Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.12.2023 11:29:31

Pražská burza v týdnu solidně vzrostla. BlackRock nadále kvalifikovaným akcionářem ČEZ, ceny elektřiny v záporu


BCPP logoPo nejsilnějším týdenním poklesu za téměř půl roku, se tentokrát v týdnu pražská burza vezla na vlně optimismu. Index PX každý den uzavřel zeleně. Nakonec si v souhrnu polepši o 1,41 %, když i přes pokusy růstu nad hranici 1 400 bodů uzavřít ale nad ní nedokázal. Každopádně v porovnání s Evropou se vlastně opět vydal svou cestou, resp. širší index Euro STOXX 600 přidal v porovnání jen 0,3 %. U nás totiž z indexu ztratily jen 2 emise.

Nová 20měsíční minima bez nových zpráv zaznamenávaly akcie PHOTON ENERGY, které až v pátek dokázaly po pěti ztrátových seancích v řadě posílit. Z 2letých minim se sice dále pokoušely nadechovat akcie PHILIP MORRIS, kterým však právě závěr páteční seance nakonec týdenní zisky vzal.  

 

V řadě již sedmý týden ztrát utrpěly akcie PILULKA, které však již nově nejsou součástí indexu PX. Tomu v návaznosti na čtvrtletní aktualizaci a také prosincový kurzový nárůst nově vévodí akcie KB. Nehledě na čtvrteční snížení sazeb ze strany ČNB, které se vesměs očekávalo, se dařilo i ostatním bankovním titulům. Akcie MONETA dokonce zaznamenávaly nová téměř 20měsíční maxima, když si v indexu PX polepšily na dosavadní maxima. Jejich váha totiž překračuje 16,5 %. Akcie ERSTE se pokoušely mírnit ztráty z předcházejícího týdne, když bankou zveřejněné údaje poodkryly, že v něm zintenzivnila odkup vlastních akcií. Tedy až v posledních dvou dnech ve čtvrtek a v pátek, kdy celkem odkoupila 133 tis. akcií ERSTE. V předcházejících dnech přitom odkupovala opět jen symbolických cca 1 500 akcií. K polovině měsíce tak banka měla odkoupeno přes 8 mil. vlastních akcií, za které vydala 268 mil. EUR. Pokud v uplynulém týdnu výrazně neodkupovala, zdá se již velmi pravděpodobné, že plánovaný 300 mil. EUR odkup letos nenaplní. Doplnit možno, že druhý rakouský titul VIG ve Vídni předváděl nadprůměrnou volatilitu a nakonec se zde navrátil k maximům z posledních měsíců. U nás však v pátek zakončil již na více než 2letém maximu, když své sehrává v mezičase slabší korunaeur.

O růst pražské burzy se nakonec postaral také hlavní titul – ČEZ, přestože po čtvrtletní aktualizaci indexu PX se jeho vliv snížil. Aktuálně jeho váha dosahuje 18,8 %. Akcie ČEZ se každopádně nejprve v úvodu týdne podívaly na nová 3měsíční minima, své dno nalezly až na 914 . V obratu mohl dopomoci vývoj na sledovaných cenách elektřiny, které se rovněž pokoušely v týdnu nadechovat. Na denním trhu však pro víkend zamířily výrazně na jih. Díky svátkům, a tedy výrazně snížené spotřebě. Navíc jistě větrné počasí dopomáhá zejména v Německu k nadprůměrné výrobě z větrníků. Zkrátka na Štědrý den ceny elektřiny pro odpolední hodiny zamířily do záporu. Nejníže na 17 hod., kdy se u nás za odběr silové elektřiny bude vlastně platit bonus 17 EUR/MWh.

Regulatorní hlášení každopádně poodkrylo, že světově největší investiční skupina BlackRock si udržuje podíl v domácí energetické společnosti. Oproti předchozímu poslednímu hlášení z června sice její celkový podíl nepatrně klesl z 1,19 % na 1,17 %, na druhou stranu samotných akcií ČEZ nově vlastní více než procento (1,03 % oproti 0,96 % dříve). BlackRock totiž jinak o něco snížila investici ve finančních instrumentech navázaných na akcie ČEZ z 0,24 % na 0,14 %.  

Zmínit možno také regulatorní hlášení k akciím KOFOLA, kde se nakonec po opravě ukázalo, že již v předchozím týdnu člen představenstva Marián Šefčovič firemní akcie jen prodával. A pokračoval ještě i toto pondělí. V souhrnu se zkrátka v prosinci zbavil 2 264 akcií KOFOLA za zhruba 614 tis. Kč.

Každopádně nejvíce se v týdnu dařilo akciím COLT. Na investory zkrátka zapůsobila oznámená výrazná akvizice domácího tradičního výrobce malorážové munice Sellier & Bellot. Ocenit ji lze na 14,8 mld. , nicméně v návaznosti není zatím zcela zřejmé, jak se to projeví například na možné změně výše dividendy COLT.

Za zmínku jistě stojí nová letošní maxima akcií GEN DIGITAL, které si na domovské Wall Street i přes krátkodobé oddechy vlastně stále udržují pozitivní vývoj.

 

Pražské burze zbývají letos poslední 3 seance, do kterých vstupuje se zhodnocením téměř 16,5 %, resp. po započítání vyplacených dividend dokonce 26,8 % (dle indexu PX-TR). Zkrátka jen dle indexu PX má našlápnuto z velké většiny umazat ztráty z předcházejícího roku 2022.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688