ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  20.12.2023 10:28:00

Komise navrhuje změnit mezinárodní status vlků z „přísně chráněných“ na „chráněné“ na „chráněné“ na základě nových údajů o zvýšených populacích a dopadech

Navrhovaná změna mezinárodního statusu vlků

Komise dnes předkládá návrh rozhodnutí Rady o přizpůsobení statusu ochrany vlka podle MezinárodníBernské úmluvy o ochraně evropských planě rostoucích rostlin, volně žijících živočichů a přírodních stanovišť, jejímiž smluvními stranami jsou EU a její členské státy. Status ochrany vlka podle úmluvy byl stanoven na základě vědeckých údajů dostupných v době jednání o úmluvě v roce 1979. Na základě hloubkové analýzy stavu vlka v EU, která byla dnes rovněž zveřejněna, Komise navrhuje, aby byl vlk „chráněn“ na rozdíl od „přísně chráněného“. V návaznosti na oznámení Komise ze září 2023 o tom, že na základě shromážděných údajů rozhodne o návrhu na případnou změnu statusu ochrany vlka a na aktualizaci právního rámce s cílem zavést v případě potřeby další flexibilitu.

Změna statusu ochrany vlka podle Bernské úmluvy, s výhradou souhlasu členských států EU a dalších smluvních stran Bernské úmluvy, je předpokladem pro jakoukoli podobnou změnu statusu vlka na úrovni EU. Návrh do značné míry odpovídá postoji, který Evropský parlament vyjádřil ve svém usnesení ze dne 24. listopadu 2022.

Komise nadále naléhavě vyzývá vnitrostátní a místní orgány, abyza podpory EU přijaly nezbytná opatření ve stávajícím rámci a zároveň jim poskytla jasnou perspektivu další flexibility řízení, pokud se stávající možnosti ukáží jako nedostatečné.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla: „Návrat vlků je dobrou zprávou pro biologickou rozmanitost v Evropě. Koncentrace balení vlků v některých evropských regionech se však stala skutečným nebezpečím, zejména pro hospodářská zvířata.V zájmu aktivnějšího řízení kritických koncentrací vlků místní orgány požadují větší flexibilitu. Evropská úroveň by to měla usnadnit a proces, který dnes Komise zahájila, je důležitým krokem. Jsem hluboce přesvědčen, že můžeme a budeme nalézat cílená řešení na ochranu biologické rozmanitosti i našich zdrojů obživy na venkově.“

Komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičius prohlásil: Návrh na změnu stavu ochrany vlků podle Bernské úmluvy uznal potřebu řešit výzvy spojené se zvyšováním populací vlků při současném zachování cíle ochrany biologické rozmanitosti a cíle dosáhnout příznivého stavu druhu z hlediska ochrany a zachovat jej. Komise bude i nadále podporovat vnitrostátní a místní orgány financováním a pokyny na podporu koexistence s vlky a velkými šelmami obecně. Investice do preventivních opatření mají i nadále zásadní význam pro snížení predace hospodářských zvířat.“

Komisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski doplnil: „Při rozhovoru se zemědělci a venkovskými komunitami chápu, jak návrat vlků představuje v řadě oblastí, zejména pro pastevectví, významné výzvy v již tak obtížné sociálně-ekonomické situaci. Dnešní návrh tyto výzvy odráží a vychází z hloubkové analýzy všech dostupných vědeckých a technických údajů. Při této příležitosti rovněž vyzývám členské státy, aby plně využívaly finančních prostředků EU na podporu investic do preventivních opatření, která mají zásadní význam pro snížení ohrožení hospodářských zvířat.“

Podpora vnitrostátních a místních orgánů

Návrat vlků do regionů EU, kde se dlouhodobě nevyskytovali, a jejich rostoucí počet obyvatel na nových územích vedl k problémům a konfliktům, jako jsou útoky na hospodářská zvířata a konflikty se zemědělci a lovci, zejména tam, kde nejsou široce prováděna opatření k předcházení škodám. Jak je podrobně uvedeno ve společném dopise zaslaném komisaři Sinkevičiusem a komisařem Wojciechowskim ministrům EU, Komise podporuje vnitrostátní a místní orgány při prevenci nebo podstatném snižování rizik predace. Různá opatření se ukázala být účinná, pokud jsou řádně prováděna a přizpůsobena místním podmínkám.

Z dnes zveřejněné hloubkové analýzy vyplývá, že populace vlků se v posledních dvou desetiletích výrazně zvýšily a okupují stále větší území. Ve 23 členských státech EU existuje více než 20,000 vlků s obecně rostoucí populací a rozšiřujícími se areály a chovná balení. Jedná se o úspěch v oblasti ochrany, který je možný díky ochranným právním předpisům, příznivějším postojům veřejnosti a zlepšením stanovišť. Toto rozšíření však vedlo k rostoucím konfliktům s lidskou činností, zejména pokud jde o škody na hospodářských zvířatech, a to s výrazným tlakem na konkrétní oblasti a regiony.

Tato měnící se realita v praxi nyní odůvodňuje přizpůsobení statusu právní ochrany s cílem umožnit všem smluvním stranám Bernské úmluvy větší flexibilitu řízení a zároveň zachovat celkový právní cíl, kterým je dosažení a zachování příznivého stavu druhu z hlediska ochrany. Finanční prostředky EU jsou k dispozici na podporu odpovídajících investic do vhodných opatření pro předcházení škodám, které budou mít i nadále zásadní význam pro snížení predace hospodářských zvířat.

Další kroky

Nyní je na členských státech, aby o tomto návrhu rozhodly. Jakmile bude návrh přijat, předloží EU stálému výboru Bernské úmluvy.

V závislosti na výsledku těchto rozhodnutí v Radě a ve stálém výboru Bernské úmluvy by pak Komise mohla navrhnout úpravu statusu ochrany vlka v rámci EU.

Komise mezitím i nadále naléhavě vyzývá místní a vnitrostátní orgány, aby v případě potřeby přijaly opatření, jak to umožňují možnosti výjimky stanovené ve stávajících právních předpisech, a aby využily dostupných možností financování EU k investicím do preventivních a kompenzačních opatření. Komise v roce 2021 zveřejnila podrobné pokyny s příklady osvědčených postupů. Komise bude pokračovat v úzké spolupráci s členskými státy s cílem sledovat pokrok směrem k dosažení příznivého stavu vlka z hlediska ochrany a jeho soužití se socioekonomickými činnostmi. Bude rovněž nadále podporovat investice do koexistence s velkými šelmami a činnosti souvisejících evropských a regionálních iniciativ zúčastněných stran.

Pozadí

Bernská úmluva je mezivládní smlouvou Rady Evropy uzavřenou v roce 1979 o ochraně evropských planě rostoucích rostlin a volně žijících živočichů a jejich přírodních stanovišť, zejména těch, jejichž ochrana vyžaduje spolupráci několika států. Od dubna 2024 se bude vztahovat na 50 smluvních stran, včetně všech členských států EU. Směrnice EU o ochraně přírodních stanovišť provádí požadavky Bernské úmluvy a stanoví přísnou ochranu většiny populací vlků v Evropě s možností odchylky.

Pro více informací

Otázky a odpovědi

Velké šelem (europa.eu)

Návrh Komise předložený stálému výboru Bernské úmluvy

Hloubková analýza

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688