Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.12.2023 13:42:37

Wall Street: Toto jsou největší rizika pro rok 2024

Americký akciový trh má za sebou dva měsíce silného růstu a výhledy na rok 2024 jsou stále více býčí. Stratégové a analytici nicméně dobře vědí, že trhy jsou plné rizik, a tak se vedle vyšších cílových úrovní pro hlavní tržní indexy nezapomínají rozepisovat také o možných rizicích. Příliš vysoké valuace, možnost recese nebo problémy se zadlužením vlády jsou skloňované dlouhodobě, v predikcích na příštích dvanáct měsíců se ovšem objevují i málo pravděpodobné, ale o to potenciálně ničivější hrozby.

Nálada na americkém akciovém trhu je v současnosti silně býčí, možná až příliš. Fed naznačil, že sazby v roce 2024 sníží o 75 bazických bodů (a trh čeká ještě výraznější "zlevnění peněz"), k recesiamerická ekonomika daleko, dolar slábne, ropa zlevňuje z poměrně vysokých úrovní a výnosy dluhopisů klesají. Kdopak by se roku 2024 bál, že? Vždyť i Goldman Sachs již stihla vylepšit svůj nedávno oznámený cíl pro index S&P 500 na příští rok, nově čeká vzestup benchmarku na 5 100 bodů namísto 4 700.

Na Wall Street ale dobře vědí, že se věci mohou zkomplikovat stejně rychle, jako se letos s koncem podzimu možná až nečekaně "vyjasnily". Přispět by k tomu mohly následující faktory.

1. Recese se nakonec přece jen dostaví

Možnost, že se americká ekonomika sveze do recese, je stále ve hře. Řada analytiků upozorňuje na to, že se vysoké sazby Fedu ještě plně nepropsaly do reálné ekonomiky. Akciový trh navíc může znervóznět i při pouhých vážnějších spekulacích o recesiOdolnost akciového trhu vůči vysokým výnosům dluhopisů a sazbám obecně některým expertům připomíná rok 1987, kdy se dlouho "nic nedělo", aby pak Dow za jediný den odepsal 22 %. "Recese v USA a eurozóně byla letos odložena, nikoli odvrácena. Vyspělé ekonomiky jsou stále na cestě k recesi a vyhnout se jí mohou jen při výrazném uvolnění měnové politiky centrálních bank," varují například analytici ze společnosti BCA.

HDP USA
HDP USA - mezičtvrtletní anualizovaný vývoj v %

2. Dluhová bublina praskne

Universa Investments je hedgeový fond, jehož poradcem není nikdo jiný než Nassim Taleb. Nepřekvapí tak, že nedávno předpověděl kolaps cen akcií horší než v roce 1929, a to v důsledku kolapsu dluhopisové bubliny. Ta se nafoukla v době minimálních sazeb a hrozí vybuchnutím v době, kdy bude potřeba refinancovat splatné dluhy při mnohonásobně vyšších úrocích. Kreditní bublina je podle Universa Investments největší v historii, protože vznikla na základě uměle nízkých sazeb a uměle vytvářené likvidity po velké finanční krizi. A třeba podle Bank of America by v případě recese hrozily firemní bankroty v objemu až jednoho bilionu dolarů.

3. Vysoké valuace

Některé oblasti amerického akciového trhu jsou silně nadhodnocené. Jako první asi všem přijdou na mysl největší společnosti typu Nvidie, Applu, Tesly, Meta Platforms a dalších. Poptávku po nich před rokem obnovily nadšené spekulace o budoucnosti spojené s umělou inteligencí, v letech pandemie je pak hnaly vzhůru levné peníze hledající atraktivní výnosyV prostředí vyšších sazeb (i po jejich snížení ze současných úrovní) může poptávka po růstových titulech postupně uvadat.

Před kolapsem akciového trhu o 50-60 % opakovaně varují slavní investoři jako Jeremy Grantham nebo John Hussman. Druhý jmenovaný již několikrát přirovnal aktuální vývoj na trzích k rokům 1929 nebo 2000. Zatím se v nejčernějších predikcích oba mýlí, kouzlo extrémního pesimismu ale tkví v tom, že se jednou jeho vize mohou naplnit, jen je potřeba si počkat.

Celý článek najdete na https://www.investicniweb.cz/investice/akcie/wall-street-toto-jsou-nejvetsi-rizika-pro-rok-2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688