Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  05.01.2024 09:47:36

Rakušan chce zavést psychotesty pro střelce vládním nařízením. Lze jen zákonem, odmítá to ministr pro legislativu Šalomoun (Deník N)

Po tragédii na pražské filozofické fakultě volá část veřejnosti po zavedení povinných psychotestů pro žadatele o zbrojní průkaz. Podle odborníků by pomohly odfiltrovat psychicky narušené zájemce o zbraně. Psychotesty pro prvožadatele slíbil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Jenže novela zákona o zbraních, která čeká ve Sněmovně na schválení, je neobsahuje, a plán, jak je zavést, je podle ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty) právně problematický.

Celý článek najdete zde.

Česko čeká politický střet o psychologické posudky, které by nově museli mít žadatelé o zbrojní průkaz. Podle odborníků by to měla být samozřejmost.

„Člověk bez psychologického vyšetření by jednoznačně neměl na zbraň dosáhnout,“ je přesvědčen člen vedení Asociace klinických psychologů Vojtěch Černý.

„V Česku neexistuje žádná závažná překážka vlastnit neomezené množství zbraní. Stačí potvrzení od praktického lékaře, který ale psychické narušení rozhodně nemusí odhalit. Někteří lidé si pořizují zbraň z agresivních pohnutek, například z komplexu méněcennosti, ukřivděnosti, selhání, potřeby zvýšit si sebevědomí a pomstít se. Některé osoby s takovými rysy mám jako psychiatr ve své péči,“ kritizuje současné podmínky psychiatrička Džamila Stehlíková.

Po zavedení povinných plošných psychotestů volali odborníci už po masakru v Uherském Brodě před devíti lety, kdy psychicky narušený muž zastřelil v restauraci devět lidí. Třiašedesátiletý pachatel byl podle výpovědí lidí ze svého okolí paranoidní, sousedé se ho báli. Zavedení plošných psychotestů přislíbil tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ale nakonec ke změně nedošlo.

Podobný scénář se může zopakovat i po prosincové tragédii na filozofické fakultě v Praze, kde krátce před Vánoci zastřelil čtyřiadvacetiletý student 14 lidí.

Den po útoku slíbil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zavedení psychotestů alespoň pro ty, kdo o zbrojní průkaz žádají poprvé. O necelé dva týdny později však jeho úřad od tohoto slibu couvá.

Rakušan Deníku N krátce po vraždách napsal, že novela zákona o zbraních, která teď leží ve Sněmovně, se zavedením povinných plošných psychotestů počítá: „Především zpřísňujeme lékařské prohlídky a budeme vyžadovat specializované psychologické posouzení u každého prvožadatele o zbrojní oprávnění. Jde o přibližně nižší jednotky tisíc ročně.“

Aktuální znění novely, která ve Sněmovně už prošla druhým čtením, ale žádné psychotesty neobsahuje. Mluvčí vnitra Ondřej Krátoška na dotaz Deníku N odpověděl, že tuto povinnost chce ministerstvo začlenit až do prováděcího předpisu ve vyhlášce, která by vyšla až po schválení zákona.

Jenže takový postup je neobvyklý a například podle ministra pro legislativu a předsedy legislativní rady vlády Michala Šalomouna (za Piráty) i právně problematický.

„Dle mého názoru je samotnou povinnost absolvovat psychotest nutné stanovit v zákoně. Prováděcí předpis pak může stanovit například rozsah, obsah a způsob provádění psychotestu,“ řekl Deníku N Šalomoun.

Stejný názor má i předseda poslaneckého klubu Pirátů a právník Jakub Michálek. „Povinnosti lze ukládat jen zákonem nebo na základě zákona,“ řekl Deníku N s tím, že podobná pravidla se standardně začleňují přímo do zákona. Že by povinné psychotesty byly pouze součástí nařízení vlády, je podle něj neobvyklé.

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688