Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  04.01.2024 16:46:58

Ohlédnutí za rokem 2023 a výhled do roku 2024

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Loňský rok se ve světě kryptografie nesl ve znamení vzpamatovávání z rekordního propadu v roce 2022. Nejstarší a nejhodnotnější kryptoměna bitcoin zahajovala rok pod úrovní 16500 USD/BTC. V těchto dnech nejeden těžař vypínal svůj těžební hardware, protože náklady často převyšovaly příjmy. Jiní těžaři volili cestu ponechání hardwaru v provozu, ale provozní ztrátu dotovali rozpouštěním rezervních fondů. Přesto se někteří nevyhnuli krachu. I to byl jeden z důvodů, proč v té době řada ekonomů hlásala, že krypto je mrtvé, a že se z propadu již nevzpamatuje. Opak byl však pravdou.

Nádech pro krypto

Rok 2023 se stal rokem, kdy celý sektor nabírá druhý dech, sanuje vzniklé škody po krachu kryptoburzy FTX a dalších projektů a odolává dozvukům, které tyto krachy vyvolaly. Do hry vstupuje nový hráč v podobě americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), která si uzurpuje větší regulační moc, než jí náleží, a která svými zásahy nejednou negativně ovlivnila kurz jednotlivých kryptoměn. V regulačních krocích ji musel přibrzdit až soud, který v několika kauzách konstatoval, že SEC jednala svévolně a protizákonně.

Schválený regulační rámec

Na druhou stranu dříve odmítavý postoj k jakékoliv formě regulace kryptografického sektoru se postupně vytrácí a valná většina hráčů akceptuje, že nějaká pravidla hry bude zapotřebí dodržovat. Ve snaze o co nejtransparentnější podnikání v rámci kryptografie se podílí na tvorbě evropského regulačního rámce MiCA (směrnice  Markets in Crypto‑Assets), který byl v průběhu dubna a května 2023 schválen na půdě Evropského parlamentu a Evropské rady.

Schválená směrnice bude regulovat subjekty, které budou obchodovat s kryptoměnami, nebo poskytovat služby, ve kterých budou hrát roli nějaké kryptoměny. V reakci na krach stablecoinu TerraUSD zavádí povinnost emitentům stablecoinům vytvářet rezervy v poměru 1:1. Každý, kdo bude chtít vydat nějaké kryptoměny, bude muset nejprve zveřejnit tzv. bílou knihu pro investory, v níž popíše vše od souvisejících práv a rizik až po dopad základního konsensuálního mechanismu (typicky blockchainu) na životní prostředí.

V neposlední řadě zavádí pro kryptografické burzy a směnárny, stejně jako pro kohokoliv, kdo bude chtít poskytovat hostované kryptopeněženky, povinnost získat licenci od centrálního bankéře. Směrnice zároveň definuje poskytovatele kryptoaktivních služeb (Crypto-asset service providers – CASP) jako poskytovatele umožňující převod kryptopeněz od původce k příjemci a ukládá jim povinnost získat jména obou stran kryptografické transakce. Tyto údaje pak budou muset zadávat do centrálního registru AML/CFT. U transakcí v hodnotě nad 1000 EUR budou muset zjišťovat dokonce majitele dané kryptopeněženky, na kterou jsou finanční prostředky převáděny.

Chybějící regulace

Na druhou stranu MiCA v podstatě nereguluje non-fungible tokeny (NFT) a DeFi platformy pro peer-to-peer (P2P) transakce. MiCA se nevztahuje ani na digitální měny centrálních bank (Central Bank Digital Currencies – CBDC), ať již se bude jednat o CBDC na národní úrovni, nebo na úrovni Evropské centrální banky. Směrnice pak má nabýt účinnosti zhruba v polovině letošního roku (červen 2024).

Na scéně SEC

Schvalování směrnice MiCA na evropské půdě bylo hlavním hybatelem kryptografického trhu v 1. pololetí 2023. Ve druhém pololetí se dominantním hráčem stal americký regulátor v podobě Komise pro cenné papíry a burzy. A i když regulační zásahy SEC vůči největším hráčům na trhu jako např. Coinbase a Binance dokázaly chvilkově srazit kurz bitcoinu a dalších kryptoměn, nikdy se již nejednalo o tak výrazný propad trhu, jako tomu bylo v průběhu roku 2022. Potvrdily se tak hlasy, které říkaly, že série bankrotů kryptografický trh pročistí a udělá odolnějším.

Obrana před SEC

Navíc hráči jako Grayscale či Ripple Labs se proti účelovým krokům ze strany SEC ohradili u soudu a ten jim dal zapravdu. Kryptografický segment trhu se tak do značné míry zklidnil a získal pevnou půdu pod nohama, kterou se do té doby SEC snažila rozkolísat. Navíc do hry vstoupily těžké investiční váhy jako BlackRock apod., které podaly u SEC žádosti o schválení spotových ETF na bitcoiny. O těchto společnostech je známo, že když žádají o schválení nového investičního produktu, nebývají odmítnuti.

I to je jeden z důvodů, proč se závěr loňského roku nesl v pozitivní náladě. Stačí jen ilustrovat vzrůstající trend hodnoty bitcoinu, který do konce roku posílil dokonce nad úroveň 43000 dolarů. K definitivně býčímu trendu však BTC nakročil až začátkem října. Do té doby se pohyboval kousek nad úrovní 25000 USD/BTC. Na přelomu září a října 2023 však začaly sílit hlasy o možném brzkém schválení spotových ETF na bitcoiny, což trhy a potažmo investory přesvědčilo v novou vlnu investic do bitcoinů.

Graf hodnoty bitcoinu v roce 2023 | zdroj CoinBank Trader: https://trader.coinbank.cz/mena/Bitcoin

Očekávané události roku 2024

Minimálně první pololetí roku 2024 by se mělo nést v pozitivním trendu a pokračují býčí náladě. Do jisté míry bude určující hned leden. V první, potažmo druhé lednové dekádě se očekává rozhodnutí SEC ohledně žádostí o povolení zřídit spotové ETF na bitcoiny. Vesměs se očekává schválení těchto žádostí, což by pro segment nejspíš znamenalo příliv až 155 miliard dolarů jakožto nového investičního kapitálu. Taková suma by zřejmě rozhýbala lehce stagnující trhy, kdy investoři mění své chování a z krátkodobých pozic přecházejí na dlouhodobé strategie. Bitcoinové spotové ETF by mohly na trh vrátit vlnu krátkodobých expozic, které by podpořily další růst hodnoty celého segmentu.

Přichází halving

Ve druhém čtvrtletí 2024 bude dominantním tématem tzv. halving (půlení odměny za těžbu). To je stav, kdy se odměna za vytěžený blok sníží z 12,5 bitcoinu na 6,75 bitcoinu. K očekávanému snížení odměny by mělo s největší pravděpodobností dojít koncem dubna 2024. V minulosti bylo každé rozpůlení odměny za těžbu kompenzováno růstem hodnoty bitcoinu. Není důvod se domnívat, že by tomu tentokrát mělo být jinak. Naopak lze předpokládat, že hodnota bitcoinu bude stejně jako v minulosti opět růst. Důvod je jednoduchý, těžaři nebudou chtít provozovat svůj hardware se ztrátou.

Potenciální růst bitcoinu a nástrahy trhu

Na jakou úroveň by mohl bitcoin posílit, je však otázkou. Ani odborníci se neshodnou. Zatímco někteří očekávají atakování hranice 100000 dolarů, jiní jsou ještě optimističtější a odhadují růst v tomto roce dokonce až k úrovni 300000 dolarů za bitcoin. Drobnou brzdou by mohlo být nabytí platnosti směrnice MiCA (červen 2024). Nicméně díky dostatečnému časovému polštáři mezi schválením a nabytím platnosti, po čas kterého mohou kryptografické společnosti aplikovat regulace do svých procesů, se zřejmě nebude jednat o nějakou významnější brzdu růstu hodnoty bitcoinu a potažmo celého sektoru.

V tomto roce tak trh očekává další výraznější růst celého sektoru. A i když se zřejmě ani letos nevyhne různým výkyvům a větší volatilitě, tak se vesměs očekává, že bitcoin pokoří dosud rekordní úroveň z listopadu 2021 (69000 dolarů). Největším rizikem pro bitcoin může být případné zamítnutí žádostí o spotové ETF na bitcoiny ze strany SEC. Výsledky schvalovacích procesů se trhy dozví během pár následujících dní. Jak posouzení žádostí dopadne, bude stěžejní pro vývoj sektoru v následujících týdnech.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688