pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  19.12.2023 00:00:00

Obchvat Svitav už slouží řidičům. Jeho otevření umožní vykázat tranzit i dále rozvíjet krajské zdravotnictví



Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) v úterý 19. prosince slavnostně otevřelo silnici I/43 mezi Hradcem nad Svitavou a Lačnovem. Nová komunikace bude řidičům sloužit jako obchvat Svitav a nahradí stávající silnici, která měla nedostatečné technické parametry. Zprovoznění stavby je pro Pardubický kraj významné hned z několika důvodů. Kromě zklidnění dopravy a zvýšení bezpečnosti obchvat mimo jiné umožní další rozvoj Svitavské nemocnice a záchranné služby.

Podle posledních dat projede městem kolem 14 tisíc aut denně. Nový desetikilometrový obchvat odvede veškerou tranzitní dopravu ze Svitav, Lačnova i Hradce nad Svitavou a výrazně tak zlepší životní podmínky místních obyvatel,“ uvedl ke zprovoznění silnice I/43 v nové trase ministr dopravy Martin Kupka.

K přeložce komunikace došlo kvůli tomu, že původní trasa měla několik nebezpečných míst. Jednalo se zejména o dva nízké a úzké podjezdy pod železniční tratí, kde musela nákladní auta často vjet do protějšího pruhu, aby mohla vůbec projet. Situaci v místě komplikovaly i špatné rozhledové podmínky pro řidiče. To se zprovozněním nové silnice změní, protože dnes otevřený úsek komunikace se v žádném místě nekříží se železnicí. „Novou trasu ocení zejména řidiči nákladních automobilů, které od dnešního dne nebudou muset jezdit skrz úzké podjezdy. Zásadního zlepšení se ovšem dočkají všichni řidiči, protože vedením trasy mimo zastavěnou oblast dojde k výraznému zvýšení plynulosti a také bezpečnosti dopravy, sníží se riziko nehod chodců a cyklistů i dojde k poklesů imisní zátěže a hluku,“ sdělil generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Součástí stavby bylo osm mostů, jedna mimoúrovňová křižovatka a šest protihlukových stěn.

Obchvat umožní rozvoj zdravotnictví i zákaz tranzitu v obcích u Svitav

Na slavnostní otevření nového obchvatu byl pozvaný i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Ten ve svém proslovu zmínil nejenom dopravní význam stavby, ale i možnosti, které jeho zprovoznění přináší při rozvoji zdravotnictví v našem regionu. „Z našeho hlediska se jedná o velice významný projekt. Nejenom kvůli vymístění dopravy z intravilánu Svitav a tomu, že se pro východní část našeho regionu urychlí cesta na Brno o zhruba čtvrt hodiny. Silnice I/43 je totiž také důležitou spojkou ze severu na jih našeho regionu, a to jak pro tranzit, tak i například během turistické sezóny pro Poláky mířící na Jadran. Takže obchvat Svitav významně přispěje i v tomto ohledu a odkloní velkou část dopravy ze silnic II. třídy. Zprovoznění obchvatu nám také otevírá dveře k dalším plánům. Po dohodě s městem na obchvatu vybudujeme stanici záchranné služby, už je to vysoutěženo a stavba začne velmi brzy. Jedná se de facto o nultou etapu přípravy výstavby nového pavilonu Svitavské nemocnice v místech, kde se teď nachází záchranná služba. Takže otevření obchvatu nám umožní zahájit další rozvoj nemocnice a lepšení podmínek pro záchranáře i občany,“ prohlásil hejtman Martin Netolický.

Zprovoznění obchvatu Svitav také Pardubickému kraji umožní naplnit podstatnou část memoranda mezi tamními obcemi, které dlouhodobě usilovaly o omezení průjezdu tranzitní dopravy. „Od 19. prosince začínají platit zákazové značky, které omezí průjezd dálkových nákladních aut mezi Svitavami a obcemi Mikuleč, Kukle a Javorník. Připravovali jsme to dlouho, ale nechtěli jsme omezovat tranzit v době, kdy šoféři neměli alternativu k této trase. Teď mohou jezdit po obchvatu, který je na ně uzpůsoben, takže budou mít zakázaný průjezd obcemi, kde to lidem přinese větší bezpečí, méně obav a znečištění ovzduší. Zákaz se týká jen tranzitní dálkové dopravy, činnost místních přepravců nebude omezena,“ dodává náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

Více informací o obchvatu Svitav najdete na webu ŘSD.

obrázky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688