ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  18.12.2023 12:00:00

Komise zahajuje formální řízení proti společnosti X podle aktu o digitálních službách

Komise zahajuje formální řízení proti společnosti X podle aktu o digitálních službách

Evropská komise zahájila formální řízení s cílem posoudit, zda firma X porušila akt o digitálních službách v oblastech, jež souvisejí s řízením rizik, moderováním obsahu, klamavými prvky v uživatelském rozhraní, transparentností reklamy a přístupem výzkumných pracovníků k údajům.

Komise se rozhodla zahájit proti společnosti X formální řízení o nesplnění povinnosti podle aktu o digitálních službách, a to na základě dosavadních výsledků předběžného šetření, které zahrnovalo mimo jiné analýzu zprávy o posouzení rizik, jež společnost X předložila letos v září, dále zprávu o transparentnosti společnosti X zveřejněnou 3. listopadu a odpovědi společnosti X na formální žádost o informace. Uvedené šetření se týkalo například otázek šíření nezákonného obsahu v souvislosti s teroristickými útoky Hamásu na Izrael.

Řízení se zaměří na tyto oblasti:

  • Dodržování povinností vyplývajících z aktu o digitálních službách, a to konkrétně boje proti šíření nezákonného obsahu v EU, zejména pokud jde o posouzení rizik a zmírňující opatření přijatá společností X s cílem bojovat proti šíření nezákonného obsahu v EU, jakož i fungování mechanismu oznamování a přijímání opatření v souvislosti s nezákonným obsahem v EU, který akt o digitálních službách stanoví, a to i s ohledem na zdroje společnosti X pro moderování obsahu.
  • Účinnost opatření přijatých za účelem boje proti manipulaci s informacemi na této platformě, zejména účinnost systému společnosti X s názvem „Community Notes“ v rámci EU a účinnost souvisejících politik ke zmírnění rizik pro občanský diskurz a volební procesy.
  • Opatření, která společnost X přijala ke zvýšení transparentnosti své platformy. Šetření se týká podezření na nedostatky v poskytování přístupu výzkumným pracovníkům k veřejně přístupným údajům společnosti X podle článku 40 aktu o digitálních službách, jakož i nedostatků v archivu (úložišti) reklam společnosti X.
  • Podezření na klamavou koncepci uživatelského rozhraní, zejména pokud jde o kontrolní značky spojené s některými předplacenými produkty, tzv. Blue checks.

Pokud by byla tato porušení prokázána, představovala by nesplnění povinností podle ustanovení čl. 34 odst. 1, čl. 34 odst. 2 a čl. 35 odst. 1, čl. 16 odst. 5, čl. 16 odst. 6, čl. 25 odst. 1, článku 39 a čl. 40 odst. 12 aktu o digitálních službách. Komise nyní prioritně provede hloubkové šetření. Zahájení formálního řízení o nesplnění povinnosti nepředjímá jeho výsledek.

Jedná se o první formální řízení, které Komise zahájila za účelem prosazování prvního celounijního horizontálního rámce pro zajištění odpovědnosti online platforem, a to pouhé tři roky od předložení návrhu.

Další kroky

Po formálním zahájení řízení bude Komise i nadále shromažďovat důkazy, například zasíláním dodatečných žádostí o informace, prováděním pohovorů nebo inspekcí.

Zahájení formálního řízení zmocňuje Komisi k přijetí dalších donucovacích opatření, jako jsou předběžná opatření, a rozhodnutí o porušování předpisů. Komise má rovněž pravomoc akceptovat jakýkoli závazek učiněný ze strany společnosti X v zájmu nápravy záležitostí, které jsou předmětem řízení.

Akt o digitálních službách nestanoví pro ukončení formálního řízení žádnou zákonnou lhůtu. Trvání hloubkového šetření záleží na mnoha faktorech, včetně složitosti případu, míry, do jaké daný podnik s Komisí spolupracuje, a na výkonu práv na obhajobu.

Zahájení formálního řízení o nesplnění povinnosti nepředjímá jeho výsledek. Zbavuje koordinátory digitálních služeb nebo jiný příslušný orgán členského státu EU pravomoci dohlížet na dodržování aktu o digitálních službách a vymáhat jej v souvislosti s podezřením na porušení čl. 16 odst. 5 a 6 a čl. 25 odst. 1.

Souvislosti

Společnost X (dříve Twitter) byla dne 25. dubna 2023 označena za velmi velkou online platformu podle aktu EU o digitálních službách, a to poté, co prohlásila, že má v Unii každý měsíc 112 milionů aktivních uživatelů, což bylo Komisi oznámeno 17. února 2023.

Jako velmi velká online platforma musela společnost X již od čtyř měsíců po svém označení dodržovat řadu povinností stanovených v aktu o digitálních službách. Konkrétně jde o tyto povinnosti:

  • Podle čl. 34 odst. 1, čl. 34 odst. 2 a čl. 35 odst. 1 mají velmi velké online platformy povinnost pečlivě určovat, analyzovat a posuzovat veškerá systémová rizika v Unii plynoucí z koncepce či fungování jejich služby a souvisejících systémů, nebo z využívání jejich služeb. Při posuzování rizik mají velmi velké online platformy vyhodnotit řadu faktorů, které mají na systémová rizika vliv, včetně doporučovacích systémů, reklamních systémů nebo úmyslné manipulace se službou, a to i prostřednictvím neautentického používání nebo automatizovaného využívání služby, rozšiřování a potenciálně rychlého a rozsáhlého šíření nezákonného obsahu a informací, které nejsou slučitelné s jejich smluvními podmínkami. Velmi velké online platformy jsou povinny zavést přiměřená, úměrná a účinná zmírňující opatření přizpůsobená konkrétním systémovým rizikům, jež byla zjištěna.
  • Podle čl. 16 odst. 5 a 6 musí online platformy bez zbytečného odkladu oznámit fyzickým osobám nebo subjektům rozhodnutí o moderování obsahu a poskytnout informace o možnostech nápravy v souvislosti s tímto rozhodnutím; platformy přijímají tato rozhodnutí včas, s náležitou péčí, nesvévolně a objektivně.
  • Podle čl. 25 odst. 1 nesmějí poskytovatelé online platforem své online rozhraní koncipovat, uspořádat ani provozovat způsobem, který příjemce jejich služby klame nebo jimi manipuluje, či jinak podstatně narušuje či omezuje schopnost příjemců jejich služeb činit svobodná a informovaná rozhodnutí.
  • Podle článku 39 musí velmi velké online platformy sestavit a zpřístupnit veřejnosti po dobu jednoho roku od poslední prezentace reklamy na jejich online rozhraní prostřednictvím nástroje umožňujícího vyhledávání archiv obsahující reklamy na jejich platformách, a to tak, aby informace byly přesné a úplné.
  • Podle čl. 40 odst. 12 musí velmi velké online platformy poskytovat výzkumným pracovníkům účinný přístup k údajům platformy.

Více informací o tomto šetření bude k dispozici na internetových stránkách Komise.

Další informace

Znění aktu o digitálních službách v Úředním věstníku EU

Velmi velké online platformy a vyhledávače podle aktu o digitálních službách

Rámec prosazování podle aktu o digitálních službách

Akt o digitálních službách – Otázky a odpovědi

Quote

Čím větší riziko pro naši společnost velké platformy představují, tím konkrétnější jsou požadavky aktu o digitálních službách. Jakékoli porušení našich pravidel bereme velice vážně. Důkazy, které máme v současné době k dispozici, postačují k formálnímu zahájení řízení proti společnosti X. Komise nyní pečlivě prošetří, zda společnost X ustanovení aktu o digitálních službách dodržuje, aby byla zajištěna ochrana evropských občanů v online prostředí – jako je stanoveno v tomto nařízení.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2023-12-17

Dnes zahájené formálního řízení proti společnosti X jasně dokazuje, že díky aktu o digitálních službách již skončila doba, kdy velké online platformy zaujímaly na základě své velikosti vůči pravidlům nedbalý postoj. Nyní máme jasně stanovená pravidla i povinnosti, vykonáváme efektivní dohled a máme k dispozici odrazující sankce i možnost rychlého vymáhání. Těchto nástrojů hodláme plně využívat k zajištění ochrany našich občanů i demokratických hodnot. Zahájíme proto nyní hloubkové šetření toho, jak společnost X plní povinnosti, které jí z aktu o digitálních službách vyplývají, konkrétně v oblasti boje proti šíření a umocňování nezákonného obsahu a dezinformací v EU, zajištění transparentnosti platforem a koncepce uživatelského rozhraní.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-12-17

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688