Kryštof Míšek (Argos Capital)
Komodity  |  05.01.2024 14:59:09

Komoditní trhy v roce 2024

Uplynulý rok přinesl korekci cen světových komodit, a to i přes pokračování konfliktu na Ukrajině. Změnu nepřinesl ani závěr roku, který byl ve znamení krize na Blízkém východě po říjnovém teroristickém útoku v Izraeli. Ceny komodit až na výjimky, jako je zlato dále klesaly. Zklamáním roku byly zejména obiloviny, např. cena pšenice poklesnula až na nižší hodnoty než před vypuknutím krvavé války. Index měřicí výkonnost hlavních komodit se za rok snížil až o 12 %. A co by mělo ovlivňovat trhy v nadcházejícím období?

V příštích měsících očekávám, že ceny komodit budou ovlivněny zejména postupným uvolněním měnové politiky. Americký Fed se chystá až na tři snížení úrokových sazeb, tedy zhruba o 75 bps. V případě ECB by mělo dojít k razantnějšímu poklesu až o 150 bps. Snižovat by se tedy měl významně úrokový diferenciál mezi eurem a dolarem. To ovlivní negativně zejména hodnotu amerického dolaru, který by již nemusel posilovat, komodity dominované v této méně by měly tedy růst.

Tématem v americkém volebním roce 2024 bude i vymáhání sankcí uvalených na Ruskou federaci. Jejich obcházení ze strany řady firem jednoznačně přispělo k nárůstu arbitráži u mnohých komodit, a tedy k jejich cenovému poklesu. Ruská ropa Ural nebo pšenice jsou toho jasným příkladem. Světoví státníci budou chtít tamní ekonomiku oslabit, zpřísnění porušení sankci a jejich důslednější vymáhání je velmi žádoucí.

Rovněž možné ekonomické oživení v Číně by mohlo zvýšit poptávku po komoditách. Čínská ekonomika v posledních 12 měsících spíše oslabovala, na hraně deflace se tak ekonomika pohybuje již delší dobu. Zlepšení ekonomického růstu by měla přinést zejména fiskální stimulace ze strany vlády.

Komoditní trhy by se tedy v letošním roce mohly výrazněji odrazit, najít pevnou pudu pod nohama a přidat se ke zlatu, které v loňském roce prolomilo svoje maxima a dosáhlo u spotových cen přes 2120 USD za trojskou unci.

 

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688