Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  04.01.2024 09:20:36

Novoroční předsevzetí: Když půjčku, tak bezpečně

Začátek roku máme již tradičně spojený s novoročními předsevzetími. Leden se snaží spousta lidí využít k rozhodnutí, že některé věci budou dělat jinak, lépe. Často chceme jíst zdravěji, více cvičit nebo cestovat. Velká část populace si do nového roku dává předsevzetí ohledně svých financí. Kdo si někdy v životě neslíbil, že bude více šetřit a méně utrácet? A když už se rozhodnete pro úvěr, tak jej volte s rozvahou a bezpečně. Pojďme si ukázat, jak na to.

Udělejte si pořádek ve financích a začněte tvořit finanční rezervu

Své novoroční předsevzetí týkající se správného hospodaření s penězi začněte tím, že si uděláte pořádek ve svých financích. Důkladně se podívejte na své výdaje a porovnejte je s příjmy. Poslouží vám tabulka v excelu, stejně jako papír a tužka. Sepište si nezbytné výdaje a zamyslete se, zda by šlo některé snížit. Můžete třeba zjistit, že by šlo sloučit některé půjčky do jedné a ušetřit na úrocích nebo přenastavit různá pojištění a ušetřit další finance.

Volné peníze si dávejte stranou a začněte si vytvářet finanční rezervu. Pomůže vám, když si stanovíte cíl, na který šetříte. Až už se jedná o tvorbu krátkodobé rezervy nebo třeba dovolenou u moře. S jasně pojmenovaným cílem, vám to půjde o poznání lépe.

Půjčujte si, jen když je to nezbytně nutné

Když se rozhodnete pro úvěr, měli byste mít jasno, že je půjčka jedinou možností, jak danou situaci řešit. Pokud vám přestane fungovat pračka, lednička nebo auto, kterým se dopravujete do práce, je finanční injekce v podobě úvěru jistě rozumným rozhodnutím. Samozřejmě v případě, že nemáte vytvořenou vlastní finanční rezervu. Pokud si ale jenom chcete pořídit novější model telefonu, koupit dětem spoustu dárků nebo vyrazit za exotikou do teplých krajin, nemusí být půjčka vždy tou nejlepší možností.

Platí, že půjčovat bychom si neměli na věci, jejichž životnost je kratší než doba splácení úvěru a které nemají dlouhodobý užitek. Pokud se v letošním roce ocitnete na prahu podobného rozhodování, zda si vzít úvěr, či nikoli, zvažte, zda je zamýšlená investice skutečně nezbytná a jaký užitek vám přinese. Unáhlená rozhodnutí vás mohou přijít zbytečně draze.

Prověřte si poskytovatele a srovnávejte

Úvěr si berte vždy a za každé situace pouze od důvěryhodného poskytovatele spotřebních úvěrů. V první řadě si ověřte, že má platnou licenci udělenou Českou národní bankou (ČNB). Ve veřejně dostupném seznamu subjektů registrovaných a schválených ČNB se dozvíte, zda poskytovatel půjčky podniká dle zákonných pravidel. Pokud jej v seznamu nenajdete, možná se jedná o lichváře, který chce na vaši situaci pouze vydělat.

S exekucí na půjčku zapomeňte

Pokud jste v exekuci nebo insolvenci, žádný poctivý poskytovatel půjčky vám další úvěr nenabídne. Nejen banky, ale také nebankovní společnosti poskytující úvěry by měly říct žadateli ve finančních potížích ne. Pokud tedy narazíte na nabídku typu “výhodná půjčka s exekucí bez zástavy” apod., dejte si na ni pozor. Ze zákona jsou všichni poskytovatelé úvěrů povinni ověřit, že je žadatel o úvěr schopen půjčku splácet. V případě, že vám někdo nabízí půjčku, i když jste v exekuci, má zájem na vaší těžké finanční situaci pouze vydělat. Když neuhradíte splátku, začnou se vám účtovat vysoké úroky, poplatky a hrozí velmi brzy také zesplatnění úvěru.

Sledujte cenu a podmínky půjčky a porovnávejte

Jedním z klíčových faktorů, na který byste se měli zaměřit při výběru půjčky, je úroková míra a další podmínky půjčky. Úroková sazba může mít výrazný dopad na celkovou částku, kterou za půjčku zaplatíte, a proto je důležité ji věnovat pozornost.

Nezapomínejte sledovat ani roční procentní sazbu nákladů (RPSN). RPSN zahrnuje nejen úrokovou sazbu, ale také všechny další poplatky a náklady spojené s půjčkou. Někdy může být RPSN důležitější než samotná úroková sazba, protože poskytuje komplexnější pohled na celkové náklady půjčky.

Vždy srovnávejte nabídky od různých poskytovatelů a zajímejte se také o další podmínky půjčky. Co se stane, pokud se opozdíte se splátkou nebo kolik zaplatíte, když se rozhodnete předčasně doplatit úvěr? I tohle jsou otázky, na které byste měli znát dopředu odpověď. V opačném případě, můžete být nemile zaskočeni právě v době, kdy se vám to bude nejméně hodit.

Nový rok ve zdraví a finanční stabilitě

Pokud se vaše novoroční předsevzetí budou týkat půjček, klíčovým pravidlem je volba úvěru s rozvahou a bezpečně. Finanční stabilitu si zajistíte tak, že si uděláte pořádek ve svých financích, vytvoříte si rezervu a půjčovat si budete jen tehdy, když je to opravdu nezbytně nutné. Porovnávejte jednotlivé poskytovatele půjček, vyhýbejte se lichvářům, a pamatujte na to, že v exekuci není žádná půjčka výhodná. 

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688