Miloslav Roháček (Meteobox.cz)
Z domova  |  20.12.2023 20:28:26, aktualizováno 20:30:19

Počasí: Studená fronta přinese silný vítr, na hory sníh a ojediněle se mohou objevit i bouřky

Situace:

Frontální systém spojený s hlubokou tlakovou níží nad Skandinávií bude přecházet během večera a noci na pátek přes naše území. Doprovázet ho bude silnější déšť a přeháňky, ojediněle i bouřky. Ve vyšších polohách srážky sněhové. Během pátečních ranních hodin sněhové či smíšené srážky četnější.

Průběh:

Během čtvrtka na většině území zataženo s deštěm. Foukat bude čerstvý jihozápadní až západní vítr, který může mít v nárazech až 70 km/h. Poté se během dne začne přesouvat pásmo konvektivních přeháněk a bouřek přes Německo směrem do Čech. V rámci této linie nelze vyloučit bleskové výboje. Pásmo dorazí k hranicím ČR večer a bude přecházet v první polovině noci na pátek. Jak je u podobných situací zvykem, je pravděpodobné, že kompaktnější pásmo přeháněk či bouřek od severozápadu bude po přechodu hranic s ČR krátkodobě slábnout a následně znovu zesilovat během postupu dále směrem k jihovýchodu. Na čele této linie lze očekávat vítr v nárazech až 90 km/h.

Bouřky nad ČR:

Největší pravděpodobnost bouřek se zatím zdá na severozápadní hranici ČR a klasicky ve vyšších polohách. Konkrétně tedy Šumava, Jeseníky a okolí nebo Vysočina. Například ICON D2 značí možnost roztroušených bleskových výbojů v rámci Středočeského či Pardubického a Královéhradeckého kraje. To značí nekonzistenci modelů v reálném bouřkovém potenciálu nad naším územím, který bude vázán na to, zdali linie, která dorazí z Německa, bude stále dostatečně výrazná na to, aby jí doprovázely bleskové výboje. Obecně je ale pravděpodobnost výskytu bleskových výbojů nad naším územím během čtvrtka a pátku poměrně vysoká.

Podmínky:

Panuje celkem shoda mezi několika modely co se vývoje bouřkové činnosti týče a sice v pásu severního až severozápadního Německa s postupem směrem k ČR. Model ECMWF byl co se týče dostupné energie nejslibnější a již několik dní naznačuje postupné mírné zesilování dostupné energie v průběhu čtvrtka s vrcholem k večeru a první polovině noci. V maximech do 150 j/kg. Další modely, ke kterým pouze "přihlížím", naznačují shodu s největší pravděpodobnosti bouřkové aktivity v oblasti středního Německa (Švýcarský model / CAPE až 250-300 j/kg). Zkušenosti s podobnými situacemi ale ukazují, že takto (na zimu) vysoké hodnoty dostupné energie jsou jen málokdy reálné a pohybují se spíše v řádu několika desítek j/kg. To ale vzhledem k velmi silné dynamické podpoře a rychle se pohybující frontě není nic, co by vylučovalo výskyt bouřek. Naopak většina výraznějších zimních bouřek byla vždy spojená s extrémními hodnotami střihu větru / helicity a rychle postupující frontou.

Výrazná dynamická podpora:

Dynamická podpora bude velmi výrazná zejména v oblasti jihozápadních Čech, kde k večeru stoupají hodnoty DLS k 45-50 m/s, nízkohladinový střih kolem 20-22 m/s. To ve spojení s postupující frontou a mírnou labilizací, mírně zvýšenými hodnotami CAPE 0-3 km, může ve výjimečných případech nahrávat vzniku organizovanější izolované buňky/buněk (low topped-tedy sahající do nižších pater atmosféry). Vzhledem k nízkým hodnotám LCL a přítomnosti tryskového proudění se zcela nevylučuje výskyt tornáda v návaznosti na lépe organizované konvektivní buňky / v rámci postupující večerní a noční linie. Toto se týká spíše oblastí západně od hranic ČR - centrálního Německa

Když je dynamika "až moc výrazná":

Vzhledem k velmi silné dynamické podpoře je otázka, zda-li lidově řečeno "nebude dynamika až příliš silná" a znemožní organizovanější konvekci a tím pádem i bouřky. Běžný uživatel si může tuto variantu snadno ověřit pohledem na dostupné radary počasí nad Evropou. Podle předpokladů by měla linie (v odrazivostech kolem 45-50 dBz - oranžová až do červena) postupovat přes Německo. Tato linie nebude po celé délce stejná a kompaktní. První bleskové výboje by se měly začít objevovat kolem 12:00 na severozápadě Německa. To lze brát jako příznak toho, že podmínky jsou stále dostatečně vyvážené a umožňující rozvoj bouřek.

Pátek / Předběžně:

Vítr bude foukat silnější i během pátku, kdy nad naše území budou postupovat přeháňky nacházející se v post frontálním, velmi dynamickém vzduchu. Ani během pátku nelze vyloučit bouřky. Více informací ohledně páteční situace přinesu v další předpovědi.

 

Sledujte předpovědi a zajímavosti i na mojí facebookové stránce

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688