OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  18.12.2023 14:23:46

Na lyže do zahraničí se chystá 14 % Čechů

Na lyže do zahraničí se letos chystá 14 % Čechů, to je méně než v minulých letech. Celých 10 % lidí připouští, že zatímco v minulosti do zahraničí lyžovat jezdili, letos kvůli vysokým cenám lyžování v cizině vynechají. Při výběru cestovního pojištění je pro lyžaře nejdůležitější rozsah pojištění, vyplývá ze studie ČPP Servis.

Lyžování v zahraničí, nejčastěji v Alpách nebo na Slovensku, si v letošní zimě dopřeje 14 % obyvatel České republiky, vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti ČPP Servis. Podle obdobné studie realizované před loňskou zimní sezónou se přitom do zahraničí chystalo 22 % lidí. Část lyžařů přiznává, že kvůli vysokým cenám letos do zahraničí nevyrazí, 10 % dotázaných uvádí, že do zahraničí lyžovat sice v minulosti jezdili, letos je pro ně ale zahraniční lyžování příliš drahé. Pouze na českých horách stráví zimu 15 % dotázaných.

„Dobrou zprávou je, že Češi jsou obezřetnější a v drtivé většině případů mají zřízeno cestovní pojištění. Nechtějí podceňovat rizika a vysoké náklady za případné následky úrazu. Přesto však dlouhodobě bez pojištění do zahraničí vyráží zhruba pětina obyvatel České republiky,“ vysvětluje předseda sboru jednatelů ČPP Servis David Krňávek.

Při výběru cestovního pojištění je pro lyžaře nejdůležitější rozsah pojistné smlouvy, podle pojistného rozsahu se rozhoduje 86 % pojištěnců. „Mezi nabídkami pojišťoven jsou v tomto směru výrazné rozdíly, proto se vyplatí jednotlivé nabídky, výše pojistných limitů i rozsahy pojistného krytí detailně prostudovat,“ říká David Krňávek. Až s velkým odstupem za rozsahem pojištění následuje v prioritách při výběru cena (53 %) nebo rychlost a jednoduchost vyřízení (35 %). Zcela nepřekvapivě do zahraničí na lyže nejvíce vyrážejí mladší ročníky, ve věkové kategorii 18–26 let se lyžovat v cizině chystá téměř 40 % lidí. „Právě tito mladší sportovci si také nejčastěji přikupují speciální cestovní pojištění, nespoléhají jen na platební kartu. Speciální pojištění má téměř polovina z nich,“ dodal David Krňávek.

Zároveň připomíná, že cestující do zahraničí by si měli vždy včas ověřit specifika dané země. Např. Itálie již od počátku letošního roku zavedla povinné pojištění odpovědnosti nebo nutné helmy pro děti
a mladistvé. „A stále menší tolerance v lyžařských střediscích platí u požití alkoholu. V případě pojistné události pak může být posuzováno, zda lyžař či snowboardista všechna pravidla dodržel,“ varuje David Krňávek. V případě pojistné události se přitom náklady na zdravotní péči mohou snadno vyšplhat
i do milionových částek. A i nejčastější typ zranění při lyžování – úraz kolene – znamená často převoz vrtulníkem a několikadenní pobyt v nemocnici. „I v takovém případě se náklady na léčbu snadno dostanou do statisícových částek. Cena pojištění v řádu stokorun za týden lyžování tvoří jen nepatrnou částku v celkových výdajích za lyžařský výlet,“ uzavřel David Krňávek.

Průzkum zrealizovala ČPP Servis v listopadu letošního roku na vzorku 1 000 respondentů z celé České republiky. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688