Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  03.01.2024 12:32:22

Koruna vůči euru – trochu historie a co očekávat od letošního roku

Vývoj koruny vůči euru v loňském roce lze rozdělit do dvou fází. Pokud pomineme malou bankovní krizi v USA a v Evropě (Credit Suisse), tak až do začátku dubna koruna výrazně posilovala, a to až na úroveň 23,22 CZK/EUR (nejsilnější hodnoty české měny od r. 2008). Za tímto vývojem stál především optimismus spojený s ústupem energetické krize v Evropě v kombinaci s pozitivními vyhlídkami na hospodářské oživení v Evropě a v Číně. K posilování koruny svým dílem přispěla i Česká národní banka (ČNB). Ta sice korunu již reálnými intervencemi nepodporovala, ale zároveň pravidelně zdůrazňovala, že silná koruna hraje důležitou roli při řešení velmi vysoké inflace. V neposlední řadě v tomto období koruna těžila i z výrazně pozitivního úrokového diferenciálu.

Začátek dubna byl z pohledu koruny bodem obratu, protože od 2. čtvrtletí koruna začala oslabovat a odevzdávat zisky z konce r. 2022 a z 1. čtvrtletí r. 2023. V závěru loňského roku (r. 2023) se koruna vůči euru pohybovala v blízkosti úrovně 24,70 CZK/EUR, což je hladina, na které ČNB ve velkém intervenovala v období květen až září 2022. Ve 2. čtvrtletí loňského roku bylo stále jasnější, že očekávání finančního trhu ohledně vývoje evropské ekonomiky v roce 2023 byla až příliš optimistická. Epicentrem hospodářské slabosti se stalo Německo a vývoj v největší evropské ekonomice sebou negativně strhnul i hospodářský vývoj v ČR a kurz koruny. Česká měna velmi negativně reagovala i na srpnové (formální ukončení intervenčního režimu) zasedání bankovní rady ČNB, na kterém si centrální bankéři začali otevírat prostor pro snížení úrokových sazeb. K tomu nakonec došlo v prosinci, kde ČNB snížila úrokové sazby o 0,25 p. b.  V souhrnu za celý loňský rok činil podle statistik ČNB průměrný kurz koruny vůči euru 24,007 CZK/EUR, což je historicky nejsilnější průměrný roční kurz české měny.

Co očekávat v letošním roce? Pokud vyjdu z předpokladu, že koruna má v období stagnace či poklesu tuzemské ekonomiky většinou tendenci oslabovat nebo minimálně neposilovat, tak se pro první polovinu letošního roku rýsuje obchodování koruny na slabších hodnotách. Reálné je oslabení koruny k hladině 25 CZK/EUR a v případě déle utlumené tuzemské ekonomiky i výše nad hladinu 25 CZK/EUR.

Aktuální čísla z domácí ekonomiky zůstávají tristní (prosincový PMI ve výrobě), české spotřebitele zatím pesimismus neopouští (pokles spotřebitelské důvěry v prosinci) a k brzkému výraznějšímu oživení tuzemské ekonomiky zůstávám skeptický. Vnější prostředí, hlavně Německo, zatím taky nijak optimisticky nevypadá. ČNB navíc začala snižovat úrokové sazby a vzhledem k ustupující inflaci a utlumené ekonomice podle mě snižování sazeb ze strany ČNB v období březen až srpen výrazně zrychlí a dojde k zúžení pozitivního úrokového diferenciálu mezi korunovými a eurovými sazbami.

K posílení koruny, respektive spíše k udržitelnému návratu koruny v průměru k hladině 24,50 CZK/EUR by mohlo dojít až v průběhu druhé poloviny letošního roku, a to za předpokladu, že se začne zlepšovat kondice české ekonomiky i situace ve vnějším prostředí, především Německu.

Opravdu zásadním milníkem by pro korunu bylo to, pokud by vláda rozhodla od příštího roku zapojit korunu do kurzového mechanismu ERM II. To by byla pro korunu naprosto přelomová událost, která by v konečném důsledku znamenala konec české měny a ztrátu vlastní měnové politiky. To, zda se ČR přidá do dvacetičlenného euro klubu, kde např. více jak polovina jeho členů dlouhodobě nesplňuje kritérium poměru vládního dluhu k HDP, mají v rukou politici. 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 46 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688