Research (J&T BANKA)
Dluhopisy  |  02.01.2024 11:09:31

CPI PG: R. Vítek navyšuje kapitál společnosti vložením realit v Dubaji; Společnost vloží české hotely do JV s BHP, prodloužení úvěrů v Berlíně

Společnost CPI PG Property Group (CPI PG) v pátek informovala, že její majoritní akcionář Radovan Vítek do ní vložil reality v Dubaji, které doposud držel jako soukromá osoba. Vítek převedl společnost Rising Falcon, která vlastní 20 luxusních rezidenčních budov v Dubaji, na firmu Endurance Hospitality Finance, která je dceřinou firmou CPI PG. Reality byly naposledy oceněny na 349 mil. EUR, nicméně kupní cena ve smlouvě činí 273 mil. EUR, tedy je o 22 % nižší. Získáním nemovitostí pod odhadní cenou vytvoří CPI PG zisk 76 mil. EUR, který navýší její vlastní kapitál a sníží zadlužení. Navýšení kapitálu je podle nás spíše mírné, neboť firma měla ke 3Q23 vlastní kapitál 9,3 mld. EUR. Koupě nemovitostí neobnášela platbu, protože CPI PG je získala výměnou za zrušení části úvěru, který dříve R. Vítkovi poskytla. Společnost počítá s tím, že reality v Dubaji bude postupně odprodávat, čímž by se měly státzdrojem hotovosti a snižovat poměr LTV. Nyní již získala nabídku na 2 objekty, a to za cenu přesahující současnou valuaci.

CPI PG oznámila, že se dohodla s majitelem a provozovatelem hotelů Best Hotel Properties na vytvoření společného podniku (joint venture). Do něj CPI PG vloží 8 českých hotelů a provozní společnost CPI Hotels. Toto portfolio je nyní oceněno na 350 mil. EUR. Na začátku r. 2024 pak BHP upíše 50 % kapitálu vzniklého společného podniku. Hlavním cílem kroku je podle nás získat dodatečné akciové financování na úrovni provozních společností, čímž si CPI PG může snížit celkovou zadluženost.
Společnost také informovala o prodloužení významného úvěru v Berlíně. CPI PG se dohodla s bankou BerlinHyp, že úvěr o velikosti 404 mil. EUR, který měl maturovat v říjnu 2024, bude prodloužen o 7 let.  věr svojí velikostí představuje cca 4 % z celkového čistého dluhu CPI PG. Úroková míra, kterou firma označila za atraktivní, přitom zůstala beze změny. Společnost tak má v r. 2024 po tomto refinancování splatné úvěry a dluhopisy za 354 mil. EUR a v r. 2025 za 408 mil. EUR. Dostupné zdroje likvidity jsou nyní 1,7 mld. EUR

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Út 10:31  CTP: Akvizice pozemků v Polsku Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688