STAN (STAN)
Volby  |  03.01.2024 16:20:51

Vláda schválila snahu zavést korespondenční volbu


Vláda dnes na svém prvním jednání v novém roce schválila návrh koaličních poslanců v čele s předsedou Vítem Rakušanem na zavedení korespondenční volby pro české občany pobývající v zahraničí. Pod návrh, který poslanci předložili na začátku prosince, jsou podepsaní i předsedové ostatních koaličních stran, předsedové koaličních poslaneckých klubů a další zástupci těchto klubů.

„Slíbili jsme korespondenční volbu, je to podle nás správná věc, která se týká až 600 tisíc našich spoluobčanů pobývajících v zahraničí. A slib plníme. Vláda dneska dala zelenou poslaneckému návrhu na její zavedení, pod kterým jsem podepsaný jako hlavní předkladatel. Zahajujeme tím proces uzákonění korespondenční volby, která umožní našim občanům pobývajícím v zahraničí naplnit jedno ze základních občanských práv – volit. Teď se za něj jdeme poprat do sněmovny. Věřím, že získáme mezi parlamentními stranami širokou podporu,” řekl ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan. Právě legislativci Ministerstva vnitra návrh připravili. 

 

Předkládaný poslanecký návrh zákona, kterým se mění zákon o správě voleb a některé další zákony, je transparentní cestou k zavedení korespondenčního hlasování pro voliče pobývající v zahraničí. „Tento návrh má zajistit korespondenční hlasování jak po 1. lednu 2026, kdy by měl nabýt účinnosti zákon o správě voleb, tak pro volby do Poslanecké sněmovny na podzim 2025,“ doplnil Rakušan. Dosavadní návrhy úpravy korespondenčního hlasování těchto cílů nedosahují.

 

„Samostatný návrh na zavedení korespondenčního hlasování, který jsme předložili, může přispět ke včasnému přijetí zákona o správě voleb, o což máme eminentní zájem. Zároveň bude korespondenční hlasování jako celek podrobeno obvyklému legislativnímu procesu a široké politické diskusi, na kterou se velmi těším. Přijetím návrhu se zařadíme po bok valné většiny států EU, které korespondenční volbu již dlouhá léta svým občanům umožňují, a je to tak správně,“ dodala poslankyně STAN Lucie Potůčková

Sára Beránková , tisková mluvčí STAN



Férovější přístup k volebnímu právu, konec dojíždění tisíce kilometrů k volebním urnám, vyšší volební účast a snadnější možnost podílet se na dění ve své zemi. Vládou dnes prošla novela zákona, kterou spolupředložili Piráti. Ta umožní korespondenční volbu občanům České republiky pobývajícím v zahraničí. Za novelou zákona o správě voleb, která korespondenční hlasování umožní, stojí všechny strany vládní koalice.

 

„Vážíme si toho, že se lidé zapojují do politického dění. A to, že jsou v době voleb v zahraničí, by pro nikoho nemělo být nesmyslně komplikovanou překážkou. Korespondenční volba tuhle překážku odstraní a umožní těmto lidem, kteří si o to dopředu požádají, aby jednoduše poštou odvolili ve volbách do Poslanecké sněmovny, ve volbě prezidenta republiky a ve volbách do Evropského parlamentu,” řekl Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů a jeden z předkladatelů návrhu. Podle něj by mohli lidé své volební lístky posílat poštou ve speciálních obálkách na české zastupitelské úřady. 

 

„Dnes a denně řešíme celou řadu věcí na dálku - vzájemnou komunikaci, nakupování, pracovní schůzky, jednání s úřady - to nám ulehčuje život a máme díky tomu víc času na to, co je pro nás důležité. A mezi to opravdu důležité patří i to, aby se co nejvíc lidí aktivně podílelo na směřování naší země. Dává proto jenom smysl jim tuto snahu co nejvíc usnadnit. To, že si studenti, pracující nebo krajané v zahraničí budou moct dopředu požádat o možnost volit korespondenčně, jim ušetří spoustu času, peněz i naježděných či nalítaných kilometrů k volebním urnám,” uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

 

„Prostě si jen osobně nebo on-line alespoň 40 dní předem požádají o identifikační lístek s osobními údaji a o dvě obálky. Svůj volební lístek nejprve vloží do obálky, která je menší. Tuto menší obálku s volebním lístkem pak spolu s identifikačním lístkem pošlou ve větší obálce na zastupitelský úřad. Tak bude zajištěna tajná a naprosto bezpečná volba všem občanům Česka žijícím v zahraničí. Jde tak o zcela logický a dlouho očekávaný krok k modernější a férovější společnosti,” doplnil Bartoš.

 

„Zavedení korespondenční volby ve vlastním programovém prohlášení sliboval i Andrej Babiš, než zjistil, že se mu u českých krajanů ve světě nedaří. Přístup k volbám mají mít ale stejně snadný všichni. Bez ohledu na politické preference. A proto chceme korespondenční volbu zavést. Slibovali jsme ji ve volbách a usilujeme o ni dlouhodobě. V okolních zemích je volba poštou zcela běžná. A Česko je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde tuhle možnost občané nemají. Zavedení korespondenční volby je proto pro Piráty priorita. Tím, že se na tom shodneme i s ostatními koaličními partnery, věřím, že tenhle náš slib a zároveň dlouhodobý dluh předchozích vlád lidem už brzo splatíme. I kdyby nás to mělo stát nocování ve Sněmovně kvůli opozičním průtahům,” dodal Michálek.

 

Potřeba zavést korespondenční volbu je v českém právním řádu jasně patrná už víc než dvacet let.  Problémy s cestováním na vzdálené zastupitelské úřady se projevily už brzy po zavedení možnosti hlasovat v zahraničí - poprvé v roce 2002 ve volbách do Poslanecké sněmovny. Všechny snahy o zavedení korespondenční volby však doposud ztroskotaly - návrhy nakonec nebyly projednány, byly v některé fázi legislativního procesu zamítnuty, nebo se od záměru zahrnout úpravu korespondenčního hlasování ještě před jeho zdárným koncem upustilo. To nyní chtějí Piráti ve spolupráci s ostatními partnery napravit. 

 

Bc. Lucie ŠVEHLÍKOVÁ

Tisková mluvčí

Česká pirátská strana







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688