Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  03.01.2024 19:14:00

Vláda se sešla k prvnímu zasedání v novém roce. Rozhodla na něm o dalším prodloužení dočasné ochrany hranic se Slovenskem do 2. února a podpořila poslanecký návrh na zavedení korespondenční volby

Vláda se sešla k prvnímu zasedání v novém roce. Rozhodla na něm o dalším prodloužení dočasné ochrany hranic se Slovenskem do 2. února a podpořila poslanecký návrh na zavedení korespondenční volby pro krajany žijící v zahraničí.

💬 „Je to možnost, aby lidé, kteří žijí, pracují v zahraničí, mohli naplnit jedno ze svých základních občanských práv a mohli volit. Předpoklad podle této novely je, že by korespondenční volba pro naše občany žijící v zahraničí platila poprvé ve volbách do Poslanecké sněmovny na podzim roku 2025,“ konstatoval premiér Petr Fiala. 💬 „Plníme tím také naše programové prohlášení. Že by lidé, kteří jsou občany České republiky a žijí v zahraničí, měli mít možnost volit tímto způsobem, jsme dlouhodobě chtěli a považujeme to za správné,“ podotkl.

Korespondenční volbu pro krajany má zavedenu většina zemí v Evropské unii, například i sousední státy Německo, Rakousko, Slovensko, Polsko.

💬 „Pokud jde o české občany, tak by se dotkla asi 300 000 našich lidí, kteří jsou v zahraničí. Ano, občané České republiky mají možnost volit na zastupitelských úřadech, ale často to znamená cestovat stovky i tisíce kilometrů, aby mohli navštívit nejbližší zastupitelský úřad. Korespondenční volba by tuto překážku odstranila,“ připomněl předseda vlády.

Vláda rozhodla také o dalším prodloužení dočasné ochrany hranice se Slovenskou republikou, kterou zavedla kvůli zvýšené migraci a aktivitám převaděčských skupin loni začátkem října, a to do 2. února včetně. Obdobné opatření zavedly všechny sousední státy. Polsko a Německo nyní rozhodlo o dalším prodloužení kontrol, proto vláda přijala reciproční opatření, aby zamezila riziku, že nelegální migranti budou Českou republiku využívat jako volný koridor k cestě do západní Evropy. Opatření zůstane rozsahem stejné jako dosud, namátkové kontroly jsou vedeny tak, aby co nejméně omezily přeshraniční provoz.

04.01. 02:20  cituji (R2)
04.01. 01:25  hranice (R2)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688