olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  26.12.2023 17:06:00

Olomouc - Hladiny toků kulminují, na radnici zasedla povodňová komise

Hladiny toků kulminují, na radnici zasedla povodňová komise

Řeka Morava dosáhla v Olomouci druhého stupně povodňové aktivity. V reakci na to zasedla v úterý 26. prosince povodňová komise města. Postupné ustávání srážek a pokles průtoků v oblasti horní Moravy, by však podle odborníků už nemělo při vývoji aktuální situace ve městě znamenat výraznější komplikace. Situaci by Olomouc měla zvládnout.

Členové povodňové komise hodnotili aktuální stav a informovali o stávajícím průběhu událostí nejen ve městě, ale i v rámci správního obvodu Olomouc. „Chceme veřejnost ubezpečit, že vývoj aktuální hydrologické situace je dobrý a stávající protipovodňová opatření v Olomouci fungují. Pracovníci havarijní služby i městské organizace situaci nepřetržitě monitorují a reagují tak, aby se komplikacím předešlo nebo se situace zvládla bez větších potíží,“ ujistil po zasedání povodňové komise náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák.

O průběhu událostí a účinných opatřeních informovali vedení města na radnici zástupci integrovaného záchranného systému a Povodí Moravy. Problémy, které se vyskytly při stávající povodňové události, byly podle nich spíše lokálního charakteru. „Vyšší hladina Moravy například komplikuje situaci na Nových Sadech, kde voda zasáhla výstavbu odlehčovací komory, která probíhá na páteřní kanalizační síti. Danému problému se proto věnovali pracovníci havarijní skupiny města a pracovníci provozu ČOV, kteří přijali potřebná preventivní opatření. V městské části Bělidla u tzv. myší díry zase řeka Bystřice dočasně zaplavila cyklostezku a v rámci ORP došlo dočasně k uzavření komunikace mezi Štarnovem a Štěpánovem v důsledku přetečení řeky Sitky. Na několika místech regionu zase odčerpávali hasiči vodu ze sklepů a suterénních prostor,“ popsal situaci v Olomouci i na několika dalších místech tajemník povodňové komise města Jan Langr.

V souvislosti s vysokou hladinou vodních toků upozorňují odborníci i na možnou migraci zvěře. „Některé druhy zvířat se tak mohou dostat blíže do zastavěného území, což není v takovém případě nic výjimečného. Nicméně v případě nálezu uhynulého zvířete, prosíme o oznámení tohoto výskytu na technické služby,“ radí vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka. Pozorní i nadále by měli být majitelé nemovitosti, kteří mají suterénní prostory v blízkosti toků, kvůli zvýšené spodní hladině vody a stejně tak platí i obezřetnost při pohybu lidí v blízkosti rozvodněných toků.

Situaci na vodních tocích a hydrometeorologickou předpověď nadále nepřetržitě monitoruje havarijní služba města Olomouce. Vzhledem k předpovědi meteorologů se v následujících dnech očekává pokles průtoků na vodních tocích a postupné odeznívání stupňů povodňové aktivity.
„Předpokládáme, že ve středu 27. prosince už klesne hladina Moravy pod druhý povodňový stupeň a v průběhu čtvrtku už by Olomouc mohla být bez stupně povodňové aktivity,“ informuje o dalším vývoji situace tajemník povodňové komise Langr.

Fotografie:

| Poslední úprava: 26. prosince 2023 (út)

A.I.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688