OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  19.12.2023 11:59:00

Jaké jsou nejčastější a nejdražší škody z havarijního pojištění v Německu?

opojištění ilustrační

Nejčastější a nejdražší příčinou dílčích škod na osobních automobilech bylo v loňském roce opět rozbití skla. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Celostátního svazu německého pojišťovnictví (GDV). Obzvláště průměrné náklady na jednu pojistnou událost, ale rovněž i výše kompenzací u mnoha škod nadále rostly.

Rozbití skla na vozidle bylo i v roce 2022 nejčastější příčinou parciálních škod z havarijního pojištění u osobních automobilů. Podle údajů Celostátního svazu německého pojišťovnictví (GDV) musely německé pojišťovny motorových vozidel ve sledovaném roce pokrýt téměř dva miliony případů rozbitých čelních skel, zpětných zrcátek a světlometů (přesněji 1,95 milionu událostí).

Na druhém místě co do počtu (v předchozím roce na třetím místě) jsou za loňský rok nehody způsobené střetem se zvěří: 265 000 událostmi. Na třetím místě (v předchozím roce: druhé místo) bylo 249 000 škod způsobených bouřkou, krupobitím nebo bleskem. Do statistik je zahrnuto také 214 000 případů škod na měkkých částech způsobených kunou nebo hlodavci a 61 000 částečných škod z vloupání do aut a ukradení některých dílů.

Rozbití skla je také největší nákladová položka havarijních pojistitelů

Rozbití skla bylo opět nejen nejčastější příčinou pojistných událostí, ale pro pojišťovny také nejdražším podnětem pro plnění nároku. Výplaty zde činily přibližně 1,49 miliardy EUR. Škody ze střetů se zvěří dosáhly hodnoty téměř 950 milionů EUR, škody způsobené bouřkou, krupobitím a bleskem „spolkly“ na pojistných plněních 780 milionů EUR. Následovaly krádeže autodílů ve výši 114 milionů EUR a následně škody zapříčiněné aktivitami kuny nebo jiných hlodavců ve výši 104 milionů EUR.

Rozbití skla na autě: stále méně škod, ale stále dražší

V roce 2022 se vývoj škodních událostí u jednotlivých příčin opět změnil, v některých případech dramaticky skokově. Pokračoval trend zvyšování nákladů na vyřízení škod z rozbití skla. Nárůst o něco málo přes 4 % však nebyl ani z poloviny tak dynamický jako v předchozím roce 2021.

Počet případů se snížil již popáté za posledních 6 let. Součet loňských událostí tohoto druhu propadl na druhou nejnižší úroveň, přičemž ale celková výše vyplacených pojistných plnění za tyto škody dosáhl naopak nejvyšší úrovně od roku 2006.

Pro srovnání: v roce 2010 museli pojistitelé aut vyřídit o více než třetinu více pojistných událostí způsobených rozbitím skla na vozidle. Vzhledem k tomu, že objem vyplacených pojistných plnění se od té doby zvýšil „jen“ o více než čtvrtinu, průměrné náklady pojišťoven nadále rostly z tehdejších zhruba 450 EUR na loňských konečných více než 750 EUR.

Bouřka, krupobití a blesk: masivní nárůst případů i nákladů na škody

Škody způsobené bouřkou, krupobitím a bleskem opět výrazně kolísaly. Jejich počet se oproti roku 2021 snížil o více než třetinu a náklady klesly dokonce o 43 %. V roce 2021 vedla k enormnímu výkyvu masivní červencová bouře "Bernd".

Nicméně průměrná výše škody loni a předloni dominovala statistice od roku 2006 s úrovní nad 3 000 EUR. Do té doby se pohybovala spíše maximálně okolo hodnoty 2 500 EUR.

Pouze jednou za posledních 16 let byla zaznamenána vyšší čísla, a to v roce 2013. Rekordní čísla dosažená v tomto roce, pokud jde o počet pojistných událostí (640 000) a výši pojistných plnění (1,5 miliardy EUR), stále platí. V té době došlo k neobvykle vysokému počtu škodních událostí způsobených přírodními riziky v podobě červnových povodní a několika silných krupobití.

Divoká zvěř a kuny versus auto: nový rekord

Průměrné náklady na škody způsobené nehodami se zvěří a okusem kunou a hlodavci se vyšplhaly loni na novou rekordní úroveň. U obou příčin byl trend ve sledovaném období od roku 2006 téměř nepřetržitě rostoucí.

Celkové náklady na škody způsobené zvěří se meziročně loni zvýšily o jedno procento na novou rekordní úroveň 950 milionů EUR, zatímco počet registrovaných událostí klesl o 6 %. V porovnání s rokem 2006 je celková částka za odškodnění téměř dvaapůlkrát vyšší, zatímco počet škod se zvýšil "jen" o necelou třetinu. Průměrná částka pojistného plnění dosáhla loni už hranice 3 500 EUR; v roce 2006 byla více než 4x nižší.

Havarijní pojišťovny vozidel musely ve sledovaném roce vyplatit za následky okusu kunou a hlodavci celkem 104 milionů EUR (o 13 % více), což je více než kdykoli předtím ve sledovaném období a více než třiapůlkrát více než v roce 2006.

Počet pojistných událostí se po 2 předchozích poklesech opět zvýšil (plus 3 %). Ve srovnání s rokem 2006 se výskyt nechtěných aktivit kuny a hlodavců na měkkých částech aut zvýšil o více než polovinu. Průměrná škoda činila loni asi 470 EUR, zatímco v roce 2006 byla o více než polovinu nižší.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688