Roman Vykouřil (Wonderinterest Trading s.r.o.)
Okénko BIG EXPERT  |  09.01.2024 11:30:14

Má smysl investovat do ČEZ? Akcie může přinést zajímavou dividendu i v letošním roce

Akcie energetické společnosti ČEZ po dlouhou dobu platily za titul, který by neměl chybět v portfoliu žádného rozumného investora. Jenže dění, které se kolem energetické skupiny odehrávalo v uplynulých dvou letech odehrávalo, přineslo řadu otazníků, zda ČEZ stále patří mezi dobré investiční příležitosti.

Názory na tuto akcii se mezi analytiky liší. Na jedné straně se můžeme setkat s přesvědčením, že ČEZ i nadále plní svou tradiční roli dividendového titulu, na straně druhé pak, že akcie ČEZ se momentálně obchodují příliš vysoko v porovnání s jinými energetickými tituly.

Do prvního tábora patří například analytici České spořitelny, kteří jen nedávno zvýšili 12měsíční cílovou cenu ČEZ z dosavadních 917 na 1062 korun. [1]  Zároveň zlepšili investiční doporučení z „držet“ na „akumulovat“. A to i navzdory očekávanému zlevňování elektrické energie na trhu. V potaz totiž musíme brát i to, že speciální daně (windfall tax) na skupinu ČEZ s největší pravděpodobností dopadnou v menší míře, než se na samém počátku úvah o konstrukcích a uvalení těchto daní uvažovalo.

Akcie ČEZ také podle České spořitelny nabídnou za léta 2023 a 2024 velmi zajímavý dividendový výnos. Zatímco ještě v roce 2021 tento činil jen pět procent, dividenda za rok 2022 činila 145 korun na jednu akcii, což představovalo výnos na úrovni 15 procent.* Pro roky 2023 a 2024 se má tento výnos pohybovat nad sedmi procenty, což v souhrnu spolehlivě porazí inflaci. V letech 2025 až 2027 se pak dividendový výnos má pohybovat mezi 4,7 a 6,2 procenta.*

Naopak analytici bankovního domu UBS, kteří akcie ČEZ začali pokrývat přibližně před měsícem, jsou přesvědčeni, že titul se obchoduje za příliš vysokou cenu. Podle nich je 12měsíčíní cílová cena na úrovni 800 korun. To oproti současnému stavu předznamenává pokles titulu asi o 18 procent. [2]

Výkonnost akcií společnosti ČEZ za 5 let. Zdroj: tradingview.com

Kterým směrem s akcie vydá, je přitom závislé na řadě faktorů. Prvním je klesající cena elektřiny, která indikuje, že společnost ČEZ zkrátka bude z prodeje své komodity inkasovat nižší tržby než v době, kdy cena elektrické energie lámala rekordy. Současně s tím, ale nebude odvádět peníze z nadměrných příjmů, což plynulo z platnosti cenových stropů. Výhodou ČEZ také je, že dokáže podstatnou část elektřiny vyrobit za pomoci laciných zdrojů, zejména jaderných elektráren. Tím pádem nemusí dojít k tak dramatickému poklesu zisku.

A to je další faktor, který rozhodování o koupi akcie ČEZ jistě ovlivní: výstavba nových jaderných bloků. 

ČEZ nyní vyhodnocuje tři nabídky, které jí byly ze strany uchazečů o výstavbu jaderných bloků zaslány. Stavět nové bloky by mohla severoamerická společnost Westinghouse, korejská KHNP nebo francouzská EDF. ČEZ nabídky vyhodnotí a hodnotící zprávu následně předá vládě ke schválení, což by se mělo stát do konce letošního června. První z nových bloků by měl být dokončen do roku 2036.

Kromě toho má společnost ČEZ má ambici vybudovat do roku 2045 několik malých modulárních reaktorů (SMR) o souhrnném instalovaném výkonu až 3000 megawattů. Také tento proces má být spuštěn letos a zprávy o něm mohou mít významný vliv na hodnotu akcií.

Třetím faktorem, který má potenciál významně ovlivnit cenu akcie ČEZ, je otázka, co se společností bude z hlediska jejího vlastnictví. Zatím ještě nebyla definitivně „odpískána“ varianta, že by ji celou do svých rukou převzal stát. V takovém případě je vysoce spekulativní, za jakou cenu by stát akcie vykupoval. Pravděpodobně ale za podstatně vyšší, než se obchodují nyní.

Co říci závěrem? Pokud sázíte na dividendové tituly, pak by ČEZ ve vašem portfoliu chybět neměl, jelikož je vysoce pravděpodobné, že v nejbližších letech se můžete těšit na stále velmi slušnou dividendu.

Roman Vykouřil
Wonderinterest Trading

 Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1,2] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a aktuálních očekávání, které mohou být nepřesné, nebo z aktuálního ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které se dají těžko předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo implikovaných v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Roman Vykouřil

Jednatel

Roman Vykouřil po vystudování Střední školy technické a ekonomické v Brně získával zkušenosti na pracovních stážích v Anglii, Švýcarsku, Rakousku a Německu (2013-2015).

Následně se uplatnil v zákaznických službách a CRM jako referent a následně i manažer klientského servisu v oboru investičních služeb. Od počátku roku 2020 vede společnost Wonderinterest Trading s.r.o. Ta je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, se sídlem na Kypru.


Wonderinterest Trading s.r.o.

Wonderinterest Trading s.r.o., držitel registrace vydané Českou národní bankou, propaguje investiční služby zastoupeného obchodníka, společnosti Wonderinterest Trading Ltd, zprostředkování uzavření smlouvy mezi investiční společností a zákazníkem, a poskytuje administrativní a technickou podporu těmto investičním službám.

Více informací na https://wonderinteresttrading.cz/.

14.02. 13:33  Kdo podle těchto rad investoval (deprese)
10.01. 10:34  opravdu? (Čupakabra)

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688