ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  15.12.2023 19:33:00

Komise vítá politickou dohodu ohledně Evropského aktu o svobodě sdělovacích prostředků

Komise vítá politickou dohodu o Evropském aktu o svobodě sdělovacích prostředků

Komise vítá politickou dohodu, jež byla dnes uzavřena mezi Evropským parlamentem a Radou o Evropském aktu o svobodě sdělovacích prostředků, který Komise navrhla v září 2022.

Tato nová pravidla lépe ochrání redakční nezávislost a pluralitu sdělovacích prostředků, zajistí transparentnost a spravedlnost a přinesou lepší spolupráci mediálních orgánů prostřednictvím nové evropské rady pro sdělovací prostředky. To zahrnuje bezprecedentní záruky pro novináře, aby mohli svobodně a bezpečně vykonávat svou práci. Tento nový soubor pravidel též zajistí, aby sdělovací prostředky – veřejnoprávní i soukromé – mohly na vnitřním trhu EU snadněji působit přeshraničně bez nepřiměřeného tlaku a těžit z digitální transformace mediálního prostoru.

Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků konkrétně:

  • bude chránit redakční nezávislost požadavkem, aby členské státy respektovaly skutečnou redakční svobodu poskytovatelů mediálních služeb a zlepšily ochranu novinářských zdrojů, a to i před používáním špionážního softwaru,
  • zajistí nezávislé fungování veřejnoprávních sdělovacích prostředků, mimo jiné tím, že zaručí přiměřené, udržitelné a předvídatelné finanční zdroje a podpoří transparentnost při jmenování vedoucího nebo členů správních rad veřejnoprávních sdělovacích prostředků,
  • zaručí transparentnost vlastnictví sdělovacích prostředků zveřejňováním cílených požadavků na informace (např. zákonné názvy, kontaktní údaje, vlastnictví),
  • poskytne záruky proti tomu, aby velmi velké online platformy (určené podle nařízení o digitálních službách) neoprávněně odstraňovaly mediální obsah vytvořený v souladu s profesními normami, který však považují za neslučitelný se svými podmínkami,
  • zavede právo na přizpůsobení nabídky médií na zařízeních a rozhraních, jako jsou televize s připojením k internetu, takže uživatelé budou moct měnit výchozí nastavení podle vlastních preferencí,
  • zajistí, aby členské státy poskytly posouzení dopadu klíčových spojení na mediálním trhu na pluralitu a redakční nezávislost sdělovacích prostředků prostřednictvím testů plurality sdělovacích prostředků,
  • zajistí transparentnější metodiku měření sledovanosti pro poskytovatele mediálních služeb a inzerenty s cílem omezit riziko nadhodnocených nebo neobjektivních údajů o sledovanosti,
  • stanoví požadavky na přidělování státní reklamy poskytovatelům mediálních služeb a online platformám s cílem zajistit transparentnost a nediskriminaci.

Na základě Evropského aktu o svobodě sdělovacích prostředků bude zřízena nová nezávislá Evropská rada pro mediální služby. Rada se bude skládat z vnitrostátních mediálních orgánů nebo subjektů a bude mu nápomocen sekretariát Komise. Bude podporovat účinné a jednotné uplatňování rámce mediálního práva Unie, mimo jiné vydáváním stanovisek k dopadu spojení na mediálním trhu, která by mohla ovlivňovat fungování vnitřního trhu mediálních služeb, jakož i podporou Komise při přípravě pokynů k otázkám regulace sdělovacích prostředků. Rada bude rovněž koordinovat opatření týkající se sdělovacích prostředků mimo EU, která představují riziko pro veřejnou bezpečnost, a uspořádá strukturovaný dialog mezi velmi velkými online platformami, sdělovacími prostředky a občanskou společností.

Další kroky

Dosaženou politickou dohodu musí nyní formálně schválit Evropský parlament a Rada. Jakmile bude nařízení oficiálně přijato a zveřejněno v Úředním věstníku Evropské unie, bude po uplynutí 15 měsíců závazné v celém rozsahu a přímo použitelné ve všech členských státech.

Souvislosti

Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků navrhla Komise v září 2022 jako součást balíčku o stavu Unie poté, co jej ve svém projevu o stavu Unie v roce 2021 oznámila předsedkyně von der Leyenová. Akt vychází ze zpráv Komise o právním státu a z revidované směrnice o audiovizuálních mediálních službách, která je základem pro celounijní koordinaci vnitrostátních právních předpisů pro audiovizuální média.

Návrh byl zveřejněn spolu s doporučením o vnitřních zárukách redakční nezávislosti a transparentnosti vlastnictví v odvětví sdělovacích prostředků, které umožňuje zohlednit specifika regulace a samoregulace sdělovacích prostředků na úrovni EU a v členských státech.

Akt rovněž vychází z nařízení o vztazích mezi platformami a podniky, nařízení o digitálních službách a nařízení o digitálních trzích, jakož i z nového kodexu zásad boje proti dezinformacím. Je součástí snah EU o prosazování participace na demokratickém životě, boje proti dezinformacím a podpory svobody a plurality sdělovacích prostředků, jak uvádí Akční plán pro evropskou demokracii.

Návrh doplňuje doporučení o ochraně, bezpečnosti a posílení postavení novinářů a směrnici o ochraně novinářů a obránců práv před zneužívajícími soudními řízeními (balíček proti strategickým žalobám proti účasti veřejnosti). Akt o svobodě sdělovacích prostředků se rovněž doplňuje s iniciativami ohledně životaschopnosti, odolnosti a digitální transformace mediálního odvětví, které byly přijaty v rámci Akčního plánu pro média a audiovizuální odvětví a revidovaných pravidel autorského práva. Návrh vychází z rozsáhlých konzultací se zúčastněnými stranami, včetně konzultace s veřejností.

Další informace

Otázky a odpovědi týkající se Evropského aktu o svobodě sdělovacích prostředků

Fakta: Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků

Infopřehled: Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků

Tisková konference: Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků

Návrh Evropského aktu o svobodě sdělovacích prostředků a doprovodné doporučení

Posouzení dopadů k Evropskému aktu o svobodě sdělovacích prostředků

Quote

Dnešní dohoda o tomto veledůležitém právním předpisu stanoví jasné zásady a záruky nezávislosti médií. Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků mimo jiné zajišťuje, aby byli novináři při své práci chráněni před intruzivním špionážním softwarem a aby se veřejnoprávní média nestala nástrojem propagandy jedné strany.
Věra Jourová, místopředsedkyně pro hodnoty a transparentnost 2023-12-14

Dnešní dohodou o Evropském aktu o svobodě sdělovacích prostředků jsme zásadním způsobem přispěli k udržitelnosti a budoucímu rozvoji nezávislých sdělovacích prostředků v EU. Pluralita a nezávislost sdělovacích prostředků jsou pilířem demokracie v EU a Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků bude účinným nástrojem na jejich ochranu, přičemž přispěje k tomu, aby vzniklo prostředí, v němž se média budou moci svobodně rozvíjet a působit napříč hranicemi.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2023-12-14

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.02.2024Komise vítá předběžnou dohodu o čistším ovzduší v EU ec.europa.eu (Evropská komise)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688