Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  09.01.2024 16:07:04

Přelomový týden je tady! SEC již více nemůže odkládat rozhodnutí o spotových ETF s bitcoiny

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Ohledně nabídky nových investičních produktů, které budou nabízet spotové burzovně obchodovatelné fondy (ETF) s bitcoiny, se mluví již minimálně poslední půlrok. Debatu rozvířila samotná americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), když odmítla schválit žádost společnosti Grayscale Investments o transformaci jejich bitcoinového trustu na první spotové ETF s bitcoiny. Společnost Grayscale se totiž s rozhodnutím nesmířila a zamítavé rozhodnutí SEC napadla u soudu.

Soud odmítnul argumenty SEC a vydané rozhodnutí zrušil. O podané žádosti tak SEC bude muset rozhodovat znovu, přičemž nové rozhodnutí bude muset ctít soudní rozhodnutí. I když soud jasně neřekl, že zamítavé stanovisko je pochybením Komise, tak konstatoval, že odůvodnění pro zamítnutí je naprosto flagrantní a neakceptovatelné. Pokud by tedy SEC chtěla žádost Grayscale opět zamítnout, musela by se nad vší pochybnost vypořádat s důvody pro zamítnutí žádosti a tyto argumenty uvést v novém rozhodnutí.

Schválení prvních spotových ETF s bitcoiny je za dveřmi

Všeobecně se však předpokládá, že SEC nemá k takovému kroku dostatečnou právní oporu a v případném novém zamítavém stanovisku by opět neustála svou argumentační povinnost. Zřejmě i proto se ze samotné Komise čím dál hlasitěji ozývají hlasy, že by mohlo být podaným žádost o schválení spotových ETF s bitcoiny vyhověno. Dle těchto hlasů by první žadatelé mohli být vyrozuměni o tom, jak jejich žádosti dopadly, již v průběhu tohoto týdne. První nejzazší termíny, do kdy musí SEC rozhodnout, totiž vyprší ve středu (10.1.2024). Nejpozději do pátku by tak trh mohl mít jasno, jestli nové investiční produkty integrující bitcoin dostanou zelenou, či nikoliv.

Schválení neznamená okamžité spuštění

Samotné povolení žádosti ještě hned neznamená vznik nového investičního produktu. Ten vznikne až příslušnou registrací u Komise pro cenné papíry a burzy. A právě společnosti Grayscale Investments a Fidelity Investments vyvolaly koncem minulého týdne rozruch tím, že k SEC podaly potřebný registrační formulář.

Úsilí společnosti Grayscale si získalo pozornost zejména kvůli výhodě prvního hráče, který může prostřednictvím svého fondu Bitcoin Trust přiblížit investice do bitcoinu novým institucionálním investorům. Nicméně samotný generální ředitel společnosti Grayscale, Michael Sonnenshein, je zastáncem hromadného schválení ETF do bitcoinu Komisí pro cenné papíry a burzy. V rozhovoru pro agenturu Bloomberg se vyjádřil ve smyslu, že by mělo být každému schválenému a provozně připravenému žadateli umožněno vstoupit na trh co nejdříve. Doslova uvedl, že:

„Myslím, že SEC by měla a ve skutečnosti chce vytvořit rovné podmínky. Veřejně jsme byli zastánci toho, že když je Komise připravena vydat potřebná schválení pro vstup spotových produktů na trh, mělo by se tak stát najednou.“

S žádostmi o registraci spotových ETF se roztrhl pytel

Společnosti Grayscale a Fidelity nejsou jediné, které podaly příslušný registrační formulář. Ke stejnému kroku přistoupily také společnosti jako Ark Investments, Valkyrie či VanEck. Všechna tato podání zvyšují hype kolem spotových ETF s bitcoiny, potažmo podporují růst hodnoty samotného bitcoinu. Ten díky tomuto dění opětovně posílil nad úroveň 45000 dolarů.

Graf hodnoty bitcoinu | zdroj: CoinBank Trader https://trader.coinbank.cz/mena/Bitcoin

Objevují se i pesimistické názory

Ne každý však sdílí názor, že SEC tento týden schválí první žádosti o spotové ETF s bitcoiny. Někteří odborníci se domnívají, že SEC bude nadále prosazovat svůj odmítavý postoj k segmentu digitálních aktiv. Např. Brian Kelly, zakladatel a generální ředitel BKCM LLC, investiční společnosti zaměřené na digitální aktiva, v rozhovoru pro televizní stanici CNBC uvedl, že i když se domnívá, že dojde ke korekci hodnoty bitcoinu poté, co tento týden splaskne bublina, která se vytvořila kolem spotových ETF, tak celkově bitcoin v tomto roce dosáhne svých nových maxim. Doslova uvedl, že:

„Myslím si, že velká část spekulativní horečky kolem ETF tento týden pravděpodobně dosáhne crescenda. Takže ano, mohlo by dojít k výprodeji. Ale myslím si, že by to byl propad k nákupu, protože nezapomeňte, že stále existuje spousta lidí, kteří nebyli schopni koupit bitcoin do svého portfolia.“



Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688