Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  20.12.2023 14:20:39

Půjčka na vánoční dárky: Dobrá volba, nebo cesta do pekel?

Vánoce představují  pro mnohé především radostné chvíle strávené s rodinou a blízkými. S blížícími se vánočními svátky však sílí také tlak na naše peněženky a mnozí hledají způsoby, jak snadno zajistit perfektní dárky pro své nejbližší. Jednou z možností je vzít si na pořízení vánočních dárků půjčku. Otázkou ale je, zda to skutečně to stojí za to.

Průzkum ČBA – každý desátý si na dárky plánuje půjčit

informací ČBA (Česká bankovní asociace) vyplývá, že na nákupy plánují Češi v letošním roce vydat necelých 13 000 Kč. Největší část rozpočtu padne již tradičně na dárky a jídlo. Aktuální ekonomická situace příliš neovlivnila chuť a rozhodnutí Čechů si na dárky půjčit. V letošním roce to má v plánu desetina oslovených respondentů. V průměru si chtějí vypůjčit 10 600 Kč, a to i přesto, že 95 % lidí si myslí, že půjčka na vánoční dárky není dobrý nápad. Jak je to tedy ve skutečnosti?

Kdy je půjčka na vánoční dárky rozumnou možností?

Přestože většina lidé považuje půjčku na vánoční dárky za nešťastné rozhodnutí, existují situace, kdy se může jednat o rozumnou volbu. Pro některé lidi může být půjčka na dárky dokonce praktickým řešením, zejména pokud je plánovaná, důkladně zhodnocená a zvolena s ohledem na finanční možnosti. Za jakých okolností dává půjčka na vánoční dárky smysl a co zvážit, pokud se rozhodnete financovat dárky pro své nejbližší úvěrem?

Plánování a předvídání

Pokud patří vánoční dárky k vašim pravidelným výdajům, se kterými dopředu počítáte, a pečlivě jste tyto očekávané náklady zahrnuli do svého rodinného rozpočtu, může být půjčka rozumným krokem. Klíčem je plánovat dopředu a správně zhodnotit, kolik peněz budete skutečně potřebovat.

Výhodné úrokové sazby

V případě, že jste schopni získat výhodný úvěr nebo třeba půjčku s nulovým úročením, může být půjčka na dárky ekonomicky příznivé rozhodnutí. Některé finanční instituce nabízejí vánoční půjčky s výhodnými podmínkami, což může být dobrá pomoc pro ty, kdo potřebují krátkodobou finanční injekci.

Stabilní finanční situace

Pokud jste si jisti, že budete schopni půjčku řádně splácet a nemáte obavy z neočekávaných finančních problémů v blízké budoucnosti, může být půjčka na vánoční dárky bezpečnou volbou.

Kdy není půjčka na vánoční dárky nejlepší nápad?

Říká se, že půjčka je dobrý sluha, ale zlý pán. Především pokud si berete půjčku na věci, které mají kratší životnost než doba splácení půjčky, je tento krok skutečně na uváženou. Mnoho odborníků považuje půjčku na vánoční dárky za vůbec jedno z nejhorších rozhodnutí vůbec, protože sebou nese mnoho skrytých rizik.

Riziko nadměrného zadlužení

Vánoční půjčka může vést k předlužení, což může mít dlouhodobé dopady na vaši finanční stabilitu. Z tohoto pohledu je výhodnější na dárky spořit průběžně po celý rok.

Nepředvídatelné okolnosti

Život přináší nečekané události, a ne vše lze dopředu předvídat a započítat do finančního plánu. Půjčka na vánoční dárky může zvýšit finanční rizika v případě neočekávaných událostí. Pokud se něco stane s vaším autem nebo domem a vy jste již zadlužení kvůli půjčce na dárky, můžete se ocitnout v nezáviděníhodné situaci, která vás bude opět nutit k dalšímu zadlužení.

Stres a tlak

Finanční závazky mohou přinést stres a tlak, zejména pokud nejsou dobře promyšlené. Vánoce by měly být obdobím radosti, ne zdrojem finančních starostí. Existují přitom i jiné způsoby, jak udělat Vánoce speciální, aniž byste museli půjčovat peníze. Nemusíte např. obdarovat každého několik dárky, postačí jeden, případně se můžete pokusit vytvořit vlastní dárky nebo najít jiné způsoby, jak strávit čas s rodinou a přáteli.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688