Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  05.01.2024 16:50:08

Temná stránka elektromobility

V posledních letech zažíváme revoluci v podobě rozmachu elektrických aut. Cílem je postupně se zbavovat závislosti na ropě a redukovat spalování fosilních paliv, která tvoří emise a přispívají ke klimatickým změnám. Navíc znečišťují ovzduší a ohrožují zdraví lidí, zejména ve velkých městech, kde je provoz přehuštěný. I nástup elektromobilů však neznamená jen pozitiva. Tato změna s sebou přináší také nové problémy, které mohou mít dalekosáhlé následky.

Jak je to s emisemi opravdu?

Analýza životního cyklu silničních vozidel Spojeného království z roku 2021 od společnosti Richardo Energy & Environment odhadovala, že typický elektro mobil na tamním trhu dosáhne redukce emisí skleníkových plynů přibližně o 76 procent do roku 2030 a možná až o 81 procent do roku 2050, ve srovnání s ekvivalentním benzinovým autem, a to díky pokrokům v technologii baterií a čistší britské síti elektrické energie. Na druhé straně je však třeba zdůraznit, že výroba lithiových baterií do elektromobilů není až tak ekologická, jak se na první pohled může zdát. Emise při výrobě elektromobilů byly zejména kvůli bateriím v roce 2020 zhruba o 50 procent vyšší než u benzinových automobilů. Přiblížit se ke srovnatelné úrovni by mohly do roku 2050.

Problémem je i těžba minerálů

Lithium je neodmyslitelnou součástí výroby baterií pro elektromobily i pro další technologie, které spoléhají na lithiové baterie. Věděli jste, že globální trh s lithium-iontovými bateriemi byl v roce 2022 oceněn na 52 miliard USD a očekává se, že bude růst na 194 miliard USD do roku 2030? Největším producentem lithia je Austrálie s podílem světové produkce 49 procent. Druhé místo zastává Chile s 30procentním podílem produkce. Právě tam se nacházejí největší ložiska tohoto minerálu. Jenže těžba lithia vede ke kontaminaci ekosystémů a znečištění vodních ploch, což může vést k tomu, že se stávají nebezpečné pro život.

Sucho jako vedlejší efekt

Na vytížení jedné metrické tuny lithia je zapotřebí 1,9 milionu litru vody. V Chile těžba lithia pohltila 65 procent vodních zásob, což má drastický dopad na farmáře v okolí, kteří musí nyní vodu dovážet. to i jedno z nejsušších měst na Zemi.

Špatné podmínky pro dělníky

Negativní dopad těžby na zemi je jedna věc. Jenže podmínky pro pracovníky také nebývají zrovna „ideální“, což lze vidět na příkladu kobaltových dolů v Kongu., kde se nachází téměř polovina světových ložisek kobaltu, který se také požívá při výrobě lithium-iontových baterií. Jak uvádí zpráva Amnesty International, která byla publikována letos, lidé, jejichž těžba ovlivnila nebyli nijak kompenzováni. Těžební teritoria mají být přitom kontrolována vojáky, kteří údajně dělníky šikanují a napadají. Podle několika lidskoprávních organizací tam dochází k vystěhování z domovů a farem, nelidským zacházením s dělníky a dokonce jsou tam nuceny pracovat i děti.

Poptávka po lithium-iontových bateriích stoupla v letech 2016 až 2022 téměř 12násobně. Lídrem v oblasti elektromobilů je společnost Tesla, která za rok 2022 dodala 1,31 milionu elektromobilů. Pro srovnání, v roce 2019 před pandemií Covidu, to bylo přes 367 tisíc dodávek. Tržní kapitalizace firmy Tesla činila k 7. prosinci 2023, 750 miliard USD. Po ní následuje Vinfast Auto sídlící ve Vietnamu o hodnotě 40 miliard USD, čínská Li Auto o hodnotě 39 miliard USD a americká společnost Rivian se sídlem v Kalifornii o hodnotě 22 miliard USD. Pětku uzavírá další čínský výrobce NIO s 18 miliardami USD. Jiní světoví výrobci automobilů, jako jsou Mercedes, Nissan, Toyota, Ford a mnozí další, dříve dominantní u fosilních paliv, se také snaží přizpůsobit trhu a postupují s vlastními modely elektromobilů či vozidel na hybridní pohon.

Evropská unie slibuje několik změn

Evropská unie schválila nové nařízení o bateriích, které zavádí nové požadavky v oblasti udržitelnosti a bezpečnosti baterií a bateriově převáděných produktů. Nařízení obsahuje několik článků s různými termíny účinnosti, ovlivňujícími dodavatelský řetězec. Klíčové oblasti udržitelnosti zahrnují například požadavky na design, omezení látek, uhlíkovou stopu, obsah recyklovaných materiálů a mimo jiné zvýšenou odpovědnost výrobců. Také přináší změny v kategoriích baterií, ale také, látkách nebezpečných pro životní prostředí, obsahu recyklovaných materiálů, výkonu a dalších oblastech.

Před námi je ještě dlouhá cesta

Zbavení se závislosti na fosilních palivech je důležitý cíl v agendě více světových lídrů nebo korporaci, aby se snížily emise skleníkových plynů. Zároveň je však jejich úkolem i to, aby se environmentální dopad jen nepřesunul do rozvojových zemí. Tato cesta je ještě dlouhá a řešení nebude jednoduché. Je i na odpovědnosti daných společností, aby se snažili co nejlépe vybírat dodavatele tak, aby byly dodržovány zásady lidských práv a dopadů na životní prostředí.

 

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

 

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688