Inzerce (Inzerce)
Prezentace  |  04.01.2024 10:58:12REKLAMA

NASDAQ loni vzrostl nejvíce od roku 1999. Co bude dál?

Nasdaq PR článek xtb

NASDAQ loni vzrostl nejvíce od roku 1999. Co bude dál?

Rok 2023 je za námi a my můžeme zhodnotit, jak se dařilo nejoblíbenějším akciovým indexům. Stručně by se dalo říci, že akciové trhy jako celek mají za sebou jeden z nejlepších roků ve své historii. Samozřejmě i v rámci indexů najdeme společnosti, které skončily rok v záporných číslech, ale pokud vezmeme trh jako celek, byla jeho výkonnost vysoce nadprůměrná. Pojďme se tedy podívat na ty nejpopulárnější.

Americký index S&P 500 (US500) loni přidal zhruba 26 %, což je vzhledem k tradičně uváděnému ročnímu průměru mezi 8-10 % opravdu úspěch. Podobně dobře si však index vedl například i v letech 2019 a 2021. Výkonnost indexu v jednotlivých letech si můžete prohlédnout na obrázku níže.

Zdroj: slickcharts

Loňský rok byl však ještě úspěšnější pro index NASDAQ (US100). Ten sdružuje především technologické společnosti a velký podíl v něm mají giganti jako Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta, Nvidia a Tesla. Všechny zmíněné společnosti loni rostly o desítky či stovky %, a tak není divu, že i Nasdaq výrazně rostl. Index loni posílil o zhruba 54 %, což je nejvíce od roku 1999. Je však třeba dodat, že jak S&P 500, tak Nasdaq měly v roce 2022 velmi špatný rok, během kterého klesl první zmiňovaný index o 18 % a druhý dokonce o 33 %. Z historického hlediska po poklesu akciového trhu vždy dříve či později následoval vzestup.

Zdroj: slickcharts


Bude tedy velmi zajímavé sledovat další vývoj. Akciové indexy mimo jiné silně reagují na výši úrokových sazeb, resp. na očekávání v této oblasti. Poslední období bylo ve znamení zvyšování, kdy centrální banky reagovaly na rychle rostoucí inflaci. Ta však byla do jisté míry zkrocena a centrální banky začínají naopak připouštět debatu o jejich snižování. Nižší úrokové sazby jsou pro akciové trhy pozitivní z několika důvodů. Nižší sazby mají tendenci přinášet více prostředků do rizikovějších aktiv. Spotřebitelům navíc po splacení úvěrů zůstává více peněz na utrácení, takže více nakupují, z čehož výrazně profitují jednotlivé společnosti, které mají vyšší tržby. Nižší sazby jsou také lepší pro financování států nebo samotných společností a rok 2024 by měl být rokem, kdy bychom se měli v USA dočkat hned několika snížení sazeb.

O tom, kolik jich nakonec bude, pravděpodobně rozhodnou data, která budou postupně přicházet z ekonomik. Pokud však budou údaje lepší, než se očekávalo, mohly by poukazovat na rychlejší nebo výraznější snižování, což by mohlo být impulsem pro další růst cen mnoha aktiv, včetně indexů. Mohlo by se však také stát, že boj s inflací bude obtížnější než nyní, což by na tato aktiva vyvíjelo tlak.

Zda se to nakonec podaří, či nikoli, nemůžeme bohužel bez křišťálové koule se stoprocentní jistotou vědět. ETF kopírující indexy S&P 500 a Nasdaq nicméně dlouhodobě patří mezi nejpopulárnější instrumenty, čemuž napovídá například i jejich vysoká popularita v rámci Investičních plánů XTB , které jsou specificky zaměřený na dlouhodobé ETF investování. Je tedy jasné, že otázka jejich pokračující úspešnosti leží v hlavách mnoha investorů.

Analytici XTB proto vytvořili ebook, který by nám mohl napovědět, na co se v roce 2024 soustředit. Report Tržní výhled pro rok 2024 řeší ty nejzásadnější potenciální události, které mohou mít vliv na tyto oblíbené indexy i mnoho jiných aktiv. Konkrétně se jedná především o inflaci, stav americké nebo evropské ekonomiky. Důležité ale bude podle analytiků také sledovat geopolitickou situaci nebo například i komodity (ropa, zlato) či Forex. Velkými tématy budou nepochybně i umělá inteligence a Bitcoin. Výhled na všechna zmíněná témata naleznete v ebooku zdarma na tomto odkazu: https://vzdelavani.xtb.com/trzni-vyhled-2024

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688