Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, zakončil obchodování s téměř neznatelným přírůstkem 0,86 bodu na 37 306,02 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,45 % na 4 740,56 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 0,61 % na 14 904,81 bodu. Index volatility VIX stoupl o 2,28 % na 12,56 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvedl o necelý jeden bazický bod na 3,935 %. Ceny ropy vzrostly o zhruba dvě procenta, zlato přidalo půl procenta a stříbro zakončilo obchodování na červené nule. Bitcoin zpevnil o dvě procenta na 42 650 USD.

S&P 500 (18. 12. 2023)

Podle ukazatele FedWatch Tool burzovního operátora CME nyní finanční trhy vidí téměř dvoutřetinovou pravděpodobnost, že americká centrální banka v březnu sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Šéf chicagské pobočky Fedu Austan Goolsbee v pondělí nicméně varoval, že centrální banka se předem nezavazuje k brzkému snižování úroků.

"Fed by byl rád, kdyby finanční trhy reagovaly na předpokládané snižování úroků rozvážněji," uvedl analytik Sam Stovall ze společnosti CFRA Research. Centrální banka se podle něj rovněž snaží připomenout, že své rozhodování řídí podle přicházejících ekonomických údajů, takže není zaručeno, že se současná očekávání ohledně vývoje úroků naplní.

Americké ministerstvo obchodu ve čtvrtek zveřejní konečné údaje o vývoji hrubého domácího produktu ve Spojených státech ve třetím čtvrtletí. V pátek pak budou následovat údaje o listopadovém vývoji spotřebitelských výdajů, osobních příjmů a cenového indexu výdajů na osobní spotřebu. Tento index je pro Fed preferovaným ukazatelem inflace.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍ SEANCE NA WALL STREET: https://www.investicniweb.cz/americke-akcie-18-prosince-2023