ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  22.12.2023 17:48:00

Meziročně zaznamenal Karlovarský kraj v počtu nově zahájených bytů mírný nárůst, a to o 5,5 % - Bytová výstavba v Karlovarském kraji v 1. až 3. čtvrtletí roku 2023

22. 12. 2023

V prvních třech čtvrtletích roku 2023 byla v Karlovarském kraji zahájena výstavba 767 nových bytů, přičemž více než dvě pětiny z nich se nacházely v nových bytových domech (40,4 %). Meziročně zaznamenal Karlovarský kraj v počtu nově zahájených bytů mírný meziroční nárůst, a to o 5,5 %. Ve srovnání s ostatními kraji ČR byl náš region jediný, ve kterém počet zahájených bytů meziročně vzrostl. Ve stejném období bylo v kraji dokončeno 491 bytů, což je o 50 bytů, resp. o 7,9 %, méně než ve stejném období roku 2022.  

V 1. až 3. čtvrtletí roku 2023 zaznamenala naprostá většina regionů ČR meziroční pokles zahájené bytové výstavby. Ve srovnání se shodným obdobím minulého roku došlo v celé ČR ke snížení počtu zahájených bytů průměrně o 14,6 %. Karlovarský kraj byl jediným regionem, ve kterém počet zahájených bytů meziročně vzrostl (o 5,5 %). Naopak nejvýznamnější pokles počtu zahájených bytů vykázal kraj Olomoucký, Liberecký a Zlínský (o 39,1; 33,7; resp. 29,6 %).

V Karlovarském kraji byla v 1. až 3. čtvrtletí roku 2023 zahájena výstavba celkem 767 bytů, což je o 40 bytů více než ve stejném období roku 2022. Karlovarský a Jihomoravský kraj byly současně jediné regiony ČR, ve kterých se počet zahájených bytů meziročně nesnížil .

Zahájené a dokončené byty podle druhu stavby podle krajů v 1. až 3. čtvrtletí 2023 (předběžné údaje) Zahájené a dokončené byty podle druhu stavby podle krajů v 1. až 3. čtvrtletí 2023 (předběžné údaje)

 

Více než polovina bytové výstavby v našem kraji byla zahájena v okrese Karlovy Vary (60,0 %). Ten byl současně jedním ze dvou okresů, který zaznamenal v počtu zahájených bytů meziroční nárůst (o 14,1 %). Nejvyšší meziroční nárůst v počtu zahájených bytů, více než čtvrtinový, zaznamenal okres Sokolov (o 26,6 %). Přestože počet zahájených bytů meziročně vzrostl, nová výstavba bytů v našem kraji zaznamenala meziroční pokles (o 6,1 %). Důvodem bylo zejména snížení počtu zahájených bytů v nových rodinných domech a bytů v nebytových budovách. Naopak počet bytů v nových bytových domech vzrostl ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o více než čtvrtinu (o 25,5 %).  

Počet zahájených a dokončených bytů podle stavby v Karlovarském kraji v 1. až 3. čtvrtletí roku 2023

Počet zahájených a dokončených bytů podle stavby v Karlovarském kraji v 1. až 3. čtvrtletí roku 2023 

Zahájené a dokončené byty podle druhu stavby v Karlovarském kraji a jeho okresech v 1. až 3.čtvrtletí2023 (předběžné údaje) Zahájené a dokončené byty podle druhu stavby v Karlovarském kraji a jeho okresech v 1. až 3. čtvrtletí 2023 (předběžné údaje) 

V 1. až 3. čtvrtletí roku 2023 bylo v Karlovarském kraji dokončeno celkem 491 bytů, což oproti stejnému období loňského roku představuje pokles o 7,9 %. Snížení počtu dokončených bytů se týkalo více než poloviny regionů ČR, přičemž v našem kraji bylo třetí nejnižší a na celorepublikový průměr nedosahovalo o 4,4 procentního bodu. Naopak nejvyšší meziroční nárůst počtu dokončených bytů doznal oproti předchozímu roku Liberecký kraj, ve kterém meziročně vzrostl jejich počet o více než čtvrtinu (o 26,2 %).

Počet zahájených a dokončených bytů v jednotlivých okresech Karlovarského kraje v 1. až 3. čtvrtletí roku 2023

Počet zahájených a dokončených bytů v jednotlivých okresech Karlovarského kraje v 1. až 3. čtvrtletí roku 2023 

Téměř polovina dokončených bytů se ve sledovaném období v našem kraji nacházela v nových rodinných domech (47,0 % všech dokončených bytů). V mezikrajském srovnání jde o třetí nejnižší podíl dokončených bytů v rodinných domech v rámci celé ČR, který nedosahuje na celorepublikový průměr o 5,0 procentního bodu (ČR=52,0 %).

Počet zahájených a dokončených bytů v jednotlivých krajích ČR v 1. až 3. čtvrtletí roku 2023

Počet zahájených a dokončených bytů v jednotlivých krajích ČR v 1. až 3. čtvrtletí roku 2023

Z okresů Karlovarského kraje bylo ve sledovaném období dokončeno nejvíce bytů v okrese Karlovy Vary (295 bytů, tj. 60,1 % všech dokončených bytů v kraji). Ten byl současně jediným okresem, který zaznamenal v počtu dokončených bytů meziroční nárůst (o 3,5 %). Naopak nejméně bytů bylo dokončeno tradičně v okrese Sokolov (78 bytů, tj. 15,9 % všech dokončených bytů v kraji).

Kontakt:
Ing. Iveta Šedá
Krajská správa ČSÚ v Karlových Varech
Tel.: 353 114 529
E-mail: iveta.seda@czso.cz

 

Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688