Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.12.2023 12:29:24

Trhy nevnímají signály z Fedu, dluhopisy mohou ukazovat na větší zpomalení ekonomiky (Ferguson) (video)

Roger Ferguson byl členem vedení americké centrální banky a na CNBC hovořil o tom, že Fed vnímá pokrok na straně inflace, ale zároveň si je vědom toho, že „práce ještě neskončila“. Ze strany centrální banky tak podle experta bude stále zaznívat, že na obrat v jeho politice musí být plně přesvědčen o tom, že inflace se vrací k cíli ve výši 2 %.

Ferguson se domnívá, že Fed bude „tlačit“ proti přesvědčení trhů o tom, že sazby již půjdou relativně brzy dolů. I proto, že v americké ekonomice jsou sice patrné známky určitého ochlazování, ani zdaleka ovšem „nepadá z útesu“. K tomu ekonom dodal, že historie může ukazovat na různá načasování obratu v monetární politice, ale trhy možná ignorují, že „Fed má svou strategii a má z ní dobrý pocit“.

Fed je podle experta „závislý na datech“ – vývoj a možné změny v monetární politice posuzuje podle toho, jaké aktuální informace přicházejí z ekonomiky. Zároveň se však Ferguson domnívá, že centrální banka nebude citlivě reagovat na každý posun v datech. To samé bude říkat trhům a zároveň je bude varovat, aby se příliš neupínaly na snižování sazeb v první polovině příštího roku.

Na CNBC zmínili, že Alan Greenspan podle svých slov z ekonomických a finančních dat nejvíce sledoval vývoj výnosů desetiletých vládních dluhopisů. Ferguson nyní podle svých slov činí stejně a podle jeho názoru tyto výnosy mohou momentálně naznačovat, že „ekonomika možná zpomaluje více, než Fed očekává.“ Nicméně je zřejmé i to, že do výnosů se aktuálně promítá celá řada vlivů.

Podle ekonoma trhy dnes dostatečně nevnímají signály z Fedu, které hovoří proti snižování sazeb v první polovině příštího roku. K tomu dodal, že centrální banka správně říká, že bylo dosaženo pokroku, ale snižování inflace ještě není u konce. Navíc je příliš brzy na úvahy o obratu v politice. Bank of America pak v následujícím grafu ukazuje, při jakých kombinacích míry nezaměstnanosti a jádrové inflace v minulosti došlo ke snížení sazeb:

ferguson
Zdroj: X

BofA na základě grafu tvrdí, že centrální banka jen zřídkakdy snižuje sazby v době, kdy se jádrová inflace pohybuje nad nezaměstnaností. K tomu je v obrázku vyznačena i současná kombinace, kdy se obě veličiny nacházejí na hodně podobné úrovni.

Zdroj: CNBC

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688