mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  19.12.2023 11:44:00

NATO od roku 2022 prohlubuje spolupráci se zeměmi Indo-Pacifiku

NATO od roku 2022 prohlubuje spolupráci se zeměmi Indo-Pacifiku

19.12.2023 / 11:35 | Aktualizováno: 19.12.2023 / 11:44

NATO má navázanou spolupráci se čtyřmi zeměmi v indo-pacifické oblasti. Jedná se o Austrálii, Japonsko, Korejskou republiku a Nový Zéland. K prohlubování spolupráce dochází od roku 2022, kdy se hlavy států těchto zemí v Madridu poprvé zúčastnily summitu NATO

Spojenci se na madridském summitu dohodli na publikaci nové strategické koncepce NATO, která určuje směřování Aliance pro další roky. Ta poprvé vyzdvihuje význam Indo-Pacifiku pro NATO a připouští, že vývoj v tomto regionu může mít přímý vliv i na bezpečnost euro-atlantické oblasti. Aliance se v nové strategické koncepci zavazuje posilovat dialog a spolupráci s partnery v Indo-Pacifiku za účelem řešení meziregionálních výzev a společných bezpečnostních zájmů.

O rok později, v červenci 2023, se nejvyšší představitelé Aliance a čtyř indo-pacifických partnerů opět setkali na summitu NATO ve Vilniusu. Spojenci ve společném prohlášení uvítali přínos těchto čtyř zemí pro bezpečnost euro-atlantické oblasti a ocenili jejich podporu Ruskem napadené Ukrajině. Členské státy se také shodly na tom, že vzájemná spolupráce s těmito partnery stojí na společném závazku prosazovat mezinárodní právo a řád založený na pravidlech.

Dialog mezi NATO a čtyřmi indo-pacifickými partnery probíhá na více úrovních včetně jednání ministrů zahraničních věcí, vojenského výboru na úrovni nejvyšších představitelů spojeneckých ozbrojených sil nebo pravidelných schůzí Severoatlantické rady. Společná zasedání mají za cíl vzájemně posilovat povědomí o vývoji bezpečnostní situace v Indo-Pacifiku a euro-atlantickém regionu. Mezi témata diskuze patří válka Ruska proti Ukrajině, posun v globální rovnováze sil, výzvy, které představuje politika Číny, nebo bezpečnostní situace na Korejském poloostrově. Mezi oblasti spolupráce patří mimo jiné kyberbezpečnost, nové technologie, hybridní hrozby, námořní bezpečnost, kontrola zbrojení a bezpečnostní důsledky globální změny klimatu.

Vedle společné rámcové spolupráce mají čtyři indo-pacifičtí partneři navázaná individuální partnerství s NATO. Ta vznikla již na začátku 90. let (v případě Japonska), resp. v roce 2001 (Nový Zéland) a 2005 (Austrálie a Korejská republika). Česko podporuje prohlubování spolupráce mezi NATO a těmito zeměmi v souladu se svojí národní strategií pro spolupráci s Indo-Pacifikem.

přílohy

Strategie České republiky pro spolupráci s... - 743 KB PDF (Acrobat dokument) 27.9.2022
https://mzv.gov.cz/file/4774585/Strategie_CR_k_Indo_Pacifiku.pdf


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688