Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  28.12.2023 13:42:51

Jen 21 % Čechů nemá zkušenost s půjčkou

Češi a financování spotřeby 2023

Koncem roku 2023 vydala Česká bankovní asociace výsledky dalšího ročníku pravidelného průzkumu s jasným tématem: jak se stavíme k financování svých osobních potřeb. Po několika letech poprvé vzrostlo procento lidí, kteří se chovají vysoce rizikově. Roste však i podíl dobrých výsledků. Průzkum proběhl v listopadu 2023 na reprezentativním vzorku populace ČR ve věku 18–79 let. Velikost vzorku zde byla 1 000 lidí.

Rostou oba póly chování spotřebitele: rizikového i bezpečného

Index rizikového zadlužování ČBA letos stoupl na 11 %, což je první nárůst po několika letech. Zpráva to sice dobrá není, ale vyvážit ji částečně dokáže i informace o nárůstu podílu dotazovaných, kteří se rizikově naopak vůbec nechovají. Z loňských 33 % se jejich podíl zvýšil na velmi příjemná 42 %.

Nejčastějším zdrojem půjčky je banka. A nejčastějším důvodem auto/motorka

Z letošního průzkumu vyšlo najevo, že i nadále si nejčastěji půjčujeme od bank, konkrétně v 58 % z odpovědí. Ty mohly být vícečetné, proto následný procentní výčet přesahuje stovku:

· na druhém místě jsou příbuzní a známí (28 %)

· na třetím místě splátková společnost (27 %)

· na dalších pozicích najdeme půjčku přímo u prodejce zboží (15 %), od leasingové společnosti (8 %), od jiné finanční společnosti (7 %), od zaměstnavatele (6 %), od P2P platformy (6 %) nebo od jiného subjektu (také 6 %).

Nejčastější pohnutkou k zadlužení je koupě auta nebo motorky (34 %), rekonstrukce bytu (27 %), pořízení spotřební elektroniky (26 %), pořízení bílého elektra, tedy užitkových spotřebičů do domácnosti (25 %) a koupě vybavení do bytu (23 %). Připomeňme, že se průzkum zabývá jen spotřebou, a tak v něm nejsou zahrnuty hypotéky, resp. půjčky na pořízení bydlení.

Půjčka v roce 2024? Přemýšlí o ní 8 % populace

Z výsledků letošního průzkumu vyplývá, že k půjčce se v roce 2024 pravděpodobně rozhodně dvanáctina z dospělých Čechů. Nejčastěji chce půjčené peníze využít na rekonstrukci bytu, což je proti roku 2023 změna, kdy půjčkám vévodily jiné plány. Pro rok 2024 se naopak snížily plány na úvěr kvůli vybavení bytu, spotřební nebo bílé elektronice.

Roste podíl Čechů, kteří si věří se splácením

Češi, kteří si ve sledovaném období půjčku vzali, k tomu v rostoucí míře využili banky, za posledních 12 měsíců se blížíme k téměř 60 %. To je samo o sobě dobrá zpráva především z pohledu relativně nízkého rizika, protože z hlediska klienta jde o velmi obezřetný postup. Viditelně také roste jistý optimismus, když stoupá procento lidí, kteří vyjadřují přesvědčení o tom, že své půjčky jsou schopni bez výkyvů splácet. Podobně jako v minulých letech ale vnímám jako problematické, že dost velká skupina lidí si při sjednávání půjček s nebankovními společnostmi vůbec neověřuje, zda má taková společnost příslušnou licenci od České národní banky. Míra rizika v takových případech znatelně roste a dlužník se pak snadno může dostat do velmi nepříjemné situace,“ uvedl k výsledkům průzkumu Filip Hanzlík, hlavní právník a náměstek výkonné ředitelky České bankovní asociace.

A co zmiňovaná zkušenost s půjčkami?

Již bylo zmíněno, že jen asi pětina dotázaných se s půjčkou doposud nesetkala, respektive nebyli nuceni si půjčit. Zbývající čtyři pětiny nejčastěji využívají nákup na splátky, kontokorent a spotřebitelské úvěry. S kreditní kartou uvedla zkušenost jen asi čtvrtina dotázaných, konkrétně 28 %, na běžné nákupy ji používá jen osmina respondentů (okolo 12 %).

Bezpečnou výši půjčky mají tři čtvrtiny Čechů

V oblasti jistoty se splácením to podle výsledků průzkumu vypadá více než dobře. Tři čtvrtiny Čechů považují výši své půjčky za bezpečnou. Častěji si se splácením věří vysokoškoláci. A za bezpečnou výši splátky považují dotazovaní maximálně 20% částku z čistého měsíčního příjmu.

A co potíže se splácením? Pokud by k nim došlo, třetina by je řešila vyjednáváním o odkladu splátek. A zhruba čtvrtina by si peníze půjčila od příbuzných nebo známých. Na splátku jiné půjčky by si půjčilo zhruba 14 % lidí, což je stále ještě dost vysoký podíl.

Naprostá většina lidí si uvědomuje, že půjčovat si na umoření jiné splátky není příliš zodpovědné chování, na druhou stranu 14 % cítí, že by se do takové situace mohlo někdy dostat. Pozitivní zprávou v tomto kontextu je alespoň to, že by primárně tuto situaci chtěli řešit se svou bankou spíše než s někým, kdo by jejich problémy mohl ještě více prohloubit“, popsal Michal Straka z agentury Ipsos, která průzkum každoročně realizuje.

Zjistěte, co správně dělat, když nemůžete splácet půjčku.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688