Liberec.cz (Liberec)
Z regionů  |  28.12.2023 14:23:00

Liberec letos soutěžil 75 zakázek téměř za 700 milionů. Uspořil přitom bezmála 65 milionů

Zakázky v hodnotě téměř 700 milionů korun soutěžilo letos město Liberec. Úřad v roce 2023 připravil přibližně 75 veřejných soutěží a díky kvalitní přípravě i nastavení podmínek dokázal ušetřit daňovým poplatníkům desítky milionů.

„Ta úspora je značná a představuje cca 10 % z celkového objemu peněz u zakázek, které jsme v roce 2023 soutěžili. Konkrétně jsme Liberečanům díky tomu dokázali ušetřit bezmála 65 milionů,“ říká primátor Jaroslav Zámečník, který má mimo jiné na starosti ekonomiku města.

V absolutních číslech je aktuálně nejzásadnější úspora na projektu rekonstrukce budovy Uran. A to téměř 4,4 milionu korun. Město díky tomu zvažuje rozšířit celkový rozsah prací a úprav, které se v rámci oprav objektu mají udělat. „To, co jsme díky dobře nastavené soutěži neutratili, bychom podle mě měli investovat do této rekonstrukce a opravit více prvků, než jsme původně předpokládali,“ popisuje liberecký primátor Jaroslav Zámečník.

Za velmi vydařenou považuje i soutěž na rekonstrukci povrchů dětských hřišť a renovaci houpaček, lanovek i terénní úpravy v Dobiášově ulici, kde se povedlo snížit původně očekávaný objem investic dokonce na polovinu. V podobném duchu chce Liberec podle primátora Jaroslava Zámečníka pokračovat i u dalších soutěží, které chystá v nadcházejícím roce 2024 a 2025.

„Stále ale máme co zlepšovat. Za sebe bych si přál více zefektivnit například soutěžení zakázek u dopravního podniku. Tam máme jisté rezervy. Ale věřím, že i zde se nám povede dostat na větší úspory, protože náklady na provoz MHD každým rokem dál rostou. Proto je třeba hledat způsob, jak je minimalizovat, abychom nemuseli náročný rozpočet za provoz a rozvoj MHD dál navyšovat a upravovat. Potom by patrně nemuselo docházet ani k citlivé a nepopulární úpravě cen jízdného, se kterou nás dopravní podnik letos trochu překvapil. Věřím, že i tady je prostor pro úspory,“ vysvětluje primátor Jaroslav Zámečník.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688