Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  07.01.2024 14:07:56

Pražská burza v úvodu roku prorazila rezistence a dostala se nejvýše za téměř 2 roky. Finanční tituly nadále hlavní podporou


BCPP logoPražská burza si v úvodu roku našla svou vlastní optimistickou cestu. Zatímco akcie na Wall Street či v porovnání s menší intenzitou v Evropě zamířily níže, domácí index PX si polepšil o výrazných 1,73 %. Tedy předvedl nejlepší týden za poslední 2 měsíce, i když vzhledem k pondělnímu Novému roku zkrácený. Své mohla sehrát technika, jak jsme dříve zmiňovali v reportech rezistence u úrovní 1 420 b. Ty se ve čtvrtek podařilo výrazně prorazit, resp. pražská burza překonala loňská maxima z konce zimy a ocitla se již nejvýše od února 2022. Index PX si zkrátka otevřel cestu přinejmenším k nejbližší další technické úrovni, kterou lze spatřovat u 1 450 b. Při pohledu na celkovou výkonnost pražské burzy včetně vyplacených dividend, tedy dle sesterského indexu PX-TR, se domácí trh navíc ocitl na nových historických maximech. Tedy od roku 2006, od kdy je index počítán.

O růstovou vlnu se v posledních týdnech starají především evidované 4 finanční tituly, jejichž váha v indexu PX se navíc v souhrnu posunula již na více než 71 %. Tedy nejspíše na nová historická maxima. Akcie KB se dostaly nejvýše od loňské dividendy, tedy dále umazávají dané ztráty. Domácí bankovní titul bývá obvykle druhý nejlikvidnější, tentokrát jej překonaly akcie ERSTE. Růst je tak podpořen objemy. V domovské Vídni titul ve čtvrtek prorazil rezistence, loňská únorová maxima, ocitl se tak již nejvýše od února 2022. Lze u něj hovořit o otevření cesty k další technické úrovni u 40 EUR (cca 980 ). Banka zřejmě v úvodu roku obnovila odkup vlastních akcií. Druhý rakouský titul VIG předvedl ve středu ukázkovou technickou stopku na 26,90 EUR. Nicméně vyhlížet lze spíše výraznější u 27,40 EUR. Avšak ani její překonání by vzhledem k výraznému hospodaření pojišťovny nemuselo být před dividendou překvapením. Ke svým historickým maximům z listopadu 2021 pomalu směřují akcie MONETA. Zbývá jen něco přes korunu. Sledovány jistě budou zprávy o posunech v akcionářské struktuře, které by měly být v týdnu poodkryty a o kterých plánujeme informovat.

 

V týdnu nicméně více přidaly akcie COLT, které vymazaly ztráty z posledních 2 měsíců. Investoři jako by již začali pozitivně vyhodnocovat oznámené akvizice, v týdnu byla navíc oznámená další. Za nezveřejněných podmínek koupil od americké skupiny General Dynamics práva duševního vlastnictví k automatickému granátometu Mk 47. Po řadě negativních měsíců se nový rok pokusily pozitivně zahájit akcie PHILIP MORRIS. Tabákový titul se ocitl nejvýše od konce listopadu. O aktivitě kuřáků jsme v týdnu psali v článku „Vyšší spotřební daně k většímu výběru nevedou - potvrdily to příjmy státu za loňský rok“.

Výrazný nádech v úvodu roku předvedly akcie PHOTON ENERGY, jako by chtěly zmírnit loňský téměř 32% propad. Vítězem týdne se po volatilním obchodování staly nakonec s 15% skokem akcie PILULKA. Například v pátek se obchodovaly v širokém rozsahu 273-290 . Titul se právě obchodoval v reakci na oznámení loňského 13% poklesu tržeb na 2,1 mld. . O dle očekávání nejspíše tragickém hospodaření se investoři nic nedozvěděli, nastíněny byly jen letošní světlejší zítřky. Tedy neupřesněný kladný zisk EBITDA a dokonce pozitivní cash flow, tedy firma slibuje, že by již nemělo dojít k „pálení hotovosti“.

Hlavní titul pražské burzy ČEZ se pokoušel navázat na pozitivní vývoj z druhé poloviny prosince. Opět na trh začaly proudit vlastně již dřívější výhledy, že by vláda měla na jaře probrat možné zkrácení platnosti windfall tax. I pokud by se na jejím ukončení dohodla, velkou neznámou zůstává od kdy. Pokud se vezme v úvahu také nutný legislativní proces, byl by zázrak, pokud by přestala platit již v druhé polovině roku. Zkrátka investoři by měli asi spíše reálně kalkulovat s tím, že letošní hospodaření se příliš nebude lišit od loňského, které zaznamená výrazný propad. Navíc je otázkou, zda ceny elektřiny nenaváží na loňský pokles. V návaznosti i na vývoj cen plynu by posun k 80 EUR/MWh by nemusel být nereálný.

indexu PX v úvodním letošním týdnu ztratily jen akcie KOFOLA, které se v pondělí ocitly v těsné blízkosti loňský maximálních úrovní. Opět tedy potvrdily rezistence a zamířily směrem k dolní hranici pásma 269 , u kterého se v posledních týdnech naopak zastavují.

Na Nasdaq se zdá, že po výrazných nárůstech přeci jen začínají více oddychovat akcie GEN DIGITAL. V týdnu každopádně nejvíce oslabily akcie GEVORKYAN, které díky jejich prosincovému přesunu na prestižní „Prime Market“ zařazujeme do našeho přehledu. Titul po předchozích nárůstech ve světle zmiňovaného přesunu v úvodu roku také zaznamenal vybírání zisků.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688