Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Komodity  |  08.01.2024 13:44:19

ePoptávka: Poptávka po palivovém dřevu meziročně klesla o 43%


roce 2023 došlo v meziročním srovnání k výraznému poklesu poptávky po palivovém dřevu. Celkový objem poklesl oproti roku 2022 o 43 %. Ukazují to data společnosti ePoptávka.cz, největšího online tržiště v České republice. „Poptávka po palivovém dřevu byla v roce 2023 značně odlišná od předchozího roku. Zatímco v roce 2022 v podstatě kontinuálně rostla a držela se na velmi vysoké úrovni, loňský rok přinesl pokles. Markantní nárůst nepřišel ani se začátkem topné sezóny,“ uvádí Otto Kočí, ředitel společnosti ePoptávka.cz.

Rok 2022 byl z pohledu poptávky po palivovém dřevě nadprůměrný. Značný nárůst zájmu vyvolaly obavy způsobené vysokými cenami energií, což vedlo řadu domácností k přehodnocení svého přístupu a hledání alternativních způsobů vytápění. „Ve srovnání s rokem 2021 poptávka v roce 2022 dle našich dat vzrostla o 171 %. Křivka jejího vývoje přitom do značné míry odráží i křivku cen za energie,“ komentuje Otto Kočí. Už v prosinci 2021 došlo k náhlému růstu ceny za elektriku, a přestože opět rychle klesla, už od ledna 2022 cena opět postupně stoupala. Rekordní výše pak dosáhla v srpnu. Skokový nárůst zájmu o palivové dřevo začal už v únoru 2022 a poptávka od té chvíle kontinuálně rostla a vrcholu dosáhla také v srpnu 2022, kdy byla v meziročním srovnání vyšší o 181 %.

roce 2023 dochází v tomto trendu ke změně a ochlazení zájmu. Ještě v prvních dvou měsících se držel vysoko na srovnatelné úrovni s rokem 2022, ale už v březnu značně poklesnul a k výraznému nárůstu pak už po zbytek roku nedošlo, a to ani před zahájením topné sezóny. „Celková poptávka v meziročním srovnání v roce 2023 poklesla o 43 %. Tento propad bychom mohli dát do kontextu s několika faktory. Předně je důležité si uvědomit, že rok 2022 byl opravdu nestandardní. Zároveň se řada domácností v reakci na dění předzásobila dřevem na dlouhou dobu dopředu. V neposlední řadě pak do hry jistě vstupuje i faktor počasí, kdy vlivem teplého počasí začátek topné sezóny přišel později,“ zakončuje Otto Kočí. Ve srovnání s rokem 2021 a předchozími roky tak poptávka zůstává stále vysoko. Oproti roku 2021 byla loni vyšší o 54 %.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688