zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  18.12.2023 13:01:00

Zlín zná vítěze soutěže na proměnu sadu Svobody

Zlín - Statutární město Zlín oznámilo výsledky otevřené krajinářsko-architektonické soutěže na proměnu sadu Svobody. Do soutěže vyhlášené společně s Kanceláří architekta města Zlína, se přihlásilo pět účastníků z Česka a Slovenska. Odborná porota složená z předních českých krajinářů, architektů a zástupců města, vybrala jako nejlepší návrh autorů z pražského studia Loom on the Moon. Na druhém místě se umístila práce ateliéru consequence forma architecs, třetí místo obsadil návrh ateliéru architekty Lucie Radilové.

Cílem soutěže bylo nalézt nejlepší způsob, jak oživit park a vytvořit v něm prostor pro vzájemné vztahy s okolím, zejména s dominantním zámkem. Plánovaná investice do této transformace se odhaduje na 90 milionů korun. Záměrem je zvýšit kulturní a společenský význam tohoto místa.

Podle primátora Jiřího Korce je z vítězného návrhu patrná odvaha a snaha přinést výraznou a pozitivní změnu. Navrhované řešení je odlišné od nedalekého parku Komenského a má navazovat na nedávno zrekonstruované tržiště Pod Kaštany. Je před námi ještě náročná cesta k realizaci, ale ve výsledku může vzniknout opravdu osobitý, využívaný a živý veřejný park,“ uvedl primátor s tím, že město plánuje dokončení proměny do roku 2026.

Náměstek primátora pro dopravu a městskou zeleň Michal Čížek vnímá soutěž jako pokračování snahy města o kultivaci významných veřejných prostranství. „Město Zlín bude dělat dál maximum pro to, aby se naplnil potenciál vítězného návrhu, a aby se jeden z nejvýznamnějších veřejných prostorů v centru města podařilo rehabilitovat,“ upozornil Čížek. Dodal, že nyní bude následovat jednání s vítězem o zapracování připomínek poroty a dopracování soutěžního návrhu.

Soutěžní porotě, která vyhodnotila vítězný návrh jako originální odpověď na současné požadavky na úpravu zámeckého parku, předsedal známý architekt Petr Janda. Dalšími nezávislými členy byli architekt Pavel Řihák, krajinářští architekti Václav Babka, spoluautor parku Komenského, a Lucie Vogelová. Závislou část poroty zastupovali primátor Jiří Korec, jeho náměstek Michal Čížek a Zuzana Hegmonová z odboru městské zeleně.

Vítězný návrh respektuje současný charakter parku, zachovává jeho atmosféru a směřuje k využití prostoru kolem zámku. Odkazuje rovněž na uměleckou instalaci Zlínská zrcadla, která byla do parku umístěna při příležitosti 700. výročí od první písemné zmínky o Zlínu, a jejímž autorem je také Loom on the Moon. „Vítězný návrh s uměleckým motivem Zlínských zrcadel pracuje, využívá ho jako iniciaci pro další intervence a doplňuje prostor parku o další formy instalací na pomezí umění, drobné architektury a mobiliáře. Zároveň bude třeba projekt velmi dobře koordinovat s připravovanou rekonstrukcí zlínského zámku,“ nastínil primátor Jiří Korec.

Soutěžní návrhy budou pro veřejnost vystaveny od pondělí 8. ledna 2024 v pasáži Zlatého jablka.

 

Vyjádření Kanceláře architekta města Zlína k vítěznému návrhu Loom on the Moon

Vítězný návrh zachovává atmosféru krajinářského parku a dále ji rozvíjí. Odkazuje k instalovaným zrcadlům a pracuje s motivem ostrovů a souostroví zeleně, mezi kterými lze procházet po nově navržených trasách doplněných o drobné umělecké intervence. Zároveň návrh zachovává možnost průchodu parkem hlavními dosavadními směry.

Návrh dále svobodně pracuje se zpevněnými plochami, které mění svůj charakter jak před východním, tak i před západním průčelím zámku. Při západním průčelí je navržena výsadba nových dřevin tak, aby bylo dosaženo větší intimity prostoru v místě, které je nyní využíváno k parkování vozidel. S těmi se naopak v parku dále nepočítá. Zachována by měla být pouze nejnutnější parkovací stání pro dopravní obsluhu a osoby se zdravotním tělesným postižením. S kácením se počítá jen minimálně, především v nezbytně nutných případech a v případě dřevin s malou perspektivou dalšího růstu (nízká vitalita, zastínění apod.). Výraznější změny se dají očekávat v keřovém patře.

Mezi budovami zámku a bývalého soudu je navržena trojice vodních prvků. V těchto místech by se také měla odehrávat většina v parku pořádaných kulturních akcí. Zpevněné plochy jsou v celém parku dominantně navrženy jako mlatové, částečně z protiskluzového kartáčovaného betonu.

Vítězný návrh se věnuje také rozhraní parku a ulice Bartošovy, kde vytváří prostor pro umístění restaurační zahrádky.

Město Zlín zváží doporučení poroty a vznese požadavky na dílčí úpravy návrhu tak, aby uspořádání parku vyhovovalo plánovanému provozu i budoucímu využití zámku. Teprve poté dojde k dopracování architektonické studie, která bude podkladem pro přípravné a projekční práce. Na základě požadavků města Zlína může dojít ke změnám návrhu.

 

Vyjádření soutěžní poroty

Porota oceňuje, že autoři splnili zadání s největší odvahou a zároveň s největším předpokladem proměny využívání i vnímání parku obyvateli i návštěvníky města. Návrh je originální odpovědí na otázku soudobé interpretace parku, rozvíjí současný charakter, zachovává jeho intimitu v dolní části a usměrňuje využití v okolí zámku.

Porota pozitivně hodnotí také důraz návrhu na celistvost a hledání způsobu posílení jedinečné identity. Nová vrstva by tuto kvalitu neměla překrýt, na což je nutné brát velmi pečlivý ohled během dopracování návrhu, a to až do fáze nadstandardního dohledu během realizace. To by zároveň nemělo vést k rozmělnění představeného konceptu, ale naopak k jeho myšlenkovému prohloubení a propojení s identitou parku.

Jako nadčasovou hodnotu návrhu porota vnímá budoucí ambientní kvalitu parku a doporučuje autorskému týmu, aby tato byla hlavním kritériem realizace. Je třeba, aby byl návrh dopracován do realizovatelné podoby a nedošlo k nevratným škodám na trvalých hodnotách parku při jeho realizaci.

Při dopracování návrhu je nutné věnovat náležitou péči trasování cest, domyšlení nástupů do parku a prověření dopravních souvislostí s okolím i uvnitř parku. Zároveň je nutné podrobně se zabývat navrhovaným umístěním keřů a výškově diferenciovaných podrostů ve vztahu k celkové kompozici parku a ke kompozici jeho průhledů.

Hodnotou parku jsou stromy a navržené řešení má velké stavební nároky na prostor mezi stromy. Rizikem tak je umisťování nových i odstraňování stávajících cest vzhledem ke kořenovým systémům dřevin, a to i během realizace. V následujících stupních projektové dokumentace je nutné věnovat zvýšenou péči i těmto zásahům. Zásahy do porostů dřevin musí být výsledkem dendrologické analýzy těchto porostů a zhodnocení významu jednotlivých dřevin. Požadavkem zadavatele je zajištění odborné ochrany a péče o stromy a dlouhověkou vegetaci obecně již v projektové dokumentaci. Velký důraz musí být kladen již v projektové přípravě také na proveditelnost a praktickou stránku realizace obnovy parku, jeho údržby, na udržitelnost a praktické užívání parku.

Práce na trvalých změnách parku nelze přímo odvozovat z konceptu již dříve realizované instalace „Zlínská zrcadla“. Nicméně návrh s tímto výrazným uměleckým motivem pracuje, využívá ho jako iniciaci pro další intervence a doplňuje prostor parku o další formy instalací na pomezí umění, drobné architektury a mobiliáře. Vizualita těchto nově vkládaných prvků doplňujících nová epicentra parku (zejména mobiliář a osvětlení) je odvozena z výtvarného řešení „Zlínských zrcadel“ se záměrem podpořit atraktivitu této složky parku. V dopracování návrhu je však nutná rozvaha nad vhodností umístění, nad charakterem a účelností každého konkrétního navrženého uměleckého prvku. Při jejich aplikaci je třeba vnímat nutnost zachování celistvého vyznění parku. Ke zvážení je rozsah těchto prvků stejně jako nahrazení méně dominantními variantami i s ohledem na jejich předpokládané náklady na realizaci a údržbu a funkčnost. Některé vybrané objekty mohou být následně řešeny například formou samostatných soutěží.

V bezprostředním kontaktu se zámkem je nutné, aby byl návrh koordinován s paralelně připravovanou rekonstrukcí zámku. Je důležité v návrhu zohlednit některé požadavky provozovatele na pořádání kulturních akcí, a to i v případné úpravě trasování chodníků a zejména členění zpevněných ploch, například v kontextu omezení přístupu k zámku. Návrh zpevněných ploch musí vycházet především z konfigurace terénu a jejich provozního účelu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688