Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  22.12.2023 18:01:56

Příští týden bude ve znamení svátků a uzavřených trhů, ve čtvrtek nás čekají americký trh práce a nemovitostí

Předposlední týden roku se nesl v globálně pozitivní náladě následované po zasedáních sledovaných centrálních bank v předcházejícím týdnu. To vše na pozadí pokračujícího poklesu úrokových sazeb. Avšak je dobré připomenout, že objemy byly již nižší a investoři se přesunuli do svátečního módu. Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden růstem o 1,1 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila výše o 0,3 % t/t. Domácí index PX nenásledoval dění v zámoří a rostl o 1,4 % t/t na 1399,1 bodu.

Společnosti na BCPP

Společnost Colt CZ Group oznámila, že kupuje 100 % v českém výrobci malorážové munice Sellier & Bellot. Colt dohodu uzavřel se současným majitelem firmy, CBC Europe, jíž zaplatí kombinaci 350 mil. USD (7,84 mld. ) a nových vlastních akcií. Podle tiskových zpráv realizoval Sellier & Bellot loni tržby 7,1 mld. (+22 % r/r), přičemž zdrojem nárůstu byly především dodávky pro ozbrojené složky v západní Evropě. Čistý zisk činil cca 1 mld. . Pro letošní rok očekáváme u Colt CZ tržby 15,25 mld. , proto by akvizice Sellier & Bellot měla zvýšit tržby skupiny (na plné roční bázi) o téměř polovinu na 22,35 mld. , pokud v mezičase nebudeme uvažovat další růst. Začlenění Sellier & Bellot podle nás přinese skupině jednak výnosové příležitosti, kdy výrobce střeliva dodává ozbrojeným složkám a může tak urychlit růst v tomto segmentu i u ručních zbraní Coltu, a zároveň může nabídnout některé synergie na produkční straně např. výhodnějším nákupem vstupů. Titul zakončil týden na 534 (+3,1 % t/t).

Společnost Bezvavlasy podepsala smlouvu o akvizici distributora kadeřnických značek Hair Services. Akviziční cena je 530 mil. , přičemž Bezvavlasy hradí 50 mil. z vlastních prostředků, 150 mil. z úvěru poskytnutého Raiffeisenbank, dalších 120 mil. zaplatí postupně během dalších 6 let a konečně zbývajících 210 mil. zaplatí firma v nových akciích. Konkrétně získají současní majitelé Hair Services 300 tis. nově vydaných akcií Bezvavlasy po 700 /ks, přičemž k emisi akcií by mělo dojít v létě 2024. Kromě toho upíše 50 tis. nových akcií rovněž fond Starteepo Invest. Nové akcie celkově představují navýšení akciového kapitálu o 35 %. Tržby nově vzniklé spojené firmy by za r. 2023 činily cca 1,1 mld. a zisk EBITDA 110 mil. , přičemž marže zisku EBITDA by měla v příštích letech vzrůst ze současných 10 až na více než 15 %. Jsme názoru, že spojení Bezvavlasy s významným distributorem kadeřnických produktů výrazně zvýší škálu firmy a umožní nákladové synergie, což může pomoci ziskovosti a tržní síle. Titul zakončil týden na 720 (-0,7 % t/t).

Agentura S&P potvrdila úvěrový rating společnosti CPI Property Group (CPI PG) na stupni BBB-, ale snížila výhled ze stabilního na negativní. Následovala tak agenturu Moody’s, která má rovněž hodnocení na nejnižším investičním stupni s negativním výhledem. S&P uvedla, že obtížná situace na realitním trhu a vysoké náklady refinancování nepříznivě tlačí na poměr úrokového krytí. Z toho důvodu podle agentury nebude během příštích 12-18 měsíců pro rating výrazný prostor nahoru navzdory výrazným divesticím, které firma provedla za poslední rok. Rovněž upozornila, že i po refinancování překlenovacího úvěru použitého na akvizice Immofinanz a S-Immo čeká CPI PG v příštích dvou letech několik významných emisí splatného dluhu, které dohromady činí cca 1,2 mld. EUR.

Česká národní banka (ČNB) podle očekávání snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů na 6,75 % (2T repo). Hlasování bylo jednohlasné (7:0). ČNB držela úrokové sazby rok a půl beze změny a nyní oficiálně zahájila cyklus snižování úrokových sazeb. Ovšem následné prohlášení i tisková konference guvernéra ČNB Aleše Michla naznačily, že snižování úrokových sazeb v příštím roce bude spíše pozvolné. Guvernér Michl na tiskové konferenci uvedl, že snižování sazeb bude pomalejší, než naznačuje současná prognóza ČNB. Guvernér opakovaně zdůraznil, že bankovní rada chce zůstat jestřábí a může proces snižování sazeb i přerušit kvůli neříjnovému vývoji inflace. Důležitým ukazatelem bude jádrová inflace, která pokud se začne rychleji a stabilně vracet k úrovní 2 %, tak pokles sazeb může zrychlit.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byl Gevorkyan (284 , +8,4 % t/t). Společnost tento týden přešla z trhu START na trh PRIME pražské burzy. Jedná se o první titul, který tento krok učinil. Obchodování ihned zaznamenalo zvýšený objem a i zájem. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla opětovně Pilulka (-1,4 % t/t na 217 ). V poslední době se Pilulka stala výrazně volatilním titulem i bez jakýchkoliv informací. Pohyb přisuzujeme pouze technice.

Výhled na příští týden

Poslední týden roku bude charakterizován výrazným omezením obchodování na většině trzích z důvodů vánočních svátků. To bude doprovázeno nižšími objemy a zřejmě ještě dolaďováním některých portfolií. Na programu nejsou žádné významné události. Celkově jsme na poslední týden relativně pozitivně naladěni vzhledem k pokračujícímu poklesu tržních sazeb.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční týdenní data z trhu práce a na data z trhu nemovitostí.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688