mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  20.11.2023 05:25:00

Fórum investorů o udržitelném dopravním spojení mezi Evropskou unií a zeměmi Střední Asie se bude konat 29.–30. ledna 2024 v Bruselu

Fórum investorů o udržitelném dopravním spojení mezi Evropskou unií a zeměmi Střední Asie se bude konat 29.–30. ledna 2024 v Bruselu

21.12.2023 / 12:32

Kdy: 29.01.2024 - 30.01.2024 , Kde: Brusel, Belgie

Evropská unie výrazně posílila svou spolupráci se Střední Asií vzhledem ke strategické geografické poloze a klíčové úloze regionu v propojení mezi Evropou a Asií a mnoha dalších oblastech úzké spolupráce. To se odráží ve strategii EU pro Střední Asii, která zdůrazňuje partnerství pro prosperitu a podporu regionální integrace jako priority pro zapojení EU. Spolupráce mezi EU a Střední Asií se podstatně zvýšila, roste její politický význam, potenciál a ambice, to vede k prohloubení a rozšíření našeho partnerství.

Země Střední Asie prokázaly své odhodlání zintenzívnit vnitroregionální spolupráci v oblasti dopravy a konektivity, což bylo podtrženo podpisem Dohody o posílení konektivity pozemní dopravy ve Střední Asii na pátém poradním zasedání hlav států Střední Asie, ketrá se konala 14. -15. září 2023 v Dušanbe, Tádžikistánu.

Jedním z klíčových výsledků Studia EU o Udržitelných Dopravních Koridorech mezi EU a Střední Asií, které provedla EBRD, je, že transkaspický dopravní koridor vytváří nové příležitosti a má potenciál zvládnout více pozemního obchodu mezi Evropou a Střední Asií pokud jde o problémy jako je chybějící spojení, úzká hrdla, nedostatek kapacity, hraniční přechody a další problémy omezující konektivitu.

Cíle

Fórum investorů pokračuje v závěrech studia a jeho cílem je převést politické závazky EU a pěti zemí Střední Asie k rozšíření a posílení konektivity do konkrétních provozních výsledků. Fórum přispěje k dlouhodobému cíli učinit z transkaspického dopravního koridoru multimodální, moderní, konkurenceschopnou, udržitelnou, předvídatelnou, inteligentní a rychlou trasu spojující Evropu a Střední Asii do 15 dnů nebo méně. Za tímto účelem má Fórum investorů za cíl:

  1. vyslat jasný a konkrétní signál pěti středoasijským zemím o politickém a operačním závazku EU posílit propojení s regionem prostřednictvím iniciativy Global Gateway,
  2. zahájit proces provádění a koordinace investic podél transkaspického dopravního koridoru sledováním konkrétních akcí uvedených ve studii, zejména mobilizací investorů pro konkrétní projekty, s konkrétními a realistickými časovými harmonogramy a finančními závazky,
  3. zavázat klíčové zúčastněné strany k pokračující účasti na fóru jako hlavní platformě pro provádění projektů uvedených ve Studiu.

Dodávky

Tato událost založí fórum Global Gateway Investors Forum, které se bude pravidelně scházet, aby zhodnotilo a posouvalo vývoj transkaspického dopravního koridoru a podporovalo jeho koordinované řízení.

Bude vytvořena řada projektů seřazených podle úrovně vyspělosti, které přispějí k celkovému snaze dosáhnout cílové doby přepravy nepřesahující 15 dní. Pro každý projekt by měl být zaveden proces vedoucí k pevným závazkům v realistických časových rámcích, případně se slibnými vzorci pro spolufinancování. Výstupem proto budou závěry z každého průlomového zasedání, které identifikuje potenciální zájem investorů o každou klíčovou akci pro rozvoj koridoru identifikovanou ve Studiu.

Dalším žádoucím výsledkem by byla podpora vytvoření koordinační platformy, jejímž prostřednictvím by veřejní a soukromí investoři mohli spolupracovat, aby maximalizovali své úsilí a investice. Evropská komise plánuje oznámit kroky, které učiní, aby konkrétně podpořila prioritní opatření identifikovaná ve Studiu jako způsob doprovázení skutečných investic do tvrdé infrastruktury a opatření měkké konektivity.

Tento přístup plně zohlední potřebu investic do zvýšeného propojení podél celého koridoru mezi EU a Asií. To znamená také rozšíření transevropských dopravních sítí do kavkazských zemí a Turecka.

Formát a účast

Na fóru se sejdou vládní představitelé na vysoké úrovni ze zemí Koridoru, členských států EU, institucí EU, mezinárodních a bilaterálních finančních institucí, zástupci soukromého sektoru a členové občanské společnosti. Akci zahájí vysoce postavený zástupce Evropské komise, který připraví scénu a realizujevšechny plánované procesy ve vztahu k Fóru investorů. Poté budou následovat diskuse u kulatého stolu na vysoké úrovni mezi příslušnými veřejnými a soukromými zúčastněnými stranami. Během fóra se pak budou konat přestávky, kde se bude jednat o konkrétních oblastech spolupráce, včetně prioritních infrastrukturních projektů a opatření měkké konektivity uvedených ve studiu. Akce bude uzavřena závěrečným zasedáním, které zhodnotí diskuse, jež proběhly během fóra a během přestávkových zasedání, a oznámí další kroky.

Registrační odkaz na Fórum investorů je nyní otevřen až po 10. ledna 2024:

Global Gateway Investors Forum on Sustainable Transport Connectivity between Europe and Central Asia - European Commission (europa.eu)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688