. Foto: J4

PADESÁT ZEMÍ, PĚT KONTINENTŮ

Česká firma, která je doma jediným výrobcem cyklotermických pekařských pásových pecí, se za téměř třicet let své existence dokázala etablovat především na evropských trzích. Z Předměřic nad Labem, kde výrobní základna J4 sídlí, se ale podařilo pásové pece vyvézt i do zemí, které platí z hlediska českého exportu za exotické. Hned 10 linek peče v Pákistánu, české pece ale fungují třeba také v Mongolsku, Íránu, Ghaně, Nigérii nebo v Surinamu. S výjimkou Antarktidy dnes J4 vyváží do padesátky zemí na všech kontinentech. Ne vždy měla ale předměřická společnost svůj export tak diverzifikovaný. Logickým důsledkem privatizace bývalého státního podniku byli i zákazníci. A vzhledem k tomu, že pro fabriku byl i před rokem 1989 československý trh malý, vyváželo se především do Sovětského svazu, kde po revoluci fungovalo na dva tisíce pásových pecí z Předměřic. „Ocitli jsme se v období, kdy vše běželo tak nějak samospádem a nové trhy jsme ani nemuseli obnovovat, protože většina produkce směřovala do Ruska, Běloruska i na Ukrajinu,“ líčí Antonín Dostál.

Nová obchodní strategie se naplno rozběhla v roce 2014, kdy propukla válka na Donbase. Pro J4 se nejdůležitějším místem pro sbírání nových kontraktů a navazování obchodní spolupráce s distributory staly veletrhy. V Dostálově diáři mají své pevné místo dlouho dopředu. Letos tak J4 vystavovala na Foodexu v Birminghamu, na Interpacku v Düsseldorfu i na vůbec největším a nejdůležitějším potravinářském veletrhu na starém kontinentu, kterým je IBA v Mnichově. Příští rok by se zástupci J4 chtěli vydat mimo jiné do Brazílie, Indie a Dubaje. Po dva roky předměřické továrně s vysokými náklady pomáhala dotace z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Ta už sice neběží, i tak se ale investice do účasti na veletrzích vrací v podobě zakázek. Právě díky výstavám a veletrhům se J4 dostala na brazilský nebo novozélandský trh.

Přestože je pekařina spíše konzervativní obor, neznamená to, že by neměla své trendy. „Například v Evropě opadává zájem o kdysi tak rozšířené dopékání zmražených polotovarů, nahoru jdou určitě pásové pece na pizzu nebo pita chléb, v kurzu jsou rustikální produkty,“ říká Antonín Dostál. Pro J4 to znamená neustálý vývoj a zdokonalování, mimo jiné také v Perníku, který částečně slouží jako firemní zkušebna. Třeba pizza nebo ciabatta se peče na těžkých žulových plátech, které musejí v peci na pásu přesně obíhat. A pro zmíněný lavaš se zase používají pláty litinové. Trendem je také poptávka po kompletních pekařských linkách, tedy včetně mísících center, kynáren, chladíren nebo dělicích strojů. Používá se technologie infračerveného záření, která zkracuje dobu klasického pečení a udržuje výrobek déle čerstvý. Rostoucím segmentem jsou také linky multiline, které umožňují péct rozdílné druhy výrobků.

I PECE MUSÍ BÝT SMART

Mění se i efektivita a spotřeba. Moderní pece sice vypadají na první pohled stejně jako jejich dvě desetiletí staří předchůdci, technologicky jde ale o mnohem inteligentnější zařízení. Kupředu pokročily izolace, podstatnou roli zvláště u plynových pecí hraje rekuperace tepla, pro optimální vyhřívání a nižší spotřebu jsou pásové pece osazeny řadou teplotních senzorů. Celou linku je možné také osadit řídícím počítačem, který zvládá ohlídat celý proces od míšení ingrediencí až po balení upečených výrobků. Cílem přitom zůstává použít co největší díl komponentů z vlastní výroby, i když bez subdodávek se J4 pochopitelně neobejde.

V Předměřicích si umí odskočit i do jiných oborů, než je pekařina. Loni třeba dodali sušicí linku pro statory čerpadel. Teoreticky by v Předměřicích uměli vyrobit jakékoliv pásové zařízení, které pracuje s řízeným prouděním tepla. Jak ale říká Antonín Dostál, není zatím důvod, proč se orientovat třeba na automobilový průmysl. „Poskytujeme servis středně velkým a velkým pekařům a cukrářům, máme po světě renomé a nabízíme pece s přidanou hodnotou za rozumné ceny. A vzhledem k tomu, že se peče všude po světě pořád dost, držíme se dál našeho řemesla,“ zakončuje obchodní ředitel společnosti J4.

BLAHOSLAV HRUŠKA

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688