praha.eu (Praha)
Z regionů  |  25.12.2023 13:02:00

Praha - Hladina Vltavy a dalších řek se zvýšila. Uzavírají se vrata na Čertovce, náplavky a přívozy

Uzavřená protipovodňová vrata na Čertovce Foto: MHMP

Na základě aktuálního průtoku Vltavy Prahou a kvůli nasycení půdy z období nedávného tání sněhu dnes dopoledne zasedl Povodňový orgán hl. m. Prahy. Na základě vývoje hydrometeorologické situace dnes dochází k preventivnímu uzavření protipovodňových vrat na Čertovce a od 13.00 hodin k uzavření náplavek pro veřejnost a k přerušení provozu přívozů.

Hlavní město Praha společně s primátorem Bohuslavem Svobodou sledují hydrometeorologickou situaci již několik dní. Na základě jejího vývoje se dnes dopoledne za účasti primátora, zástupců Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), Povodní Vltavy, složek IZS a dalších zapojených uskutečnilo zasedání Povodňového orgánu hl. m. Prahy k aktuální povodňové situaci.

„Od 13.00 hodin budou platit pro Pražany a návštěvníky Prahy mimořádná bezpečnostní opatření související se zvýšeným rizikem povodní. Uzavřené budou náplavky a aktivované další protipovodňové zábrany. O všech podrobnostech budete nepřetržitě informováni. V rámci cvičení protipovodňových opatření jsem se před pár týdny přesvědčil, že jsme dobře připraveni. Všechny složky, kterých se tato mimořádná situace týká, pracují v plném nasazení. Zároveň prosím všechny o ohleduplnost, opatrnost, a především o respektování bezpečnostních pokynů,“ uvedl primátor ml. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Na rozhodujících vodních tocích, kterými jsou Vltava a Sázava, se zvýšily průtoky. Sice se na těchto tocích očekává jejich kulminace a budoucí pokles a řeka Berounka již kulminovala, ale i s ohledem k plánovaným manipulacím na Vodní nádrži Orlík bude zvýšený průtok nadále trvat, a to i několik dní. Přesto by plánovaný průtok Prahou (na limnigrafu Malá Chuchle) podle Povodí Vltavy a ČHMÚ měl být v rozmezí 550 až 600 m3/s a tuto hranici by neměl překonat.

Krom uzavření protipovodňových vrat na Čertovce dochází od dnešních 13.00 hodin z preventivních důvodů k zastavení provozu přívozů v Praze 1, 2 a 6. V Praze 1, 2 a 5 pak dochází k uzavření náplavek pro veřejnost, a to včetně nástupu a výstupu do lodí a z lodí. Vstup a vjezd na náplavky tedy bude od 13.00 hodin pro veřejnost zcela uzavřený a správce náplavek je již v kontaktu s provozovateli. Zaparkovaná vozidla, která na místě zůstavují, je nutné vyparkovat, aby zde nehrozilo žádné nebezpečí ani škoda na majetku. Vozidla proto budou od 13.00 hodin strážníci a správa služeb odtahovat. Všechna přijatá opatření platí do odvolání. Výjimku tvoří provoz botelů Admirál, Albatros a Matylda a posádek provozujících plavby lodí, kterých se opatření netýkají.

Přijaté kroky jsou nyní preventivní a město bude dále sledovat vývoj situace. Nehroší situace je aktuálně podle ČHMÚ na horním povodí Sázavy, odkud ještě přitéká další voda. První úseky mobilní protipovodňové ochrany by se stavěly při průtoku 700 m3/s.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688