pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  05.01.2024 15:55:59

Rozvodněné Labe je pod drobnohledem, voda zaměstnala i krajské silničáře (AKTUÁLNĚ)

pardubicko rozvodněné Labe

Velká část republiky hlásí rozvodněné řeky a ani náš region není výjimkou. V noci ze 4. na 5. ledna byla situace nejhorší v Němčicích na Pardubicku, kde v brzkých ranních hodinách hladina Labe vystoupala až na 461 centimetrů, a překročila tak 3. stupeň povodňové aktivity. Krajští silničáři museli průběžně řešit situaci na více místech v našem regionu, zejména u mostu v Kuněticích či dočasně uzavřít úsek silnice mezi Opatovicemi nad Labem a Vysokou nad Labem.

Chtěl bych zdůraznit, že situace je v tuto chvíli pod kontrolou a bedlivě vše sledujeme. Jsme připraveni okamžitě konat, ale v pátek odpoledne se již hladina Labe a dalších toků v našem regionu dramaticky nezvyšovala. Jedná se o klasické problémy způsobené táním sněhu ve vyšších polohách a nadměrnými srážkami, na které jsou všechny složky integrovaného záchranného systému připraveny a vybaveny. Půda zkrátka nezvládá v tak krátkém čase pojmout velké množství vody. V Pardubickém kraji došlo v Němčicích na Pardubicku k vyhlášení stavu ohrožení, protože hladina v jednu chvíli přesahovala 4,5 metru. Došlo k dílčím omezením dopravy, jinak v tuto chvíli neevidujeme žádné závažné mimořádné události,“ uvedl ke stavu hladiny řek hejtman Martin Netolický.

Od počátku týdne byli ve zvýšené permanenci i krajští silničáři. Ti museli řešit stav mostu v Kuněticích či dočasně uzavřít komunikaci III/29813 mezi Opatovicemi nad Labem a Vysokou nad Labem. „U mostu v Kuněticích se nahromadilo u jedné z ochrany pilířů větší množství dřeva, přičemž některé kmeny měly průměr až 90 centimetrů. Ochrana zafungovala a nedošlo k poškození konstrukce mostu, ale naplavenou hmotu není teď kvůli stavu Labe možné okamžitě a bezpečně odstranit. Situaci průběžně monitorují zaměstnanci Správy a údržby silnic Pardubického kraje v koordinaci s Povodím Labe a hasiči. K odstranění naplaveného dřeva dojde nejspíše příští týden, záleží na aktuálním počasí a intenzitě průtoku vody. Silnici mezi Opatovicemi a Vysokou nad Labem jsme museli dočasně uzavřít z důvodu přelivu vody, která v místě sahá do výše několika desítek centimetrů. Na tato omezení řidiče vždy upozorňují značky a žádáme je tímto o jejich respektování a zvýšenou pozornost,“ dodává náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

Značky upozorní řidiče na problematické úseky

Řidiči by si však v průběhu příštích dnů měli dávat pozor i v dalších lokalitách, kde se v současné době nemusí vyskytovat problémy. Situace se totiž může měnit z minuty na minutu. „Pokud máme informace či hrozí riziko lokálního zaplavení silnice, vždy v místě umisťujeme přenosné dopravní značky a řidiče upozorňujeme na fakt, že část komunikace nemusí být průjezdná. Prosíme je, aby respektovali přechodné dopravní značení a nevjížděli do uzavřených úseků, ušetří tím práci sobě i nám,“ informuje ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Zdeněk Vašák.

Aktuální informace vždy najdete na https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/om/vystrahy/index.html a https://www.pla.cz/portal/sap/cz/PC/Prehled.aspx

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688