Export (export.cz)
Export  |  06.12.2023 15:11:00

Škoda Auto se drží na špici i v Norsku, království elektromobilů

Automobilka Škoda si v Norsku udržuje velmi dobré renomé a solidní pozici na zdejším vysoce elektrifikovaném a konkurenčním automobilovém trhu. Vozy Škoda patří stabilně mezi desítku nejprodávanějších značek v Norsku. Model Enyaq se dokonce stal 3. nejprodávanějším elektromobilem v zemi za rok 2022.

Ilustrační foto Shutterstock

Společnosti Škoda Auto se na norském trhu daří dlouhodobě a popularita škodovek, které patří v současnosti mezi desítku nejžádanějších značek v zemi, stále roste. Její pozice na místním trhu je srovnatelná například se značkami Volvo, Mercedes-Benz, Audi, Hyundai nebo Kia. Na samém vrcholu žebříčku popularity zde stojí Tesla, Volkswagen, BMW a Toyota. V roce 2022 prodala Škoda v Norsku celkem 9886 vozů (nový roční rekord Škodovky v zemi), což tvoří téměř 4,6 % všech prodaných osobních vozidel. V prvních deseti měsících roku 2023 pak Škoda svou pozici na trhu ještě vylepšila, když dosáhla 6,2% podílu na trhu a z 8. místa ve statistice nově prodaných vozů v roce 2022 se vyhoupla na 5. místo. Celkový počet automobilů značky Škoda brázdící norské silnice činí zhruba 118 tisíc, což představuje 4 % všech osobních vozů registrovaných v Norsku. Škoda se tak dostala i do první desítky automobilových značek, které se nejčastěji objevují na norských silnicích. V porovnání s rokem 2008 tak Škoda předstihla v celkovém počtu aut registrovaných v Norsku například značky Peugeot nebo Opel.

Pětina aut jsou elektromobily

Norský automobilový trh v minulých letech prošel skutečnou elektromobilovou revolucí. Poptávka po elektrických autech zde patří k nejvyšším na světě v přepočtu na obyvatele. Zdejší trh je pro tento typ aut vysoce konkurenční, k čemuž přispívá i fakt, že řada automobilek využívá právě Norsko k testování svých obchodních modelů. Elektromobilů bylo do konce roku 2022 v zemi evidováno 599 169, jedná se tedy o 20 % všech osobních automobilů registrovaných v Norsku. Pokud se však zaměříme pouze na auta registrovaná během roku 2022, tvoří podíl elektromobilů dokonce téměř 80 %. Oproti roku 2021 se jedná o nárůst o 30 %. Škoda se dokázala tomuto trendu úspěšně přizpůsobit a nabízí na norském trhu tři modely elektromobilů. Absolutním favoritem je model Enyaq, o čemž svědčí i údaje norského statistického úřadu. Ten uvádí, že v červenci 2022 byl právě elektrický Enyaq vůbec neprodávanějším modelem osobního vozu v Norsku. Také v dlouhodobějším měřítku a v konkurenci dalších značek si Enyaq vede velmi dobře a stal se třetím neprodávanějším elektromobilem za rok 2022.

„Zahájili jsme prodej nové verze modelu Enyaq, která byla zákazníky přijata velmi dobře. Zároveň plánujeme uvedení nového Superbu a Kodiaqu na norský trh,“ uvádí Martine Behrens, ředitelka pro značku Škoda ve společnosti Harald A. Moller, jež je největším dovozcem osobních automobilů v Norsku. Škoda Auto již avizovala, že ke konci roku 2026 představí na norském trhu čtyři zbrusu nové plně elektrické modely. Díky tomu pokryje široké spektrum potřeb zákazníků; nabídne jak malý automobil, určený především do městského provozu, tak i velké sedmimístné SUV či prostorné kombi.

Tereza Janečková, stážistka, Velvyslanectví ČR v Oslo

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688