Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  05.01.2024 14:13:42

Vloni v Česku přibylo 6 640 nových osobních bateriových elektromobilů, dosáhly 3% tržního podílu – v zemích EU již přes 16 %


V České republice byl v roce 2023 zaregistrován historicky nejvyšší počet nových bateriových elektrických vozidel. Podle kategorií se jednalo o 6 640 osobních vozidel, 353 lehkých užitkových vozidel, 10 nákladních vozidel a 6 elektrobusů, vyplývá z aktualizovaných informací webu Čistá doprava, které vycházejí ze zdrojových dat Svazu dovozců automobilů a Ministerstva dopravy.

Nejregistrovanější bateriová elektrická vozidla dle kategorie a značky v roce 2023:

- osobní vozidla: TESLA (1 618), ŠKODA (1 442), VOLKSWAGEN (607)
- lehká užitková vozidla: MERCEDES-BENZ (63), FORD (56), VOLKSWAGEN (48) 
- nákladní vozidla: VOLVO a MERCEDES-BENZ (oba 4), FORD a FUSO (oba 1)
- elektrobusy: SOR (4), IVECO BUS (2)

„Nová osobní elektrická vozidla vloni zaznamenala zatím nejvyšší tržní podíl, když ta bateriová dosáhla 3 % (6 640 ks), plug-in hybridní pak 2,6 % (5 653 ks) a bylo registrováno také 16 vozidel s vodíkovým palivovým článkem. Naopak plynová osobní vozidla si meziročně pohoršila, LPG vozidla tvořila 1,6% podíl (3 502 ks), CNG pak 0,2 % (456 ks), což ne nejnižší podíl od roku 2011 také díky postupnému ukončení nabídky nejprodávanější Škody Octavie G-TEC (viz zpráva zde). I přes rostoucí trend registrací nových bateriových elektrických vozidel však Česká republika v jejich podílu patří stále na chvost mezi zeměmi EU, když za námi bylo pouze Chorvatsko a Slovensko (viz zpráva zde),“ uvádí Lukáš Kadula z Centra dopravního výzkumu (CDV). Podpořit rozvoj elektromobility má aktuální Výzva "Záruka Elektromobilita" Ministerstva průmyslu a obchodu z Národního plánu obnovy na podporu nákupu elektromobilů a pořízení a výstavbu dobíjecích stanic, ve které je alokováno 1,95 miliardy korun. Bližší informace jsou k dispozici zde.

Dále jsou uvedeny informace k bateriovým elektrickým vozidlům (BEVs) v členění osobní, lehká užitková, nákladní vozidla a elektrobusy.

Osobní vozidla
V roce 2023 bylo v České republice registrováno 6 640 nových osobních BEVs, meziročně o 70,6 % více, tržní podíl dosáhl 3 %. Značky Tesla, Škoda a Volkswagen registrovaly v uvedeném období nejvíce nových osobních bateriových elektrických vozidel. Detailní informace obsahuje uvedená infografika.


„Pokud se podíváme na celkové počty osobních bateriových vozidel v registru – včetně ojetin, tak v České republice je v provozu bezmála 22,5 tis. vozidel kategorie M1, nejpočetněji jsou zastoupeny značky Škoda, Tesla, Volkswagen, BMW, Hyundai a Mercedes-Benz. Z pohledu celého vozidlového parku osobních vozidel kategorie M1 ta bateriová elektrická tvoří 0,34 %,“ dodává Kadula. Jak jsou jednotlivé značky v registru vozidel zastoupeny od roku 2010 až do roku 2023 lze vysledovat v níže uvedené dynamické vizualizaci. Bližší informace k celkovým počtům elektrických a plynových vozidel napříč kategoriemi, kraji atp. zveřejní CDV na webu Čistá doprava na přelomu ledna a února.


Lehká užitková vozidla
V roce 2023 bylo v České republice registrováno 353 nových lehkých užitkových BEVs, meziročně 2,6x více, tržní podíl dosáhl 1,5 %. Značky MERCEDES-BENZ (63), FORD (56), VOLKSWAGEN (48) registrovaly v uvedeném období nejvíce nových lehkých užitkových BEVs.

Nákladní vozidla
V roce 2023 bylo v České republice registrováno 10 nových nákladních BEVs, meziročně o 6 více. Po 4 registracích si připsalo VOLVO a MERCEDES-BENZ, po jedné pak FORD a FUSO.

Elektrobusy
V roce 2023 bylo v České republice registrováno 6 nových elektrobusů (4x SOR, 2x IVECO BUS), meziročně o 34 méně.


Ing. Lukáš Kadula
Centrum dopravního výzkumu, v. v. i., 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688