mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.01.2024 16:55:00

Možné uvolnění režimu importů v souvislosti s nástupem nové argentinské vlády

Možné uvolnění režimu importů v souvislosti s nástupem nové argentinské vlády

09.01.2024 / 16:49 | Aktualizováno: 09.01.2024 / 16:55

Argentina se nadále potýká s nedostatkem deviz, dluh argentinských firem za nesplacené importy podle odhadů dosahuje stěží uvěřitelných 50 mld. USD. Nástup nové argentinské administrativy v čele s prezidentem J. Mileiem však přece jen vzbuzuje mírný optimismus ve vztahu k zablokovaným importům. Milei slibuje zavedení okamžitých změn, které budou mít za cíl - mimo jiné - otevření ekonomiky. Vláda již stačila zrušit dosavadní systém žádostí o import SIRA a nahradila jej systémem SEDI (Sistema Estadístico de Importaciones). Importy by tak mohly být spláceny ve 4 splátkách v období cca 6 měsíců. Dále zavedla např. systém BOPREAL - instrument, který napomáhá v přístupu místních firem k dolarům. Ohrožením možných změn je fakt, že nová vláda nemá většinu v Kongresu a také možné zrušení opatření ze strany soudů. Velvyslanectví ČR v Buenos Aires nadále eviduje mnohé české firmy, vůči kterým mají argentinští importéři dlouhodobě nesplacené závazky.

Otevření ekonomiky včetně uvolnění importů je jasným deklarovaným cílem nové vlády prezidenta J. Mileie. Argentina se však nachází v pasti, ze které je obtížná cesta ven. Nakumulovaný dluh vůči zahraničním firmám již dosahuje 50 mld. USD. I v této situace se administrativa snaží o uvolnění importů, když zrušila systém žádostí SIRA, v rámci kterého byly importy bez jakýchkoliv daných regulí schvalovány centrálním orgánem. Nový systém SEDI má za cíl importy uvolnit s následujícími platebními podmínkami: 25 % platby splatných do 30 pracovních dní, dalších 25 % do 60 pracovních dní, dalších 25 % do 90 pracovních dní a posledních 25 % do 120 pracovních dní. Kromě toho byly zrušeny neautomatické licence, tedy po těchto změnách již lze exportovat libovolné zboží, ne pouze základní. Systém funguje teprve týden, na hodnocení míry zlepšení je tak třeba si počkat. I nadále zůstávají v platnosti mnohá ochranná opatření, jakými jsou cla, antidumpingová opatření či technické požadavky (prověřované převážně institucemi SENASA a ANMAT).

S ohledem na obří dluh vůči zahraničním dodavatelům zavedla nová vláda systém BOPREAL, tedy možnost nakoupit USD prostřednictvím obligací. Pro firmy je však nákup USD prostřednictvím tohoto systému velmi nákladný (1 USD může vyjít firmu v současnosti - začátek ledna 2024- na 1800 pes, zatímco oficiální hodnota dolaru je 840 argentinských pes), proto je zájem zatím malý.

Argentina je předlužená i vůči mezinárodním institucím, proto pro ni splatit veškeré dluhy nebude nikterak snadné. Země získává devizy prostřednictvím exportních cel uvalených na zemědělské produkty. Dalším nebezpečím je utlumení rychlosti provádění razantních změn v Kongresu, kde současná vláda nemá většinu. Prezident tedy prozatím nové zákony vydává prostřednictvím nouzových dekretů. Tento prostředek již však zkoumají příslušné soudy, zda je takový postup legální.

Obchodní úsek Velvyslanectví ČR Buenos Aires nadále zaznamenává řadu případů českých firem, vůči kterým mají argentinští importéři dlouhodobé závazky. Byť mají místní firmy vůli dluh splatit, většinou tak učinit nemohou. Na místě je tedy obezřetnost, trpělivost a víra, že se situace v příštích měsících zlepší.

Radek Hovorka, diplomat Velvyslanectví ČR v Buenos Aires


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688