ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  21.12.2023 12:00:00

Ve Španělsku byl spuštěn další evropský špičkový superpočítač

Ve Španělsku byl spuštěn další evropský špičkový superpočítač

Dnes byl ve španělské Barceloně spuštěn nejnovější evropský superpočítač světové úrovně MareNostrum 5. V současné době je jedním z deseti nejvýkonnějších superpočítačů na světě, je umístěn v barcelonském superpočítačovém středisku a od března 2024 bude přístupný široké škále evropských vědeckých a průmyslových uživatelů.

MareNostrum 5 má nejvyšší výkon 314 petaflops, tj. 314 milionů miliard výpočtů za sekundu. Je také nejekologičtějším superpočítačem v Evropě. Bude vysoce energeticky účinný, plně poháněný udržitelnou energií. Teplo, které bude generovat, bude použito k vytápění budovy, v níž je umístěn.

MareNostrum 5 je jedním z nejinovativnějších superpočítačových systémů na světě, který je speciálně určen k řešení složitých vědeckých problémů. Pomůže Evropě pokročit v práci v několika oblastech. Jednou z nich je například evropský lékařský výzkum, jemuž bude prospěšný podporou vývoje léčiv a očkovacích látek a prováděním simulací šíření virů. Lze jej rovněž použít pro tradiční superpočítačové aplikace v oblastech, jako je výzkum v oblasti klimatu, inženýrství, materiálová věda a věda o Zemi.

Superpočítač posílí další evropské iniciativy, které dnes Komise rovněž zahájila, jako je Cíl Země usilující o vyvinutí vysoce přesného digitálního modelu Země v celosvětovém měřítku a evropské virtuální lidské dvojče. Iniciativa „virtuální lidské dvojče“ pomůže vědcům lépe pochopit lidský organismus a povede ke zlepšení zdravotní péče a personalizovaných léčivých přípravků.

MareNostrum 5 je rovněž navržen k použití vývojáři umělé inteligence. Bude využívat nejpokročilejší čipy s urychlovači, které jsou dnes k dispozici, díky čemuž bude moci uspokojit potřeby vznikajících platforem umělé inteligence a zvýšit výkonnost evropských velkých jazykových modelů umělé inteligence. Jak oznámila předsedkyně von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie, bude MareNostrum 5 k dispozici evropským začínajícím podnikům v oblasti umělé inteligence, aby mohly trénovat své modely. To by mělo pomoci urychlit zavádění evropských technologií a etických algoritmů založených na umělé inteligenci, které EU umožní stát v čele celosvětového úsilí o odpovědnou, etickou a bezpečnou umělou inteligenci.

Nový systém představuje celkovou investici ve výši více než 151 milionů EUR na pokrytí jeho pořízení a údržby, přičemž 50 % pochází z EU a 50 % ze španělského konsorcia, které zahrnuje rovněž Portugalsko a Turecko.

Souvislosti

Společný podnik pro evropskou vysoce výkonnou výpočetní techniku (EuroHPC) je právní a financující subjekt vytvořený v roce 2018 s cílem umožnit EU a zúčastněným zemím EuroHPC koordinovat své úsilí a spojit své zdroje, aby se z Evropy stal světový lídr v oblasti superpočítačů. V červenci 2021 přijala Rada nařízení o společném podniku EuroHPC, které přineslo na období 20212027 další investice ve výši 7 miliard eur.

Brzy budou schopnosti společného podniku EuroHPC rozšířeny na exakapacitní a ještě vyšší výkony, a to díky exakapacitním superpočítačům JUPITER a JULES VERNE.

Výpočetní výkon MareNostrum 5 doplní stávající superpočítače společného podniku EuroHPC:

Další informace

Tisková zpráva společného podniku EuroHPC

Vysoce výkonná výpočetní technika

Quote

MareNostrum 5 představuje významný krok vpřed v evropské superpočítačové síle, neboť se připojuje k již tak silné řadě superpočítačů v EU. Podpoří úsilí v mnoha oblastech se zvláštním zaměřením na použití v oblasti zdraví. Přitom bude dosud nejekologičtějším superpočítačem v Evropě, který je plně poháněn energií z obnovitelných zdrojů. To je důkazem, že digitální a ekologická transformace může fungovat ruku v ruce.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2023-12-20

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688