mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.01.2024 15:54:00

Nedostatek skladovacích sil a jeho vliv na brazilské zemědělství

Nedostatek skladovacích sil a jeho vliv na brazilské zemědělství

09.01.2024 / 15:30 | Aktualizováno: 09.01.2024 / 15:54

Brazilské zemědělství, klíčový pilíř hrubého domácího produktu (HDP), čelí významným výzvám kvůli rostoucímu nedostatku skladovacích sil. V posledních letech se tato nedostatečnost dramaticky prohloubila, což negativně ovlivnilo producenty v různých oblastech země.

Aktuální údaje naznačují, že nedostatek investic do výstavby nových skladů vedl ke znepokojující absenci dostatečných skladovacích prostor pro sklizeň zemědělských plodin. Tato situace byla podnícena několika faktory, včetně vysokých úrokových sazeb pro zemědělce, což omezuje jejich schopnost investovat do infrastruktury, a rostoucí poptávky po zemědělských produktech, což zvyšuje tlak na skladování.

Přímým důsledkem tohoto nedostatku je nutnost producentů prodávat sklizeň za ceny pod tržní hodnotou kvůli nedostatečné kapacitě skladování. To má negativní dopad nejen na příjmy zemědělců, ale i na celou brazilskou produktivitu a efektivnost zemědělství. Nízké zisky snižují konkurenceschopnost na globálním trhu. Podle statistik týkajících se výroby zemědělských plodin v posledních letech dosáhla Brazílie rekordních úrovní. Týká se to především hlavních exportních produktů jako je sója, kukuřice, káva, cukrová třtina, ovoce či rýže. Odhaduje se, že pro efektivní skladování této bohaté úrody by bylo třeba minimálně zdvojnásobit současný počet skladů.

Kromě toho se mnoho producentů, konfrontováno nedostatkem vhodného skladovacího prostoru, uchyluje k méně ideálním praktikám pro skladování svých sklizní. Mnozí jsou nuceni skladovat obilniny venku, vystavené slunci, nebo v nevhodných pytlích, což významně ovlivňuje kvalitu a trvanlivost zrn. Tyto nedostatečné skladovací podmínky snižují hodnotu zemědělských produktů a zároveň negativně ovlivňují také kvalitu potravin.

Nicméně tato krize může představovat příležitost pro zahraniční investory, kteří mají zájem o účast v brazilském zemědělském sektoru. Pro Brazílii je překonání tohoto nedostatku skladovacích sil nejen okamžitou potřebou, ale také příležitostí pro posunutí svého zemědělství na novou úroveň efektivity a globální konkurenceschopnosti. Nedostatek skladovacích sil nabízí okno pro strategické investice do výstavby a modernizace skladovací infrastruktury, což řeší nejen současné problémy, ale také vytváří dlouhodobě profitabilní partnerství. České firmy by mohly na brazilském trhu mj. nabídnout inovativní a chytrá řešení vč. dodávek kompletních skladovacích sil, dále posklizňové linky (výstavba nových či renovace stávajících), skladovací polypropylenové pytle či velkoobjemové vaky. V případě zájmu českých firem zapojit se investičně či dodávkami technologií na skladování je generální konzulát v Sao Paulu připraven poskytnout pomoc a součinnost při spolupráci s brazilskými partnery.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688