Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  02.01.2024 15:50:33

Automobilky přehodnocují investice do elektromobility, zákazník chce mimo jiné větší dojezdy a více nabíjecích stanic (video)

Na Yahoo Finance se diskutovalo o trhu s elektromobily, který podle určitých známek ke konci roku 2023 začal v USA ztrácet na dynamice. Bill Newman ze SAP North America k tomu řekl, že podle něj už je nasycená část trhu s lidmi, kteří chtěli elektromobil vyzkoušet jako něco nového. Noví potenciální zájemci o tento typ vozu už budou klást větší váhu na faktory, jako je dojezd či hustota nabíjecích stanic.

Newman řekl, že „jedna věc je dostat se z 200 na 500 nabíjecích stanic a druhá dostat se na 500 tisíc stanic“. Některé automobilky také podle něj měly přehnaná očekávání ohledně zájmu o elektromobily a budou tak v roce 2024 přehodnocovat svou nabídku a portfolia modelů. Pras Subramanian z Live Autos k tomu dodal, že trh sice stále roste, ale růst nedosahuje „potřebných hodnot“. Automobilky jako Ford či GM tak ohlásily snížení dříve plánovaných investic do této oblasti.



Newman poukázal na to, že u GM se někteří dealeři „nepřidají na cestu k elektromobilitě“, což ukazuje, že automobilky se musí věnovat i této části celé skládačky. Pro zákazníky jsou pak důležité i ceny elektromobilů, Fordu a GM přitom vzrostou náklady kvůli požadavkům odborů. Uzavřené dohody by konkrétně měly náklady zvednout o 8,8 miliardy dolarů u první automobilky a o 9,3 miliardy u druhé. Velké změny pak elektromobilita přináší na straně dodavatelů, protože tento typ vozů má obecně méně součástek, řada z nich je pak úplně nová.

Graf ukazuje meziroční růsty prodejů elektromobilů v USA:
Tesla akcie elektromobily dodávky
Zdroj: Yahoo Finance

Ekonomika se podle experta nachází v první fázi delšího procesu, kdy se firmy učí vyrábět elektromobily. Nejde o něco, čeho by šlo dosáhnout skokem, jde o proces postupný, který bude trvat několik let. Na Yahoo k tomu dodali, že podle odhadů Bloombergu by měla čínská BYD brzy předstihnout Teslu a dostat se na pozici globální jedničky na trhu s elektromobily. Newman k tomu uvedl, že Čína nikdy nevyráběla velký počet vozů se spalovacími motory a elektromobilita se do značné míry točí kolem vládní podpory a strategie zaměřené na budování nových elektráren. Jinak řečeno, tato země nebyla nikdy ekonomikou, která se ve velkém spoléhala na ropu a nyní se snaží vybudovat systém stojící na elektřině.

Newman se domnívá, že zájem spotřebitele by zvedl vyšší dojezd na jedno nabití, důležitou hranicí je podle něj 500 mil. Trh se také bude posouvat směrem od luxusních vozů k levnějším. A zájem by samozřejmě zvýšil i větší počet nabíjecích stanic.

Zdroj: Yahoo Finance





 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

05.01. 18:23  Myslím (Nole)
02.01. 16:51  Myslím (ASD)

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688