Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  28.12.2023 18:35:37

Představený elektromobil Xiaomi má akcelerovat rychleji než Porsche Taycan či Model S od Tesly

Elektromobil Xiaomi SU7 v barvě verdant green

Téměř 4 hodiny trvající slavnostní představení novinek čínského giganta Xiaomi bylo ve čtvrtek v Pekingu zaměřeno především na nový segment firmyelektromobily. První vlaštovkou je již dříve na fotkách firmou představený pětimístný sedan s označením SU7. Zkratka SU znamenající „Speed Ultra“ má naznačovat špičkové rychlostní vlastnosti. Obecně právě na představení parametrů vozu se nejvíce čekalo a také na cenu. Přestože prodeje mají začít již v únoru příštího roku, na kolik vyjde Xiaomi SU7 však odtajněno nebylo.

Zájemci by se měli dočkat dvou variant, přičemž výkonnější čtyřkolka se dvěma elektromotory SU7 Max má z 0 na 100 km/h zrychlovat za „bezkonkurenčních“ 2,78 vteřiny. Dle zveřejněného srovnávací prezentace konkurenční Porsche Taycan to zvládá za 2,93 vteřiny a Tesla Model S za 3,2 vteřiny. Xiaomi však „opomnělo“ přidat na sériovém trhu bezkonkurenční Model S Plaid, které je oproti svému základnímu modelu ještě o více než vteřinu rychlejší. U SU7 možno zmínit zrychlení z 0 na 200 km/h za 10,67 vteřiny. Zajímavější, a pro posádku či okolí, je však jistě významnějším údajem schopnost zastavení ze 100 km rychlosti jen na 33,3 metrech. Například elektromobil NIO ES6 to zvládne na 33,9 metrech.

Xiaomi se svým SU7 každopádně vede z hlediska součiniteli odporu vzduchu na úrovni jen 0,195 Cd. Například Model S pak také překonává s velikostí 105 litrového předního zavazadlového prostoru. V porovnání je totiž větší o 16 litrů.

Přestože značná část řidičů denně zdaleka neujede ani 100 km, stále se u elektromobilů probírá zejména jejich dojezd. U výkonnější verze má pro Xiaomi dodávat baterie tamní gigant CATL a to na 800V architektuře. Dle čínské méně přísné normy CLTC má kapacitně 101 kWh baterie umožnit dojezd 800 km. Pro porovnání Model S má se svou 100 kWh baterií dle dané normy disponovat dojezdem 715 km. Mercedes EQS s 111,8 kWh baterií pak 720 km.

Xiaomi SU7 v barvě aqua blue

 

Pro vůz každopádně Xiaomi vyvinula svůj vlastní elektromotor „HyperEngine“ točící těžko představitelných až 27 200 otáček za minutu. Firma vyvinula také vlastní asistenční systém Xiaomi Pilot. Systém pracuje s daty z kamery s vysokým rozlišením, lidaru, ultrasonického radaru a dalších senzorů. Při prezentaci Xiaomi předvedla autonomní řízení při náročnějším městském prostředí včetně různých nástrah jako jsou práce na silnici. A také schopnost vozu zacouvat do místa, kde z každé strany zbývá jen 5 cm.

Schopnost Číny chopit se původně západních technologií Xiaomi ukázala také při výrobě dílů vozu. Inspirovala se evidentně například u Tesly, která využívá obřího vstřikovacího lisu pro zjednodušení výroby hlavních částí vozu. Xiaomi zkrátka odtajnila „svůj“ 9100 t Hypercasting. Konkrétně ukázala výrobu zadní části vozu, kde vlastně vzniklý jeden díl nahradil jinak 72 jednotlivých částí. To vše například se 17% úsporou váhy.

Xiaomi SU7 interier





 

Na výrobu elektromobilu si Xiaomi vybrala státního automobilového giganta BAIC Motor, který měl výrobu spustit v tomto měsíci. Hovoří se o roční kapacitě výroby 200 tis. vozů. Ambice, primárně stále ještě výrobce mobilních telefonů potažmo elektroniky, jsou však někde jinde. Šéf a zakladatel firmy Lei Jun jako vizi firmy zmínil dostat se během 15 až 20 let mezi topsvětových automobilek. Prezentována byla tak vize vytvořit elektronického mazlíčka – psa, který bude moci s majitelem také navíc komunikovat. Že se od Xiaomi nemusí jednat o planá slova ukazuje její dosavadní rozvoj. Patří totiž k nejrychleji rostoucím firmám na světě. Vznikla teprve v roce 2010 a například loni její příjmy dosáhly v přepočtu 41,5 mld. USD. Tedy v aktuálním přepočtu asi 925 mld. .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688