Export (export.cz)
Export  |  12.12.2023 11:33:00

Tirana zavádí rychlé elektrobusy. Poptává i systémy pro smart city

Nový systém veřejné dopravy založený na elektrobusech vznikne v příštích letech v Tiraně. Projekt spolufinancovaný EU zahrnuje tři páteřní linky rychlé autobusové dopravy, chytré nabíjecí stanice, depo, řídící centrum a elektronický odbavovací systém.

Ilustrační foto Shutterstock

Tirana hodlá centralizovat stávající systém městské hromadné dopravy zajišťovaný mnoha soukromými dopravci. Od tohoto kroku si magistrát Tirany slibuje vyšší efektivitu přepravy a její komfort. Projekt bude založen na třech páteřních linkách takzvané rychlé autobusové dopravy, kterou budou zajišťovat elektrická vozidla. Nové páteřní síti pak bude přizpůsobena ostatní hromadná i individuální doprava v metropoli.

Součástí projektu bude dodávka elektrobusů a rychlých nabíjecích stanic na příslušných linkách, autobusové depo s chytrým dobíjením, řídící středisko rychlé autobusové dopravy, elektronický odbavovací systém, komunikační systém a příslušné stavební práce zahrnující trasy koridorů, zastávky, depo a řídící středisko.

Projekt, za nímž stojí Ministerstvo infrastruktury a energetiky a Magistrát města Tirana, je ve fázi výběru konzultační firmy, která má zajistit vypracování studie, podkladů pro vypsání tendru na dodávku, projektu a stavební a investiční dozor. Konzultační firma má být vybrána do konce roku 2023. Doba implementace projektu, včetně přípravných konzultačních prací, je stanovena na 60 měsíců.

Financování projektu, jehož náklady se odhadují na 110 mil. eur zajistí Evropská unie formou půjčky a grantu od německé rozvojové banky KfW.

Systémy pro chytrá města

Projekt je příležitostí nejen pro české dodavatele elektrobusů, ale též dodavatele nabíjecích stanic, odbavovacího systému rychlé autobusové dopravy a v neposlední řadě i systému inteligentního světelného řízení dopravy na vyhrazených koridorech (například řadiče řízení dopravních světel křižovatek s prioritou městské dopravy). Zastupitelský úřad v Tiraně proto změny v systému MHD sleduje s cílem získání bližších informací o výběru konzultační firmy a přípravě následného tendru na dodávku elektrobusů a navazujícího technologického systému rychlé autobusové přepravy. Informace jsme připraveni předat případným zájemcům o účast v tendru z řad českých firem.

Petr Vlk, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Tiraně

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688