mmr.cz (MMR)
Stát  |  22.12.2023 12:13:00

Reforma Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je podle vládních stran nezbytná

Lídři všech pěti vládních stran se na svém úterním jednání shodli, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) je nutné zmodernizovat a zrychlit. Změny se zaměří na jeho schopnost zamezit kartelovým dohodám a také povedou k vyšší efektivitě přezkumu veřejných zakázek a výběrových řízení. Reformu ÚOHS si vláda vytkla jako jeden z úkolů ve svém programovém prohlášení

„Aktuální kauza s vysokými cenami potravin nebo dlouhý a komplikovaný přezkum řady klíčových veřejných zakázek ukazují, že jestli má ÚOHS lépe fungovat, potřebuje systémovou změnu. Pokud chceme, aby bylo Česko konkurenceschopné a atraktivní pro investory, musíme zajistit férovou veřejnou soutěž a účinně bojovat s kartely. O potřebě změn ostatně v posledních týdnech mluvil i současný předseda ÚOHS. S koaličními partnery jsme se dohodli na základních bodech reformy úřadu a harmonogramu,“ prohlásil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Zatímco návrh změn v oblasti hospodářské soutěže přísluší Ministerstvu spravedlnosti a resortu financí, otázky přezkumu veřejných zakázek má na starost ministr pro místní rozvoj. „Pro investory i dodavatele je zásadní, aby mohli přesně plánovat a nedocházelo k nepředvídatelnému zpoždění, které je stojí mnoho peněz a dalších zdrojů. Bohužel neustálý ping pong mezi několika instancemi přezkumu dnes strategické investice státu neúměrně zpožďuje a blokuje,“ uvedl Bartoš. I z těchto důvodů zadavatelé často volí pouze nejbezpečnější varianty zadávání zakázek, ve kterých zpravidla rozhoduje nejnižší cena a nehledí se tolik na kvalitu nebo inovace.

Česká republika a Slovensko jsou jediné země Evropské unie, které mají 5 instancí přezkumu. Z celé unie má 3 a méně instancí 24 států. Řada z nich navíc kombinuje nižší počet instancí s krátkými lhůtami na rozhodnutí. Například v Polsku je to 15 dní pro první správní stupeň, soudní přezkum poté trvá jeden až dva měsíce. Pouze v ČR má konečné slovo v přezkumu sám předseda antimonopolního úřadu. Z výše uvedeného vyplývá, že ČR má nejkomplikovanější model přezkumu z celé sedmadvacítky. I proto se vládní strany shodly na potřebě jednoinstančního rozhodování. MMR chce také otevřít debatu o zavedení kolektivních rozhodovacích orgánů po vzoru dalších států unie. Detaily navrhovaných změn v oblasti přezkumu veřejných zakázek plánuje MMR představit začátkem příštího roku.
Reforma Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je podle vládních stran nezbytná
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688