praha.eu (Praha)
Z regionů  |  26.12.2023 16:49:00

V Praze stále platí povodňová aktivita. Situace se lepší, proto bude možný nástup do lodí na Dvořákově nábřeží

Hlavní město i nadále sleduje povodňovou situaci a kvůli dalšímu vývoji dnes odpoledne znovu zasedl Povodňový orgán hl. m. Prahy. Většina řek již kulminovala nebo kulminuje, a i vývoj počasí se zlepšil. Díky tomu bude od zítřka umožněn nástup a výstup do lodí na Dvořákově nábřeží. Nadále však v Praze platí první stupeň povodňové aktivity a s ohledem na plánované upouštění vodních nádrží na Vltavě bude průtok Vltavy stále zvýšený. Všechna ostatní opatření proto zůstávají v platnosti.

     

S ohledem na dosavadní pozitivní vývoj situace Praha od zítřejších 8.00 hodin umožní nástup a výstup klientům lodních plaveb na Dvořákově nábřeží. Tato náplavka i všechny ostatní v Praze 1, 2 a 5 však nadále zůstávají uzavřené pro vstup osob a vjezd vozidel. Cestující se tak ani na Dvořákově nábřeží nebudou moci vyjma nástupu a výstupu déle zdržovat. Na některých místech na náplavce, zejména na Rašínově nábřeží, se totiž voda vylévá z břehů a tvoří se zde laguny. Na dodržování těchto patření budou stále dohlížet strážníci městské policie.

„Zajištění bezpečnosti Pražanů a jejich majetku je pro nás prioritou. Ve druhé řadě ale musíme brát ohled také na běžný život lidí i ekonomické aspekty našich opatření. Nyní to vypadá, že se situace uklidňuje, proto přistupujeme k prvnímu drobnému rozvolnění a od zítřejšího rána umožníme nástup a výstup do lodí na Dvořákově nábřeží. Stále však platí první stupeň povodňové aktivity, proto situaci nechceme podceňovat a musíme ji sledovat se všemi zúčastněnými složkami. Všechna ostatní opatření zůstavují proto platná,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Počasí se alespoň ve vztahu k Praze zlepšuje. Hladina Sázavy, krom spodního toku (Nespeky), kulminuje a Berounka a její toky již klesají. Hladina Vltavy v Praze však bude pravděpodobně ještě po několik dalších dní vyšší, neboť bude docházet k plánovaným manipulacím na vodních nádržích na Vltavské kaskádě. Povodí Vltavy bude udržovat řízený průtok Prahou i nadále v rozmezí 550 až 600 m3/s (na limnigrafu v Malé Chuchli).

K uzavření náplavek v Praze 1, 2 a 5, k zastavení provozu přívozů v Praze 1, 2, 6 a Vyšehrad a k uzavření protipovodňových vrat na Čertovce Praha přistoupila již včera, než hladina Vltavy dosáhla prvního stupně povodňové aktivity. Výjimku od včera tvoří provoz botelů Admirál, Albatros a Matylda a posádek provozujících plavby lodí, kterých se opatření netýkají. Od zítra se k výjimce připojí také nástup a výstup klientů lodních plaveb na Dvořákově nábřeží.

Přijatá opatření jsou preventivní a platí do dovolání. Praha bude situaci nadále sledovat a vyhodnocovat. Hladiny Vltavy a dalších rozhodujících toků by ale již neměly narůstat.

Povodňový orgán hlavního města Prahy upozorňuje na trvající zvýšený průtok Vltavy a vyzývá všechny subjekty na vodním toku, aby postupovaly v souladu s povodňovými plány a svými provozními řády a dbaly zvýšené opatrnosti, Jedná se například o půjčovny loděk, šlapadel, stavby na vodním toku a podobně.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688